Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Bílá houba
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
4ever

PříspěvekZaslal: st 08. října 2014 15:33
  Předmět: Bílá houba
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dneska jsem na kraji lesa v trávě viděl jednu houbu, která byla úplně bílá a zezhora vypadala jak žampión, ale když jsem se podíval z blízka, tak klobouk měla zezhora hladký a bílý jako kulečníková koule (skoro by se tak i leskla). Dole ale vypadala spíš jako muchomůrka, dlouhý plný třeň, bílý a pokud si dobře vzpomínám tak tam byl prstenec na třeni a měla lupeny. Prostě jako muchomůrka, jen zezhora vypadala jak žampión. Třeň nebyl dutý, vláknitý. Nevíte co by to mohlo být za houbu? Jako čirůvka mi to moc nepřipadalo, ty mají tlustější a kratší třeně. Lupeny byly jemnější než u čirůvek. Možná to bylo podobné tomuto
http://www.naturfoto.cz/muchomurka-citronova-bila-fotografie-18539.html
jenže jiný klobouk a třeň více zahnutá. Tak muchomůrka citrónová to být nemohla, když to mělo hladký klobouk.

Ještě jsem našel toto:
http://www.naturfoto.cz/slizobedla-leskla-fotografie-15866.html
ale není tam prstenec a povrch nebyl slizký.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tori

PříspěvekZaslal: st 08. října 2014 16:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
muchomůrka citrónová to být nemohla, když to mělo hladký klobouk.
Nevím, jaké jste měli počasí. Pokud u vás hodně pršelo, tak to klidně nějaká muchomůrka být může. Jestli si nejste stopro jistý tím prstenem, tak to mohla být třeba i bílá forma některé pošvatky, nebo kukmák okázalý (tomu se v dospělosti zbarvují lupeny do růžova, jinak vypadá dost podobně jako pošvatky).

citace:
Třeň nebyl dutý, vláknitý.
Co s tou vláknitostí - nebyl ani dutý ani vláknitý, anebo nebyl dutý ale byl vláknitý? Dá se to pochopit různě. Jestli tam ještě půjdete, tak by to chtělo vzít vzorek a udělat trochu podrobnější popis - rozměry, pach, pochva je/není, rýhovaný okraj klobouku je/není/jak daleko, prsten je/není a rýhovaný/hladký, jaký les...
Třeba ten kukmák často roste v trávě blízko lesa, na trávě mezi polem a cyklostezkou apod. Zdejší fotky nevystihují přesně barevnou variabilitu, koukněte i na nahuby, může mít i bílý klobouk.
4ever

PříspěvekZaslal: st 08. října 2014 17:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pršelo před týdnem. Tento týden myslím že ne. Teplota kolem 16-18°C a les suchý. Já mám pocit, že jsem tam ten prsten viděl. Nikde jinde jsem ho dneska neviděl, takže myslím že tam byl. Fotky kukmáka okázalého nemají bílé hlavičky. Vypadá sice jako žampión, ale není bílý tedy úplně bílý jak sníh. Tento kukmák má moc tlustou třeň, spíš jak hřib, ale noha a spodek té houby nemá s hřibem ani kukmákem nic společného, ani s čirůvkou. Teda čirůvky prsten nemají, že? Jestli správně chápu pojem vláknitý - já si pod tím představuji takovou vlastnost jako má třeň bedly červenající narozdíl od hřiba nebo žampióna nebo prašivky. Tedy pod pojmem vláknitost si představuju vlastnost, která nemá nic společného s dutostí. Třeň byl vláknitý, protože když jsem houbu nahnul u klobouku, tak se rozlomila v polovině (navýšku) a třeň se podélně rozpůlila takže jsem viděl dovnitř třeně, což by se třeba u hřibu či žampiónu či pýchavky nemohlo stát. Celá houba tedy je taková křehká, snadno se zlomí jako třeba bedla, ale třeň není dutá. Rozměry měla podobné jako třeba bedla červenající. Rostlo to u cesty kousek od buků. Teď tam nemám v plánu znova jít, protože tam teď nic jedlého neroste a nejdřív to typuji až za 3-4 týdny.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru