Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 23. července 2014 22:14 Předmět: Kozák jaký? |
 |
|
TUším, že s největší pravděpodobností to je kozák habrový. Nalezeno ve smrkovo-smíšeném lese nad Podlesím U ValMezu. Nejbližší stromy, mimo smrků, jsou habr, dub a lípa. Barevně mi to na k. habrového odpovídá. I jsem ho snědl (ve směsi s jinými houbami) bez následků. Žel mám k dispozici jen tuto jednu fotku. Někde na NETu jsem vyšťáral informaci, že K. habrový může být i pod duby, ale asi ne moc běžně. Já mám nálezy jen čistě pod habry a většinou z parků, případně listnatých lesů. Jen jeden nález z okraje smrkového lesa, kde tam byla taková ostrůvkovitá habřina, tak přímo v ní. Toto je můj prvonález, kde jsou smrky v, dá se říci, těsné blízkosti těchto kozáků. Nemáte toto někdo "nakoukané" či o tom nevíte něco víc? Jestli je tento kozák vázaný jen čistě na habry nebo může být i pod jinými stromy?
Výška plodnice byla tak 7 - 8 cm a průměr klobouku necelé 4 cm. Jinak řečeno: ideální velikost pro konzumaci (napsal bych přímo k sežrání, ale aby to nevyznělo morbidně).
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: čt 24. července 2014 21:51 |
 |
|
Typický kozák habrový
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mykožrút

|
Zaslal: čt 24. července 2014 22:45 |
 |
|
My ho nachádzame aj vyššie v horách, zvyčajne krajom lesa, ani nepátrame pod akým stromom, lebo tam býva kadečo. Zato za dedinou nám dlhé roky rastú v čistej lieštine.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: ne 27. července 2014 21:34 |
 |
|
čt 24. července 2014 22:45 mykožrút napsal: |
My ho nachádzame aj vyššie v horách, zvyčajne krajom lesa, ani nepátrame pod akým stromom, lebo tam býva kadečo. Zato za dedinou nám dlhé roky rastú v čistej lieštine. |
Mykožrúte, já jej taky občas najdu i "trochu vyšej" zde na Valašsku, ale zatím tak do cca 550 - 600 metrů nadmořské výšky, což by odpovídalo vrchovině, ale ne horám. Ale to nevylučuje, že může růst i ve vyšších polohách. Jenom, jestli tě můžu poprosit, co znamená tvůj výraz "čistá lieština"? I když jsem do školy a do učňáku chodil za toho tzv. "totáče" kde slovenština byla součástí výuky, tak tento výraz bohužel neznám. Jestli bys mi ho dokázal nějak přiblížit, abych porozuměl kde ti vlastně rostou, budu rád. Díky.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: ne 27. července 2014 22:24 |
 |
|
lieska = líska, takže lieština = lískový porost / houští / hájek.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mykožrút

|
Zaslal: po 28. července 2014 20:16 |
 |
|
Díky Tori.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: st 30. července 2014 20:09 |
 |
|
Tori a Mykožrúte, díky za objasnění.
Ta líska mě napadla, ale nebyl jsem si tím vůbec jistý. Možná proto, že o jeho výskytu pod lískami (v čistej lieštine) jsem ještě neslyšel.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: po 25. srpen 2014 10:05 |
 |
|
24. července 14, 22:45 mykožrút napsal: |
My ho nachádzame aj vyššie v horách, zvyčajne krajom lesa, ani nepátrame pod akým stromom, lebo tam býva kadečo. Zato za dedinou nám dlhé roky rastú v čistej lieštine. |
Ano je známo, že kozák habrový roste až do výšky okolo 800 m.n.m.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|