Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Dřevní lupenatá na dubu
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 22. října 2015 18:18
  Předmět: Dřevní lupenatá na dubu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tahle houba rostla na staré ráně nepříliš starého živého dubu v trsu. Celkové zbarvení - bílé, ve třeni s mírným pleťovým nádechem a v lupenech možná se slabým nádechem do tyrkysova. Třeň šupinkatý, u jedné plodnice excentrický, u druhé blíže středu klobouku. Lupeny nesbíhají. Významný znak: velmi intenzivní moučná vůně až s okurkovými tóny. Řekl bych, že ještě výraznější než u májovek.

Třeba je to něco úplně běžného, ale vůbec se nechytám Smile

198.48 kB    
22. říjen 2015, dub v lese, cca 400 m n. m.
SDIM9954_960.jpg
   SDIM9954_960.jpg

197.89 kB    
22. říjen 2015, dub v lese, cca 400 m n. m.
SDIM9959_960.jpg
   SDIM9959_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mara73

PříspěvekZaslal: čt 22. října 2015 19:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdyby rostla na ceste, tak by to bylo jasne. Byly trene v trsu srostle?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 22. října 2015 19:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Byly spíš jenom stlačené k sobě - srostlé ne. Vytrhnutím jedné plodnice se ostatní nepoškodily ani neuvolnily.

Kdyby to bylo na cestě, bylo by to jasné co? Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mara73

PříspěvekZaslal: čt 22. října 2015 20:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdyby mi ji někdo dones s tím, že ji našel u cesty, tak bych řekl líha srostlá (šupinkatý třeň v horní části, podvinutý klobouk, trsnatý růst).
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 22. října 2015 21:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Strmělka - Ossicaulis cf. lignatilis.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 22. října 2015 21:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je pravda. Já jí neznám, občas se setkávám jen s klubčitou a nahloučenou. Když jsem teď listoval Přehledem, zaujalo mě ještě něco, u čeho by krom těchto znaků (plus mínus) seděl i substrát: dřevní strmělky rodu Ossicaulis (O. lignatilis a O. lachnopus). Lucka Zíbarová na mykologie.net u nich uvádí i tu intenzivní okurkově-moučnou vůni.

//edit: Tuřín to poslal dřív Smile díky za potvrzení
mara73

PříspěvekZaslal: čt 22. října 2015 21:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojo, teď jsem zase o něco zkušenější Smile
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 22. října 2015 22:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zkusil jsem kouknout na výtrusy a podle rozměrů to vypadá spíš na O. lignatilis (byť v okolí jsou sběry O. lachnopus, ale na bucích). Děkuji všem zúčastněným.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru