Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Xerocomellus riparielus - hřib mokřadní ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Zima

PříspěvekZaslal: po 15. června 2015 20:03
  Předmět: Xerocomellus riparielus - hřib mokřadní ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vím,že tento druh na této lokalitě roste,ale zatím jsem se tam s ním nesetkal,takže,i když je to můj typ,nejsem si jistý.
Popis nálezu:evident. dospělé plodnice,na stanovišti 3 ks;pokožka klobouku barvy světlé kávy s nádechem růžové až červené,od okraje kl. více či méně rozpraskaná;rourky žluté až olivově žluté,po otlačení zelenožluté,zřetelně krátce sbíhající na třeň;póry stejné barvy,spíše nepravidelného tvaru;na otlaku modře zelenající;třeň štíhlý,různě prohnutý,pod kl. žlutý až zelenožlutý,níže červený až šarlatový,červeně tečkovaný až žíhaný,báze třeně bíle opýřená;dužnina v klobouku měkká,
na řezu smetanově žlutavá,neměnná,ve spodní 2/3 třeně oxiduje do červena až purpurova,místy do modrozelena;hab. pod duby,v blízkosti protéká strouha,takže zde i v době sucha je půda vlhká.Prosím o váš názor,děkuji.

193.19 kB    
014 (3).JPG
   014 (3).JPG

184.26 kB    
015.JPG
   015.JPG

194.99 kB    
020.JPG
   020.JPG

187.7 kB    
026.JPG
   026.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 15. června 2015 21:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zbarvení třeně i dužnina na řezu by vcelku seděla (podobné má ještě X. cisalpinus), ale barva klobouku by byla poměrně atypická. Prakticky všechny plodnice X. ripariellus, které jsem viděl, měly klobouk buďto cihlový nebo vínově červený.

Bylo tam krom dubů ještě něco? (vrba, olše, osika?) Jak daleko to bylo od té strouhy?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Zima

PříspěvekZaslal: út 16. června 2015 4:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta barva klobouku není typická pro tento druh,toho jsem si vědom,nicméně se připouští a na googlu jsou obrazy h.mokřadního s hnědým kloboukem nebo jsou tak alespoň označeny.K druhé otázce:tato lokalita je dubová, jiné stromy jsem tam nezaznamenal,ale...za nějaký nálet v okolí bych hlavu na špalek nedal.Při příští návštěvě lokality to ještě ověřím.A k poslední otázce - strouha je od místa nálezu cca 10 metrů (2 plodnice) a cca 15 m (1 plodnice).
Michal Zima

PříspěvekZaslal: st 17. června 2015 16:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem znovu navštívil uvedenou lokalitu;v místě a nejbližším okolí nálezu jednoznačně dominuje dub,jiné vzrostlé stromy se zde nevyskytují, nejblíže cca 50 metrů od místa nálezu začíná porost - smrk,borovice,bříza;
v bezprostřední blízkosti strouhy se nachází křovinatý porost,který se mi nepodařilo určit,ale olše ani bříza to určitě není.Směrem od strouhy zasahuje roztroušeně jako keříky (šlahouny) mezi vzrostlé duby,a to spolu s náletem jeřábu ptačího,kapradin a travin,patrně ostřice.Jiné dřeviny jsem zde nezjistil.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru