Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
jarda
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 676 Bydliště: Červený Kostelec
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: út 16. května 2006 16:38 Předmět: Kde je v Květnu hledat? |
|
|
Na četná přání se s Vámi podělím o trochu zkušeností s hledáním Kovářů v Květnu i když nevím jestli to bude mít ten správný efekt, protože základ k nalezení této houby na jaře je potřeba učinit už na podzim...a to tím že si dobře zapamatujeme místa kde na podzim - kdy rostou hojně - rostli. Čím víc jich v sezoně objevíme - tím větší je šance že budeme mít štěstí i na jaře...Z mých zkušeností mohu potvrdit že místo kde sem na podzim nalezl poslední plodnice je většinou místem (nebo jedním z míst) kde se na jaře zřejmě první objeví. Pak už jen stačí čekat až plně rozkvetou kaštany - pokud možno co nejbližší předpokládanýmu místu výskytu (ne všude kvetou stejně...) a můžem jít na "věc". Uvedené poznatky platí pro lokality pod listnáči (dub, buk) s lokalitami kde rostou pod jehličnany nemám zkušenosti. Ale ani Ti co žádnou lokalitu z podzimu neznají nemusí házet flintu do žita - stačí touhle dobou procházet vyhřáté doubravy či bučiny, mít oči dokořán a trochu toho štěstí... . Dvě místa na kováře sem takhle objevil taky na jaře a to jedno bylo dokonce několik let to hlavní a nejlepší kde sem nacházel mezi 15-20 květnem kováře !
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 18. května 2006 8:06 |
|
|
S tím, že Kováři rostou většinou na svých tradičních místech, můžu souhlasit. Ale u nás je na ně ještě brzo, zatímco jinde už jedou. Kouknul jsem na loňské "nahouby" a je to stejné jako letos - první se s Kováři pochlubili tradičně Boletus a Hamoun, čili teplejší oblasti Kladenska, resp. Hradecka.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
flassch
|
Zaslal: čt 18. května 2006 12:35 |
|
|
jojo. Kladensko a Žatecko tam bych viděl kámen úrazu. U nás teprve začínají kvést jírovce. A i když jsou u nás kováři poměrně hojně, tak si budu muset minimálně 14 dní ještě počkat
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Joska
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: po 22. května 2006 7:35 |
|
|
tak jsem hledal celej vikend pod duby a buky a nic... jen trepenitka svazita, vlci mleko, pychavka, hnojnik a dalsi nezname neurcene houby, jo jeden suchohrib hnedy, pomerne velky, jinak nic nic nic, ani jeden kovar
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: út 23. května 2006 10:02 |
|
|
vcera jsem byl v dalsi doubrave a zase nic... mozna moc sucho? jak je tahle houbicka narocna? jo ma cenu se prodirat boruvcim nebo v nem nerostou a co v trave pod duby nebo jen pod listy?
taky bych chtel takovou peknou fotku jako v titulku houbolovu...
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: út 23. května 2006 10:17 |
|
|
Často bývaji i v borůvčí (např. včera 3 kusy), i v trávě i pod listím - v tomhle směru si "nevybírají"
|
|
Návrat nahoru |
|
|
jarda
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 676 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: út 23. května 2006 10:22 Předmět: kovář |
|
|
Já jsem jich vloni našel nejvíc v trávě (vysoké) v borovém lese pod 3 duby. Letost jsem to tam 2x vymetl a nic. Dnes je zkusím znova.
_________________ jp. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 23. května 2006 13:33 |
|
|
Já je nacházím převážně ve smrkových lesích poblíž hranice s Německem, a to z obou stran.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: út 23. května 2006 14:45 |
|
|
a uz rostou tam ted rostou? nejaky podobny trik jako s kastany?
|
Návrat nahoru |
|
|
|