Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Russula xerampelina - holubinka révová ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Zima

PříspěvekZaslal: so 16. srpen 2014 22:52
  Předmět: Russula xerampelina - holubinka révová ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přestože vyobrazené holubinky rostly společně,domníval jsem se,že se jedná o odlišné druhy,ale až na barvu klobouku,která je u holubinek z okruhu R.xerampelina značně variabilní,vykazují všechny plodnice podobné znaky,takže se pravděpodobně jedná o jeden druh.
Popis nálezu: klobouk vínově červený nebo šedo-hnědo-fialový,na středu tmavší,suchý,na obvodu mírně hrbolkatý,jakoby zvrásněný,zejména u plodnic s červeným kloboukem;pokožka slupitelná cca do 40%,dužnina pod pokožkou kl. výrazně vínová (u hnědých plodnic šedo-fialová);lupeny vysoké,relativně husté,v mládí světle krémové,později béžové;třeň +- na většině povrchu růžový,místy příčně popraskaný;chuť mírná,vůně nevýrazná; habitat habr-buk-dub;
Jaký je váš názor?,děkuji Wink

173.59 kB    
025.JPG
   025.JPG

174.2 kB    
033 (2).JPG
   033 (2).JPG

152.24 kB    
037.JPG
   037.JPG

127.44 kB    
031 (2).JPG
   031 (2).JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 15:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nahoře jasná R. olivacea
Michal Zima

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 17:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 17. srpen 2014 15:25 JETHRO napsal:
nahoře jasná R. olivacea
;

Asi to tak bude...teď jsem vyndal plodnice z chladničky,všechny jsou na ostří lupenů u okraje klobouku zřetelně vínově zbarvené,a to včetně plodnic s "červeným" kloboukem; na BioLibu jsem se dočetl o R.olivacea var. purpurata,myslím, že by to mohly být ty "červené" a růst společně s klasickou R.olivacea.Obrázek této variety jsem nikde bohužel nenašel.
V každém případě díky JETHRO... Wink
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 20. srpen 2014 19:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nahoře jasná R. olivacea

Souhlasím. Dokonce i celkem typicky zbarvené. R. olivacea je totiž hodně variabilní ve zbarvení klobouku: potkávám buď takto zbarvené nebo v tónech zelenohnědé až ke khaki i špinavě zelenavé či různé přechody mezi těmito barvami - viz můj příspěvek v Datlase ze dne 17. 10 2013. Jestli i ty celkem jasně červené jsou tentýž druh? Struktuka na kloubouku u 3. snímku by tomu též napovídala( i přes malý snímek). Červenohnědavé občas vídávám, ale takto až jasně červené jsem ještě neviděl. Ale nemohu vyloučit, že mohou existovat. Celkem dobrým poznávacím znakem je jemné zvrásnění na okraji klobouku, které bývá výraznější spíš u středních až dospělých plodnic. Bohužel vložená fota jsou malá a tak to (nejspíš) zaniká - ta "červená" na 3. sn. by to už, podle mne, mohla mít vidět i pouhým okem. A pak červenavé zabarvení ostří lupenů u okraje klobouku, což Michal zmiňuje i u těch "červených". Dále pak ještě bývá třeň jemně podélně růžově až červenavě vláknitý, někdy více, jindy méně, ale taky to může skoro zanikat a to až tak, že to nemusí být viditelné. Našel jsem foto okraje lupenů u klobouku u R. olivacea a tak ho přikládám - obvykle ale bývá ostří lupenů více k červenavé barvě:

50.32 kB    
8788.jpg
   8788.jpg

Michal Zima

PříspěvekZaslal: st 20. srpen 2014 22:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

[quote="st 20. srpen 2014 19:54 Jiří Novák"]
nahoře jasná R. olivacea

Re.:Souhlasím. Dokonce i celkem typicky zbarvené....;

Díky za názor.Rád bych vkládal větší obrázky,foťák mi dává rozměr 2560,ale vložit můžu max rozměr 600,jinak mi hlásí,že soubor je příliš velký...k těm plodnicím ještě zopakuji,že všechny rostly pospolu na místě cca 5x5 metrů (červené i tmavé),všechny měly min. na jedné straně růžový třeň,ono typické zvrásnění klobouku bylo markantnější právě u "červených"
plodnic,oba typy jsem ochutnával - chuť mírná a celkem příjemná,u všech se projevilo vínově purpurové zbarvení (ne tak jednoznačně fialové) ostří lupenů při okraji klobouku (hlavně druhý den);na BioLibu je uvedena var. purpurata - obrázek jsem nenašel,ale název napovídá,že by měla být do červena...;dávám ještě 2 detaily v max. velikosti,kam až mě to pustilo... Smile

194.25 kB    
Hostín (ČK) 2014-08-16 (9).JPG
   Hostín (ČK) 2014-08-16 (9).JPG

95.47 kB    
Hostín (ČK) 2014-08-16 (5).JPG
   Hostín (ČK) 2014-08-16 (5).JPG
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 23. srpen 2014 21:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

"Díky za názor.Rád bych vkládal větší obrázky,foťák mi dává rozměr 2560,ale vložit můžu max rozměr 600,jinak mi hlásí,že soubor je příliš velký..."
Michale, nevím v jakém programu upravuješ fotky v PC. Já mám Zoner foto studio. Zde, když potřebuji vložit foto sem na Damyko, tak snímek nejprve zmenším (klepnu upravit - změna rozměrů) asi na velikost 1000 x 667 bodů (většinou pracuji s formátem 2 : 3), dám OK, pak klepnu na soubor - uložit jako JPG pro VEB - OK a foto o těchto rozměrech (bodů) se mi uloží ve velikosti cca 99 kB, což je pro Damyko "v normě" (Damyko přijme max. 200 kB) a obrázek pak po rozkliknutí (na Damyku) je i dostatečně velký - zhruba dvojnásobný proti tomu, jak to sem vkládáš ty. - To jen na okraj.
Také jsem chvilku hledal obrázek h. olivové var. purpurea, ale dopadl jsem stejně. Nic. Nicméně jsem našel jiný, který se podle mne dost blíží. Tak ho přikládám.
Dále mám dojem, že tyto tvé fotky, které jsi sem vložil, jsou trochu více žlutější než (asi) je realita. Tak jsem si dovolil tu žlutou trochu stáhnout. Díky tomu mi barva klobouku ( a pozadí) připadá i reálnější. Smínek též přikládám. Porovnej sám, co může být reálnější.
Neber to, že tě chci poučovat za každou cenu. Chci ti v tomto směru pomoci. Když tak mi pošli před Damyko soukromou zprávu a můžeme o tomto podebatovat více. Nevíš-li jak se tato zpráva posílá, tak to dej vědět sem a ozvu se ti já.
Jinak vše napovídá tomu, že to ta var. purpurea bude. v tom případě je to krásný nález, protože tato varieta asi není vůbec běžná.

98.58 kB    
Staženo z internetu.
holubinka-olivova-russula-olivacea1L.jpg
   holubinka-olivova-russula-olivacea1L.jpg

98.75 kB    
Vylepšená tvoje fotka.
host_n___k__2014-08-16__9__111L.jpg
   host_n___k__2014-08-16__9__111L.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru