Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Žampión (pečárka) zápašný
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 29. května 2013 22:28
  Předmět: Žampión (pečárka) zápašný
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyto ukázkové plodnice jsem našel u opuštěného bývalého mlýna mezi Příluky a Lešnou u ValMezu. Nejprve jsem se zaradoval, že bude bašta a šel prozkoumat okolí. Pak jsem se vrátil, že si je "dobydu". Hned po vyloupnutí prvního a největšího (průměr ještě zavřeného klobouku byl 12 cm!) mne zarazilo žluté zabarvení na bázi. Tak jsem začal zkoumat i čichem. Vůně nebyla vůbec ta houbově žampiónová, která by dle mne měla být. Více méně jsem necítil nic. Až po chvíli něco takového, asi jak je cítit ta stará elektrická zásuvka (nebo vypínač) na stěně, které ještě byly bakelitové. A pak to zažloutnutí i na otlačených místech klobouku, kde jsem za něj vzal při dobývání ze země a čichání. Je to trochu vidět. Tuším ž. zápašný, případně nějaký jemu podobný. A ještě jsem si všiml jedné věci: Povrch klobouku těchto "zápašníklů mi připadal takový jakoby se slaboučkým šedavým nádechem. Sotva znatelným. Tohoto slaboučkého sotvaznatelného šedavého nádechu jsem si u těchto všiml už dříve, ale nějak jsem tomu nepřikládal význam. Přitom třeba ž. polní je dle mne sněhobílý bez jakéhokoliv barevného nádechu. Dá se říci, že jinak oba vypadají úplně stejně. Už jsem se u nich spletl (dusil jsem zápašníky v domění, že to jsou polní a kuchyň jsme větrali do večera). Jaké máte v tomto směru zkušenosti?

98.31 kB    
DSCN1489L.jpg
   DSCN1489L.jpg

Teri

PříspěvekZaslal: st 29. května 2013 22:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten šedý nádech mívají často.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal Zima

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 7:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moje zkušenost je ta,že v minulosti (před 20 a více lety),jsem s pravděpodobností hraničící s jistotou,tento a podobné druhy,dnes uváděné jako jedovaté,sbíral i konzumoval,protože...nerozeznával.Je pravdou,že někdy chutí zrovna nevynikaly,ale otravu jsem nikdy nezaznamenal.V současné době pečárky tohoto typu nesbírám,protože si nikdy nemůžu být 100% jistý a bohužel mám podezření že tím často opomíjím i dobře jedlé podobné druhy z okruhu např. p.hlíznaté nebo dokonce i ovčí.Zřejmě tu hraje roli i má "indispozice" rozpoznat onen obecně uváděný nepříjemný zápach - ještě se mi nestalo,že by mi pečárka voněla vysloveně nepříjemně.
Další markanty...intenzivní žloutnutí na řezu...kdo mi změří,zda žloutnutí je dostatečně "intenzivní"?...Ten "šedavě stříbřitý" potah pokožky klobouku je dostatečně signifikantní,ale jak Teri správně uvedla..."často bývá"...ale není to pravidlo.Jsou i další indicie...celkově drobnější plodnice,tenčí,často různě deformovaný a pokroucený třeň, nepříliš "vábná" místa výskytu...ale uváděno vždy s dovětkem "často,obvykle,zpravidla,apod".Takže se musím spoléhat na to,že si někdy konečně přinesu domů žampiony,které mi zasmrdí byt a pak si budu konečně jistý,že to je pečárka zápašná.
Zdůrazňuji,že výše uvedené je vysloveně moje (ne)zkušennost,jak jsem si přečetl některé příspěvky z minula,většina zkušených houbařů a amatérských mykologů s tím problém nemá.
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 8:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

My jsme z nich měly kdysi smetanovou omáčku (to jsme ještě nevěděly, že existuje p. zápašná). Při vaření byly dost cítit, nevím čím ale nepříjemně. Z jídla nám nic nebylo, ale houby měly pachuť i po uvaření, tak jsme ani nedojedly. Jelikož pečárky nesbírám, tak jsem je potkala asi jen dvakrát, to žloutnutí bylo velice rychlé a výrazné, i jen po slabém škrábnutí nehtem po klobouku, asi jako u hřibu modračky nebo kováře. A to i na už dříve vytržené plodnici (= trochu oschlé), ze které jsem necítila žádný pach. A. arvensis by měla podle Velahubu žloutnout pomalu.
Teri

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 9:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No Michale, to intenzivní žloutnutí je dobře vidět na bázi třeně - škrábneš a do 5 vteřin se objeví intenzivně žlutá barva, která může mít nádech i malinko do oranžova. Když škrábneš klobouk, opět by se do 5 vteřin měla objevit žlutá barva, tentokrát taková zářivě světle žlutá. Plodnice potom podle mě nejvíc smrdí právě na poškrabaném místě na bázi třeně, zkus někdy čuchat tam.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 19:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 30. května 2013 9:13 Teri napsal:
No Michale, to intenzivní žloutnutí je dobře vidět na bázi třeně - škrábneš a do 5 vteřin se objeví intenzivně žlutá barva, která může mít nádech i malinko do oranžova. Když škrábneš klobouk, opět by se do 5 vteřin měla objevit žlutá barva, tentokrát taková zářivě světle žlutá. Plodnice potom podle mě nejvíc smrdí právě na poškrabaném místě na bázi třeně, zkus někdy čuchat tam.

Dobře Teri,děkuju a beru to,je fakt,že "čuchám" zpravidla k hymenoforu, zkusím to a uvidím,ale těch pečárek,co žloutnou okamžitě po naříznutí nebo jen po otlaku - těch jsem snědl opravdu dost.Ale může to být i individuální,
docela by mě zajímaly ověřené záznamy otrav způsobených a.xanthoderma - nemůže to být jako u ucháčů obecných?Také se dříve běžně konzumovaly...(?)
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 19:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nebyly sbírané na Karlštejnsku? Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 21:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Michal: no nám občas na výstavu přijdou lidi a vědí že jim bylo špatně po pečárce zápašné a průběh popisují zpravidla jako zvracení a průjem - v podstatě střevní a žlaudeční chřipku trvající i několik dnů. Ale samozřejmě známe i lidi, co tyhle pečárky konzumují běžně a říkají, že bez problémů..... Asi je to spíše o síle, respektive slabosti jedince a jeho žaludku.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 01. června 2013 9:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 30. května 2013 7:49 Michal Zima napsal:
Moje zkušenost je ta,že v minulosti (před 20 a více lety),jsem s pravděpodobností hraničící s jistotou,tento a podobné druhy,dnes uváděné jako jedovaté,sbíral i konzumoval,protože...nerozeznával.

Já nejspíš taky - když jsem s houbama před asi 25 lety začínal, tak jsem o zápašňákovi neměl ani páru, protože v atlasech, které jsem měl tehdy k dispozici, prostě nebyl Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 01. června 2013 13:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 01. června 2013 9:09 Sley napsal:
Moje zkušenost je ta,že v minulosti (před 20 a více lety),jsem s pravděpodobností hraničící s jistotou,tento a podobné druhy,dnes uváděné jako jedovaté,sbíral i konzumoval,protože...nerozeznával.

Já nejspíš taky - když jsem s houbama před asi 25 lety začínal, tak jsem o zápašňákovi neměl ani páru, protože v atlasech, které jsem měl tehdy k dispozici, prostě nebyl Very Happy

A, nemůže být třebas i to, že před těmi řekněme 20 -30 lety byl u nás zápašník vzácný? A naopak polní naprosto běžný druh? já si z té doby prakticky nepamatuji, že bych sebral zápašného. Kdežto dneska mám strach venku sebrat žampión, protože kde zde ve ValMezu a okolí mám lokality těchto hub, tak se v 85% jedná právě o zápašné. Polní je tu spíš vyjímka (nacházím je náhodile a jednotlivě, max. 2 ex pospolu) a jednu lokalitu představuje ž. císařský.
Zjednodušeně řečeno: co když zápašníky a jim podopné prožívají několik posledních let "populační explozi" a polní jsou na ústupu?

Lupino

PříspěvekZaslal: so 27. září 2014 0:26
  Předmět: Re: Jak na ně v terénu.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zřejmě tu hraje roli i má "indispozice" rozpoznat onen obecně uváděný nepříjemný zápach........ -
Když se poškádlí plamínkem zapalovače, tak ji většinou rozpoznají i kuřáci. Wink

S uctivým pozdravem L.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru