Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Lupino
|
Zaslal: čt 09. října 2014 3:26 Předmět: Ryzec, ale bez lupenů. |
 |
|
A místo nich jakoby provázkovité spletence, což jsem fakt ještě nikdy neviděl ani na netu nenašel.
Na fotce průměr klobouku 17 cm, ale byly tam ještě větší kusy. Třeň dutý, shora otevřený (po odříznutí spodku nohy houbu možno použít jako trychtýř ).
Dužina pevná. Vůně v řezu je ovocná, téměř mandarinková. Chuť příjemně hřibovitá, po chvíli peprně pálivý pocit na jazyku, ale ne nepříjemný.
Most, listnatý les po tenisovými kurty, převážně bříza (bývalá šachetní výsypka = jílovitá půda), 275 m n.m. V tom jednom místě cca 20x20 m se jich nacházelo několik desítek kusů.
Díky moc za pomoc! L.
---------------
PS: Omlouvám se, že žádám tak často o radu.
|
134.93 kB |
 |
|
 |
|
Divnej ryzec -.jpg |
|
103.43 kB |
 |
|
 |
|
Divnej ryzec - provázky.jpg |
|
131.22 kB |
 |
|
 |
|
Divnej ryzec - provázky - detail.jpg |
|
112.63 kB |
 |
|
 |
|
Divnej ryzec - cut.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori
|
Zaslal: čt 09. října 2014 8:09 |
 |
|
Podobné deformace lupenů způsobuje některý druh nedohubu, ale tam by asi měla být vidět i nějaká barevná změna klobouku (šedý povlak apod.).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: čt 09. října 2014 8:12 |
 |
|
co Lactarius evosmus-Ryzec ovocný
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 09. října 2014 10:11 |
 |
|
byl bych opatrný, ale je-li to ryzec ovocný pak je potřeba najít nenapadenou houbu a podrobit jí zkoumání s cílem potvrdit či vyvrátit ovocného, který je v ČR velmi vzácný!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: čt 09. října 2014 16:07 |
 |
|
No já myslím, že se jedná o ryzec pýřitý (Lactarius pubescens) napadený nedohubem okrovým (Hypomyces ochraceus) nebo nedohubem kaštanovým (Hypomyces spadiceus).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupino
|
Zaslal: čt 09. října 2014 16:17 |
 |
|
Díky moc za nasměrování. Zřejmě se opravdu jedná o deformaci lupenů, jenž způsobil nějaký z nedohubů, možná i Nedohub cihlový (Hypomyces lateritius), kterýžto se výhradně specializuje na ryzce. Mmch, na http://www.mykoweb.com/CAF/species/Hypomyces_lactifluorum.html a na dalších uvádějí, že je "jedlý a velmi dobrý", čímž houby de facto zhodnocuje (narazil jsem i na zmínku, že takto "upravené" ryzce jsou velmi ceněny po gurmánské stránce. )
Ok, zkusím tedy najít nějakou nepoškozenou/nenapadenou plodnici pro určení, zda je to opravdu onen "ovocný/jablečný" či jiný.
Přeji všem hezký den. L.
PS: Po zajímavost. Krom malé skupinky kozáků březových jsem tam včera nenašel vůbec nic jiného jedlého, což (jak mi vysvětlil potkavší myslivec) je zapříčiněno "silnou kumulací lesních lidí", neboli bezdomovců, kteří tuto lokalitu obývají hned na několika místech (to už jsem ale zjistil dříve, když jsem narazil na malou "osadu" čítající 9 stanů).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|