Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Co je to za hřibovitou houbu????
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mlčochherp

PříspěvekZaslal: ne 31. srpen 2014 15:00
  Předmět: Co je to za hřibovitou houbu????
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když jsem procházel reliktním zbytkem jedliny našel jsem u kraje tři kousky této hřibovité houby. Vždy pod břízou. Ale byl tam i smrk, borovice se taky vyloužit nedá. Nejprve jsem si myslel, že jde o kozáka bílého, ale má žluté póry, dužnina postupně oxidovala do růžova. Povrch klobouku postupně ztmavl do hnědava. Povrch je sametově hebký. Dalším mojím tipem je také klouzek žlutavý. Poradí prosím někdo, nevím si rady. Předem díky, PS: spěchá to, od zítra nebudu doma, tak bych chtěl vědět co to je co nejdřív. Díky.

177.64 kB    
IMG_9236 - kopie.jpg
   IMG_9236 - kopie.jpg

136.3 kB    
000IMG_9238.jpg
   000IMG_9238.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mlčochherp

PříspěvekZaslal: ne 31. srpen 2014 15:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

plodnice byly uniformní, tyhle byly o kousek dál.

147.5 kB    
000IMG_9239.jpg
   000IMG_9239.jpg
Míra

PříspěvekZaslal: ne 31. srpen 2014 15:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hřib osmahlý - Xerocomus ferrugineus.
mlčochherp

PříspěvekZaslal: ne 31. srpen 2014 15:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 31. srpen 2014 15:08 Míra napsal:
Hřib osmahlý - Xerocomus ferrugineus.

No vidíš, to mě nenapadlo Very Happy
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: ne 31. srpen 2014 20:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Řekněte mně, prosím, v několika stručných bodech. Jak se takhle bleskově z fotky rozezná hřib osmahlý (Xerocomus ferrugineus syn. spadiceus) a hřib plstnatý (X.subtomentosus)? Thank you.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 31. srpen 2014 21:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Řekněte mně, prosím, v několika stručných bodech. Jak se takhle bleskově z fotky rozezná hřib osmahlý (Xerocomus ferrugineus syn. spadiceus) a hřib plstnatý (X.subtomentosus)?
Také mi to připadá jako hřib (správně asi suchohřib) plstnatý. Navíc mám dojem, že hřib (suchohřib) plstnatý byl dříve hojnější než nyní.

Míra

PříspěvekZaslal: ne 31. srpen 2014 21:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hřib plstnatý roste pod duby, hřib osmahlý pod jehličnany, břízou a vrbami. Další ze znaků je, že ve většině případů má tenčí třeň než h. plstnatý, což je u těchto plodnic zřetelné.
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 31. srpen 2014 21:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 31. srpen 2014 20:39 Josef Chalupský II napsal:
Řekněte mně, prosím, v několika stručných bodech. Jak se takhle bleskově z fotky rozezná hřib osmahlý (Xerocomus ferrugineus syn. spadiceus) a hřib plstnatý (X.subtomentosus)? Thank you.

Ač netázána: Šutara et al. v Hřibovitých houbách píšou, že X. ferrugineus má jasně rozlišené dvě vrstvy klobouku, což mám pocit, že vidím v tom ohryzu na první fotce - červenohnědou spodní a stříbřitou vrchní vrstvu. Ještě zmiňují hnědý proužek nad rourkami, z fotky nevidím ani tak ani tak. Duby tam podle spadaného listí taky byly, takže podle biotopu to mohou asi být oba.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 31. srpen 2014 23:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Před cca 3 - 4 roky jsem našel tento typ suchohbřibu v čisté smrčině (v České Kanadě poblíž Stálkova), kdy nejbližší listnáč - bříza, byl asi tak 15 - 18 metrů daleko. Asi 6 - 7 exemplářů v podstatě na jednom místě. (To místo si pamatuju už proto, že jak zmiňuji výše, mám dojem, že těchto hřibů/suchohřibů ubývá - že dříve to byl hojnější druh - ale je to jen můj dojem.) Tehdy jsem jej určil jako s. plstnatý a dále o tom nepřemýšlel. (zhruba polovina plodnic byla napadena larvami hmyzu). Nyní tuším (podle vyjádření zdejších přispěvatelů), že to, co jsem tenkrát našel, asi spíš byl s. osmahlý (má růst pod jehličnany). Fota těchto mám, ale musel bych je hledat a, omlouvám se, protože na to nyní nemám čas.
A, jestli má ten či onen, slabší třeň, to nemůžu sloužit. Řekl bych, že to je spíš podpůrný znak než aby se na tom dalo stavět jeho přesné určení. Možná u tzv. "typických plodnic" to může fungovat .... , ale .... nevím.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 03. září 2014 0:57
  Předmět: Suchohřib - jaký?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Cosi, nějaké jiné houby, jsem hledal ve starších mých fotografiích, protože něco z nich potřebuju na výstavu hub (kde mé fota hub budou jako doprovod výstavy živých hub). Přitom jsem narazil na foto těch, které zmiňuji ve svém minulém příspěvku, kdy zmiňuji, že je (asi) nebudu hledat jenom kvůli této diskuzi. Ale, když už jsem na jejich foto narazil, tak je sem "vrazím", protože díky diskuzi o tomto já vlastně nevím, zda to byly suchohřiby plstnaté nebo osmahlé, které jsem tenkrát našel. Jak píši výše, našel jsem je v čisté smrčině - spíše mladší stromy, kdy nejbližší listnáč, v tomto případě bříza, byl asi tak 17 metrů daleko. Asi vás může zarazit to, že si to celkem dobře pamatuji. Ale jak též zmiňuji, mám dojem, že s, plstnatý/osmahlý se objevuje čím dál tím méně. Obvykle když najdu za sezónu tak 3 - 4 plodnice a to nacházím již delší dobu. a véce méně každou zvlášť.... A když jsem tu našel v podstatě "na jednom fleku" asi 8 - 9 plodnic tohoto .... ? Bylo to pro mne překvapením. Ale jak též zmiňuji, tehdy jsem je určil jako s. plstnatý a více o tom nepřemýšlel. A, jestli mají třeň užší nebo širší? Bohužel jsem pořád spíše praktický houbař než odborník přes mykologii. Nalezeno 26. 9. 2009 poblíže Stálkova v České Kanadě v lese,kde se říká "pod hláskou".

99.51 kB    
DSC08397L.jpg
   DSC08397L.jpg

Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 03. září 2014 8:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

JN: Tady taky vidím dvě různobarevné vrstvy pokožky klobouku.
Míra

PříspěvekZaslal: st 03. září 2014 22:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle jsou zcela jasné hřiby osmahlé. Píšeš, že jich u vás roste čím dál tím méně, já osobně jsem osmahlých pohromadě také nikdy moc nenašel.
Za to hřiby plstnaté, které rostou v doubravách, nalézám během roku po desítkách plodnic, a když mají některý rok velmi příhodné podmínky k růstu, tak jsou jich i stovky.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru