Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kozák jaký?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 23. července 2014 22:14
  Předmět: Kozák jaký?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

TUším, že s největší pravděpodobností to je kozák habrový. Nalezeno ve smrkovo-smíšeném lese nad Podlesím U ValMezu. Nejbližší stromy, mimo smrků, jsou habr, dub a lípa. Barevně mi to na k. habrového odpovídá. I jsem ho snědl (ve směsi s jinými houbami) bez následků. Žel mám k dispozici jen tuto jednu fotku. Někde na NETu jsem vyšťáral informaci, že K. habrový může být i pod duby, ale asi ne moc běžně. Já mám nálezy jen čistě pod habry a většinou z parků, případně listnatých lesů. Jen jeden nález z okraje smrkového lesa, kde tam byla taková ostrůvkovitá habřina, tak přímo v ní. Toto je můj prvonález, kde jsou smrky v, dá se říci, těsné blízkosti těchto kozáků. Nemáte toto někdo "nakoukané" či o tom nevíte něco víc? Jestli je tento kozák vázaný jen čistě na habry nebo může být i pod jinými stromy?
Výška plodnice byla tak 7 - 8 cm a průměr klobouku necelé 4 cm. Jinak řečeno: ideální velikost pro konzumaci (napsal bych přímo k sežrání, ale aby to nevyznělo morbidně).

99.07 kB    
DSCN8120L.jpg
   DSCN8120L.jpg

Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 24. července 2014 21:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Typický kozák habrový
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mykožrút

PříspěvekZaslal: čt 24. července 2014 22:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

My ho nachádzame aj vyššie v horách, zvyčajne krajom lesa, ani nepátrame pod akým stromom, lebo tam býva kadečo. Zato za dedinou nám dlhé roky rastú v čistej lieštine.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 27. července 2014 21:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 24. července 2014 22:45 mykožrút napsal:
My ho nachádzame aj vyššie v horách, zvyčajne krajom lesa, ani nepátrame pod akým stromom, lebo tam býva kadečo. Zato za dedinou nám dlhé roky rastú v čistej lieštine.

Mykožrúte, já jej taky občas najdu i "trochu vyšej" zde na Valašsku, ale zatím tak do cca 550 - 600 metrů nadmořské výšky, což by odpovídalo vrchovině, ale ne horám. Ale to nevylučuje, že může růst i ve vyšších polohách. Jenom, jestli tě můžu poprosit, co znamená tvůj výraz "čistá lieština"? I když jsem do školy a do učňáku chodil za toho tzv. "totáče" kde slovenština byla součástí výuky, tak tento výraz bohužel neznám. Jestli bys mi ho dokázal nějak přiblížit, abych porozuměl kde ti vlastně rostou, budu rád. Díky.

Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 27. července 2014 22:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

lieska = líska, takže lieština = lískový porost / houští / hájek.
mykožrút

PříspěvekZaslal: po 28. července 2014 20:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky Tori.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 30. července 2014 20:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tori a Mykožrúte, díky za objasnění.
Ta líska mě napadla, ale nebyl jsem si tím vůbec jistý. Možná proto, že o jeho výskytu pod lískami (v čistej lieštine) jsem ještě neslyšel.

Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 25. srpen 2014 10:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

24. července 14, 22:45 mykožrút napsal:

Ano je známo, že kozák habrový roste až do výšky okolo 800 m.n.m.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru