Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 8 Bydliště: Benátky nad Jizerou
Zaslal: po 06. října 2014 17:04 Předmět: Druh holubinky
Dobrý den,dnes jsem nasbíral plný koš těchto holubinek,houby mléčně zakvašuji a je s podivem, že uváděné méně kvalitní houby, jsou při tomto zpracování výtečné.Vím velice dobře že jsou jedlé, protože je používám několik let, ale v podstatě jsem měl za to, že se jedná o holubinku hustolupenou ale kamarád mě zviklal, že prý ne, že je to úplně jiný druh.Co si myslíte ?
Houby rostou pod duby jsou hodně znečištěné hlínou a listím, rostou jako krtiny,hlavní znak - po oškrábání třeně po cestě domů tento zčerná jak bota,jinak je celá plodnice beze změn,to by mě tedy zajímalo, co to vlastně konzumuji !
Zaslal: po 06. října 2014 18:41
Důležitý znak je barevná změna na řezu. Pro holubinku hustolupennou a palčivolupennou je typické, že dužnina na řezu nejprve červená nebo růžoví (třeba jen v klobouku) a teprve pak černá. Pak jsou druhy, které černají bez předchozího červenání - to je holubinka osmahlá - ta ale roste pod borovicemi, takže pokud tam jsou čistě dub, nemůže to být ona. A nakonec zbývá holubinka černobílá, která roste pod duby, černá bez předchozího červenání a je vedena v Červeném seznamu, takže by se neměla sbírat.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory