Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mara73
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 08. července 2015 8:56 |
 |
|
Taky to vidím na B. luridus, i podle zbarvení. Redukovaná síťka se vyskytuje u obou druhů, takže není rozlišujícím znakem. Např. v Kněževsi na náměstí rostou klasické plodnice i plodnice s redukovanou síťkou, které tam J. Hlaváček před lety určil jako B. caucasicus, resp. B. luridus subsp. caucasicus. Jinde se jako caucasicus určovaly plodnice B. mendax, takže je na tom hezky vidět, že rozsah síťky u těchto druhů příliš neznamená. Snad jen, že u B. mendax může být po celé délce třeně vícekrát přerušená, což jsem u B. luridus neviděl.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mara73
|
Zaslal: st 08. července 2015 11:24 |
 |
|
Dík, ta variabilita b. luridus je opravdu velká. Na Slovensku ho znám z vápencových podloží a je výrazně subtilnější a s tmavší síťkou, než ty naše parkové. Na Kokořínsku jsem ho našel poprvé a překvapivě na velmi kyselém podloží (nemohu však vyloučit, že zrovna to místo bylo lokálně zásadité), v okolí byla např. holubinka smrdutá.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 08. července 2015 16:00 |
 |
|
Když to shrnu z jižních Čech, tak roste buď na synantropních stanovištích pod lípou a břízou, nebo na vápenci pod lískou a bukem. Osobně jsem ho tu neviděl růst čistě pod dubem (kde by nebyla lípa, bříza nebo buk). Z hrází ho prakticky neznám, tam ho nahrazuje mendax (s jednou výjimkou - hráz, kde jsou mezi duby lípy a v hrázi betonové bloky - možný zdroj vápníku).
Myslím, že nepotřebuje vyloženě alkalickou půdní reakci, zřejmě mu stačí, když je obsah vápníku mírně zvýšený. Se vzhledem plodnic mám podobnou zkušenost, parkové jsou baculatější a živěji zbarvené, z vápenců štíhlé s tmavší nohou.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori
|
Zaslal: st 08. července 2015 16:35 |
 |
|
st 08. července 2015 16:00 no-X napsal: |
Se vzhledem plodnic mám podobnou zkušenost, parkové jsou baculatější a živěji zbarvené, z vápenců štíhlé s tmavší nohou. |
Však on z toho ještě někdo udělá dva různé druhy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 08. července 2015 18:26 |
 |
|
rody, Tori, dva rody
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: út 04. srpen 2015 13:48 |
 |
|
Opravdu těžko říci. Habitus plodnice by odpovídal na B. luridus. Ostatní včetně ekologie na B. mendax. Rozhodlo by asi jen mikro.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|