Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Choroš.
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 12. června 2015 21:18
  Předmět: Choroš.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno ve ValMezu v blízkosti hřiště u jednoho ze zdejších učilišť u sídliště Vyhlídka 2 v místech kde byla alej celkem vzrostlých topolů. Tato alej byla před cca 3 roky vykácena. Nyní na tomto místě v trávě vyrostl tento choroš. Dle mne roste ze zbytků kořenů těchto topolů (pařezy byly vyklučeny).
Plodnice (3) jsou srostlé spodní částí třenů do společné báze. Klobouky bílé až světle našedelé, pokryté o něco tmavšími šupinkami, které jsou uspořádány jakoby v pravidelných kruzích (půlkruzích - podle tvaru klobouku). Průměr klobouku (největší) až 16 cm. Póry poměrně velké, hranaté a protáhlé. Sbíhají až hluboko na třeň, kde jsou (dá se říci výrazně) odděleny od černého a plstnatého povrchu báze třeně. Třeň středový až výstřední. Dužnina bílá, vůně slabě houbová. Vůně zůstává stejná i při zasychání, jen se nevýrazně zesiluje. Případnému zájemci můžu zaslat část plodnice - exsikát. Část trsu jsem odloupl a již je suchý.
Foceno dne 5. 6. letos.
Mám tip, který by to asi mohl býti, ale počkám, co mi k tomu řeknete.

172.66 kB    
DSC03148L4.jpg
   DSC03148L4.jpg

Teri

PříspěvekZaslal: so 13. června 2015 9:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No mně to připadá jako choroš šupinatý.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 14. června 2015 16:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 13. června 2015 9:47 Teri napsal:
No mně to připadá jako choroš šupinatý.

Mně tu nesedí ta černá a sametově plstnatá báze třeně, které je docela ostře oddělena od sbíhajících rourek. To jsem ještě u žádného svého šupináče ještě neměl.
Jinak by to mohl být nějaký takový "trochualbín" tohoto.

Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: út 16. června 2015 21:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Choroš šupinatý (Polyporus squamosus). Chuť/vůně se uvádí jako moučná nebo okurková. Pokud jde o tu tmavou bázi třeně. Holec a spol. (2012, str. 202) uvádějí "... třeň dole tmavohnědý až černý, jemně plstnatý ..." Ryvarden s Gilbertsonem (1994, str.578) uvádějí "... stipe black and minutely tomentose at base, remainder of stipe covered by decurrent tube layer." Čili "třeň na bázi černý a droubounce plstnatý, zbytek třeně pokrytý sbíhavou vrstvou pórů". Výskyt mimo jiné na topolu. Kotlaba (1984, str.175) ho uvádí také z topolu, kromě dalších dřevin.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 22. června 2015 20:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Polyporus tuberaster
alesjirsa

PříspěvekZaslal: čt 25. června 2015 20:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych dal choroše hlíznatého. Choroš šupinatý nemá takovéhle velké póry.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 27. června 2015 8:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Určitě P. tuberaster - Ch. hlíznatý
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: pá 03. července 2015 21:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prostě mně to nedá. Učení kolegové a přátelé (Anonymní, alesjirsa a Jirka Kohl). Poučte nás, amatéry. Prosím. Co je tak důležité, klíčové a podstatné na těch fotografiích J.Nováka z 12.června? Abychom mohli s určitostí (J.Kohl) tvrdit, že se jedná o choroš hlíznatý čili štětičkový (Kotlaba) nebo štětičkatý (Holec a spol.) (Polyporus tuberaster syn. P.lentus) a nikoli o choroš šupinatý (Polyporus squamosus). Co jsme přehlédli? Snad sclerotium (hlíza)? Není vidět. Co vás vede k lakonickému ortelu: tuberaster? Děkuji vám za odpověď.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 29. července 2015 8:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hlíznatého jsem již dvakrát potkal, i hlízku viděl, ... tento se mu tedy moc nepodobá.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: so 15. srpen 2015 20:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prázdniny za chvíli pryč, čas dovolených také, odpověď nikde. To věčné čekání mě nebaví. Jedná se o choroš šupinatý (Polyporus squamosus). Exikát byl determinován doc.J.Vlasákem dne 7.července 2015. Děkuji Jiřímu Novákovi za ochotu a spolupráci.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru