Zaslal: pá 03. října 2014 14:47 Předmět: Jedná se o jedlou bedlu?
Zdravím, po delší době se mi poštěstilo najít v lese bedlu - bylo to v listnatém lese a bedla rostla z kořene smrku. Pomůžete mi určit o jaký druh se jedná?
průměr klobouku 11cm
výška klobouku je 5cm, klobouk není plně rozvinutý, má šupiny hnědé kakaové barvy, na vrcholu, sotva znatelný hrbol hnědé barvy, hladký jako semiš
třeň 12mm průměr, asi 19-20 cm dlouhý, u kořene 2 cm průměr
průřez u kořene: je dutý ale má tlusté stěny: 6mm tloušťka stěny, 4mm průměr dutiny
po rozříznutí třeně je vnitřek kapučínově hnědý, a pak začne tmavnout do tmavě hnědé
cibule u kořene
prstenec zezhora hladký a bílý, zezdola kakaový lupeny tenké jako papír s mezerama 1mm a střídají se dlouhý, krátký. dlouhý, krátký
barva lupenů je bílá, ale ne čistě bílá je to spíš mix lehce žluté a velmi slabý odstín kapučínové.
Myslím, že by to měla být jedla červenající, ale počkám si na Váš názor. Vypadá hodně podobně:
http://atlashub.webz.cz/bedlcerv.htm
můj exemplář má užší a delší treň
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory