Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ryzec, ale bez lupenů.
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lupino

PříspěvekZaslal: čt 09. října 2014 3:26
  Předmět: Ryzec, ale bez lupenů.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A místo nich jakoby provázkovité spletence, což jsem fakt ještě nikdy neviděl ani na netu nenašel. Shocked

Na fotce průměr klobouku 17 cm, ale byly tam ještě větší kusy. Třeň dutý, shora otevřený (po odříznutí spodku nohy houbu možno použít jako trychtýř Very Happy).
Dužina pevná. Vůně v řezu je ovocná, téměř mandarinková. Chuť příjemně hřibovitá, po chvíli peprně pálivý pocit na jazyku, ale ne nepříjemný. Smile

Most, listnatý les po tenisovými kurty, převážně bříza (bývalá šachetní výsypka = jílovitá půda), 275 m n.m. V tom jednom místě cca 20x20 m se jich nacházelo několik desítek kusů.

Díky moc za pomoc! L.

---------------
PS: Omlouvám se, že žádám tak často o radu. Embarassed

134.93 kB    
Divnej ryzec -.jpg
   Divnej ryzec -.jpg

103.43 kB    
Divnej ryzec - provázky.jpg
   Divnej ryzec - provázky.jpg

131.22 kB    
Divnej ryzec - provázky - detail.jpg
   Divnej ryzec - provázky - detail.jpg

112.63 kB    
Divnej ryzec - cut.jpg
   Divnej ryzec - cut.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tori

PříspěvekZaslal: čt 09. října 2014 8:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podobné deformace lupenů způsobuje některý druh nedohubu, ale tam by asi měla být vidět i nějaká barevná změna klobouku (šedý povlak apod.).
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. října 2014 8:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

co Lactarius evosmus-Ryzec ovocný
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 09. října 2014 10:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

byl bych opatrný, ale je-li to ryzec ovocný pak je potřeba najít nenapadenou houbu a podrobit jí zkoumání s cílem potvrdit či vyvrátit ovocného, který je v ČR velmi vzácný!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: čt 09. října 2014 16:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No já myslím, že se jedná o ryzec pýřitý (Lactarius pubescens) napadený nedohubem okrovým (Hypomyces ochraceus) nebo nedohubem kaštanovým (Hypomyces spadiceus).
Lupino

PříspěvekZaslal: čt 09. října 2014 16:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky moc za nasměrování. Smile Zřejmě se opravdu jedná o deformaci lupenů, jenž způsobil nějaký z nedohubů, možná i Nedohub cihlový (Hypomyces lateritius), kterýžto se výhradně specializuje na ryzce. Mmch, na http://www.mykoweb.com/CAF/species/Hypomyces_lactifluorum.html a na dalších uvádějí, že je "jedlý a velmi dobrý", čímž houby de facto zhodnocuje (narazil jsem i na zmínku, že takto "upravené" ryzce jsou velmi ceněny po gurmánské stránce. Very Happy )

Ok, zkusím tedy najít nějakou nepoškozenou/nenapadenou plodnici pro určení, zda je to opravdu onen "ovocný/jablečný" či jiný. Wink

Přeji všem hezký den. L.

PS: Po zajímavost. Krom malé skupinky kozáků březových jsem tam včera nenašel vůbec nic jiného jedlého, což (jak mi vysvětlil potkavší myslivec) je zapříčiněno "silnou kumulací lesních lidí", neboli bezdomovců, kteří tuto lokalitu obývají hned na několika místech (to už jsem ale zjistil dříve, když jsem narazil na malou "osadu" čítající 9 stanů).
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru