Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Onygena corvina - Kaziroh ovčí
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 26. listopadu 2007 9:30
  Předmět: Onygena corvina - Kaziroh ovčí
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem byl na své pravidelné procházce kolem baráku protože na víc prostě není čas. No jaké to ale bylo milé překvapení Smile Tuším tak na jaře a nebo dokonce loňský podzim jsem v těch místech potkával zbytky roztrhaných a sežraných ptáků. Jestli dravci nebo šelmy nevím. No a jak tak letos kráčím, tak zahlédnu to peří zase. V klidu kráčím dál. Ale pak mi to nedá. Co kdyby. Vrátím se, zkoumám klacíkem, a hle!

68.37 kB    
24.11.2007, Libušín (KL), na starém peří. (c) Bob
KazirohOvci01.jpg
   KazirohOvci01.jpg

35.39 kB    
24.11.2007, Libušín (KL), na starém peří. (c) Bob
moznavytrusy100xmr.jpg
   moznavytrusy100xmr.jpg

Naposledy upravil Bob dne út 27. listopadu 2007 12:03, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 26. listopadu 2007 9:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vůbec si mi to však nedařilo zmikroskopovat - nějaké fotky z mikráku snad budou zítra. Vřecka jsem asi vůbec nenašel, ale výtrusy nějaké jsem viděl. Tvarově vyhovují těm co jsem teď našel výtrusy onygena corvina mikroskopem SEM

Naposledy upravil Bob dne čt 15. května 2008 14:09, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 26. listopadu 2007 10:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Abys nedopadl jak ti mravenci Mr. Green

http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3690
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
witch

PříspěvekZaslal: po 26. listopadu 2007 11:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 26. listopadu 2007 9:50 Lupo napsal:
Abys nedopadl jak ti mravenci Mr. Green

http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3690

Laughing presne to me napadlo pro pohledu na Bobovo foto!

super nalez!

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 27. listopadu 2007 9:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož jsem přidal výtrusy. Shodují se s informacemi, které jsem našel na webu, tj. 6-8 x 2,5-3 mikrony, hnědé.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 27. listopadu 2007 20:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U Onygenales se vřecka velmi brzy rozpadají, takže se na zralých plodnicích zřejmě hledají velmi těžko.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 02. května 2008 15:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Schovali jsme tenkrát ty brka do díry v pařezu, přiklopili kůrou, a teď je tu a tam dojdem zkontrolovat. Konečně! Včera jsem našel brka značně porostlá maliličkými plodničkami. Jedna je asi tak nějak zralá ... na výšku má 3 mm Smile Navíc jsem cestou k ní našel brka z ptáka a tak jsem přiložil pod kotel Smile Třeba je tam budeme pěstovat i delší dobu.

131.63 kB    
1.5.2008, Libušín (KL), na ptačím peří. (c) Bob
Kaziroh.jpg
   Kaziroh.jpg
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 31. srpen 2009 21:06

Tak se mi konečně povedlo tyhle houbičky taky najít. Sice rostou dost ostýchavě, ale přece jen potěšily. Peří bylo napůl zahrabané v listí, zřejmě tam bylo už z loňska.

123.13 kB    
27.8.2009, okolí Liberce na ptačím peří
Onygena corvina.jpg
   Onygena corvina.jpg

frashmaker

PříspěvekZaslal: út 01. září 2009 12:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Parádní nález Smile. Avšak byla by tu jedna otázka. Nemohlo by se jednat spíše o Onygena Corvina - Kaziroh havraní? Tam mi příjde, že je logičtější spojitost s tím peřím Smile. Jinak pokud tyhle druhy jako k. havraní, ovčí a koňský mohou všechny růst ze všeho, tzn. že havraní i třeba z kopyt koňů, pak mlčím Smile.
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: čt 03. září 2009 14:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kaziroh ovčí a havraní jedno a totéž jsou, obojí latinsky corvina. Používá se častěji název ovčí než překlad havraní (Corvus = havran).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 24. listopadu 2009 17:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož jsem byl okouknout svou lokalitu ... peří již není bíle pokryté myceliem nýbrž je celé dočerna, hnijící ... a je po nalezišti Sad
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. srpen 2012 19:05

Ve smrko-borovém lese v okolí Valdštejna jsem narazil na vývržek od dravce a na něm jsem objevil tuhle nádheru. Sice jsem neměl moc času, ale neodolal jsem. Opodál byl i pařez, kde bylo plno orvaného peří, na peří byly zatím jen malinké plodnice.

156.34 kB    
Okolí Turnova, 26.8.2012, smrko-borový les
Onygena corvina.jpg
   Onygena corvina.jpg

DavidusCZ

PříspěvekZaslal: ne 26. srpen 2012 20:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Parádní, Honzo. Nález i fotka, gratuluji Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 27. srpen 2012 16:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Parádní!
V lese nacházím občas zdechliny, podrobuji je prohlídce, ale pořád nic, dojde k vybělení kostí hmyzem, ale houby žádné...
Forrest Run

PříspěvekZaslal: čt 30. srpen 2012 12:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hanzi, sqělóza, gratulace, ještě jsem neměl tu čest ho potkat naživo....přijde mi to s ním jako s Hřibem příživným....místama je hojnější a mistame jako když utne.....
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru