Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
B. luridus/mendax
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mara73

PříspěvekZaslal: út 07. července 2015 23:54
  Předmět: B. luridus/mendax
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mne to byl celkem typický B. luridus, když jsem si doma na fotce všiml, že síťka je jen v horní části třeně, začal jsem váhat. Tak je to luridus nebo mendax ? Dík.

160.77 kB    
Kokořínsko, 7.7.2015, listnatý les s převahou dubu
h263.jpg
   h263.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. července 2015 8:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky to vidím na B. luridus, i podle zbarvení. Redukovaná síťka se vyskytuje u obou druhů, takže není rozlišujícím znakem. Např. v Kněževsi na náměstí rostou klasické plodnice i plodnice s redukovanou síťkou, které tam J. Hlaváček před lety určil jako B. caucasicus, resp. B. luridus subsp. caucasicus. Jinde se jako caucasicus určovaly plodnice B. mendax, takže je na tom hezky vidět, že rozsah síťky u těchto druhů příliš neznamená. Snad jen, že u B. mendax může být po celé délce třeně vícekrát přerušená, což jsem u B. luridus neviděl.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mara73

PříspěvekZaslal: st 08. července 2015 11:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dík, ta variabilita b. luridus je opravdu velká. Na Slovensku ho znám z vápencových podloží a je výrazně subtilnější a s tmavší síťkou, než ty naše parkové. Na Kokořínsku jsem ho našel poprvé a překvapivě na velmi kyselém podloží (nemohu však vyloučit, že zrovna to místo bylo lokálně zásadité), v okolí byla např. holubinka smrdutá.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. července 2015 16:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když to shrnu z jižních Čech, tak roste buď na synantropních stanovištích pod lípou a břízou, nebo na vápenci pod lískou a bukem. Osobně jsem ho tu neviděl růst čistě pod dubem (kde by nebyla lípa, bříza nebo buk). Z hrází ho prakticky neznám, tam ho nahrazuje mendax (s jednou výjimkou - hráz, kde jsou mezi duby lípy a v hrázi betonové bloky - možný zdroj vápníku).

Myslím, že nepotřebuje vyloženě alkalickou půdní reakci, zřejmě mu stačí, když je obsah vápníku mírně zvýšený. Se vzhledem plodnic mám podobnou zkušenost, parkové jsou baculatější a živěji zbarvené, z vápenců štíhlé s tmavší nohou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori

PříspěvekZaslal: st 08. července 2015 16:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 08. července 2015 16:00 no-X napsal:
Se vzhledem plodnic mám podobnou zkušenost, parkové jsou baculatější a živěji zbarvené, z vápenců štíhlé s tmavší nohou.

Však on z toho ještě někdo udělá dva různé druhy. Rolling Eyes
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. července 2015 18:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

rody, Tori, dva rody Wink
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: út 04. srpen 2015 13:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Opravdu těžko říci. Habitus plodnice by odpovídal na B. luridus. Ostatní včetně ekologie na B. mendax. Rozhodlo by asi jen mikro.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru