Zaslal: út 23. června 2015 21:32 Předmět: Choroš - Jaký?
Dorý den,vážení přátelé,
tohoto bílého choroše sleduji už asi 5. - 6. týden. Přirůstá celkem ne moc rychle (taky tu bylo období asi 20 - 23 dní, kdy nespadla prakticky ani kapka deště). Na prvním snímku je když jsem jej objevil - 16. 5. Na dalších pak jeho dnešní velikost. (Propiska pro srovnání velikosti; byť každá jiná, tak velikost mají "standartní" tj. asi 14 - 14,5 cm.)
Je celý bílý až se slabým nádechem do okrové, jen jeho okraj byl dříve více okrový, ale růstem se barva postupně ztrácí. Shora je povrch jemně vrásčitě hrbolkatý, prakticky bílý a nyní na okraji již jen sotva znatelně naokrovělý. Rourky jsou husté, na rozlitější části místy protáhlé a na ústí bílé.
Roste na dosti starém kmeni živé třešně kousek nad zemí - asi 25 cm a to na severní straně kmenu. Je to v třešňové aleji u silnice Kunovice - Babice (na okraji Valašska), kde jsou více méně starší třešně (+ - jako tato, na které roste -viz 4. sn.) Na žádné další třešni v této aleji jsem jej nenašel. (Zkoumal jsem jen ty v okolí, ne celou alej, která je zde na cca dvou kilometrech po obou stranách silnice.) Barvu dužniny jsem nezkoumal, protože jej nechci poškodit.
Prozkoumal jsem atlasy, které mám, sice jsem tam něco našel, ale přesně nevím. Proto se ptám, jestli tohoto choroše nemáte "nakoukaného", abyste mi pomohli s určením. Děkuji předem. JN.
Choroše se podle fotografií špatně určují. Řekl jednou jeden na slovo vzatý odborník, profesionál v oboru. A měl pravdu. Valašský mykolog, pan Jiří Novák, mně poslal kousek klobouku plodnice diskutovaného choroše (30.6.). Věřte tomu nebo ne, jedná se o lesklokorku (Ganoderma). Makroskopicky podle tvrdé a rezavě hnědé dužniny (context). Podle velikosti výtrusů dokonce o tu nejběžnější: l. ploskou (G.applanatum). Determinace druhu je v tuto chvíli jen orientační. Chtělo by to další pozorování v terénu a mikroskopování nového materiálu.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory