Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Druh holubinky
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
koben

PříspěvekZaslal: po 06. října 2014 17:04
  Předmět: Druh holubinky
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den,dnes jsem nasbíral plný koš těchto holubinek,houby mléčně zakvašuji a je s podivem, že uváděné méně kvalitní houby, jsou při tomto zpracování výtečné.Vím velice dobře že jsou jedlé, protože je používám několik let, ale v podstatě jsem měl za to, že se jedná o holubinku hustolupenou ale kamarád mě zviklal, že prý ne, že je to úplně jiný druh.Co si myslíte ?
Houby rostou pod duby jsou hodně znečištěné hlínou a listím, rostou jako krtiny,hlavní znak - po oškrábání třeně po cestě domů tento zčerná jak bota,jinak je celá plodnice beze změn,to by mě tedy zajímalo, co to vlastně konzumuji Smile !

185.17 kB    
20141006_140502.jpg
   20141006_140502.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 06. října 2014 18:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Důležitý znak je barevná změna na řezu. Pro holubinku hustolupennou a palčivolupennou je typické, že dužnina na řezu nejprve červená nebo růžoví (třeba jen v klobouku) a teprve pak černá. Pak jsou druhy, které černají bez předchozího červenání - to je holubinka osmahlá - ta ale roste pod borovicemi, takže pokud tam jsou čistě dub, nemůže to být ona. A nakonec zbývá holubinka černobílá, která roste pod duby, černá bez předchozího červenání a je vedena v Červeném seznamu, takže by se neměla sbírat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
martin lbc

PříspěvekZaslal: po 06. října 2014 19:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

není to prostě holubinka černající? http://cs.wikipedia.org/wiki/Holubinka_%C4%8Dernaj%C3%ADc%C3%AD jak postupuješ při mléčném kvašení hub? taky to chci zkusit 8)

Naposledy upravil martin lbc dne po 06. října 2014 19:16, celkově upraveno 1 krát
Teri

PříspěvekZaslal: po 06. října 2014 19:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na holubinku černající to má moc husté lupeny.
koben

PříspěvekZaslal: út 07. října 2014 14:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 06. října 2014 18:14 martin lbc napsal:
není to prostě holubinka černající? http://cs.wikipedia.org/wiki/Holubinka_%C4%8Dernaj%C3%ADc%C3%AD jak postupuješ při mléčném kvašení hub? taky to chci zkusit 8)

Recept na kvašené houby i s obrázky jsem dal do sekce kuchař - konzervace - kvašené houby Very Happy .
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru