Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: ne 14. ledna 2007 22:43 |
|
|
No to je něco
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 15. ledna 2007 8:57 |
|
|
Včera jsem tento Pantátův příspěvek postnul na titulku a byl tam ... a dnes tam není ... Někdo to odznačil a nebo Pantáta editoval a ono se to odznačilo samo?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: po 15. ledna 2007 9:05 |
|
|
Pantáta ho editoval, ale prozatím ho tam nedávej ... chce ještě počkat až to bude tutově ověřené.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 15. ledna 2007 9:26 |
|
|
aha ... no i tak bych to tam dal
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
|
Zaslal: út 16. ledna 2007 22:19 |
|
|
Tož tedy...
Houba už je na cestě k Dr. Kotlabovi. Jsem zvědav co se z toho vyvine ...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 9:14 |
|
|
No to jsem vážně zvědav!!!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 10:18 |
|
|
Včera jsme s Jirkou "broučkem" navštívili lokalitu u Hostivických rybníků kde byla kdysi nalezena - Kalichovku jsme nenašli, ale při zpáteční cestě jsme objevili super lokalitu na Hvězdovky trojité bylo jich tam několik desítek kusů takže se zadařilo
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: ne 21. ledna 2007 20:23 Předmět: Haasiella venustissima - Kalichovka půvabná |
|
|
Tož jsme 7 dní po Pantátově nálezu vyrazili na ono místo ještě jednou. Pantáta, Boletus a já. Prošli jsme asi kilometr podél potůčku a hledali, a hledali, a nenašli žádné nové místo. Avšak na identickém místě minulého nálezu jsme nalezli plodnice znovu.
... pokračování níže ...
|
193.29 kB |
|
21.1.2007, Praha Jinonice?, u potůčku. (c) Bob |
|
|
|
Kalichovka_puvabna1-F25.jpg |
|
188.79 kB |
|
|
|
|
Kalichovka_puvabna2.jpg |
|
195.66 kB |
|
|
|
|
Kalichovka_puvabna3.jpg |
|
166.24 kB |
|
|
|
|
Kalichovka_puvabna4.jpg |
Naposledy upravil Bob dne ne 21. ledna 2007 22:11, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: ne 21. ledna 2007 20:24 Předmět: ... pokračování ... |
|
|
Byly značně přikryty listím z vrby za potůčkem, které sem sklánějí své mohutné paže. Ovšem svítivá barva kalichovky půvabné, vyhodnocená jako oranžová s růžovým nádechem (neboli lososová) ji prozradí i v případě, že vykukuje jen kouskem. Jelikož je to houba velmi křehká, opatrně jsme odstraňovali listí a větévky a ostříhali již rašící kopřivy. Přičem jsme neopoměli důkladně prohledat okolí. Nejblíže nalezené byl pařez dvoukmenu asi statného bezu černého (průměr každého z kmenů více než 20 cm). Byl na samém břehu potůčku a skrýval za zády ještě jednu starou plodnici, která však již byla ve stádiu neuchopitelném nicméně stále poznatelném. Klobouk této staré dámy byl asi 4 cm. Trs sedmi drobných plodniček byl vskutku pastvou pro oči a není pochyb proč má české druhové jméno půvabná. Její lososové zbarvení je vskutku oku lahodou. A nejen oko si přišlo na své. Pokud se někdo při skládání poklony této krasavici nadechl nosem, nemohl se ubránit skutečnosti, že se mandarince podobé nejen barvou, ale i vůní. Všechny plodničky onoho trsu vykazovaly značné ojínění či spíše ochlupení na okajích klobouku, který neměl průměr větší než 2 cm a jak je z fotografie patrné, dalo by se říci, že je radiálně vrásčitý (opravte mne pokud se mýlím). U menších, a pravděpodobně tedy mladších kloboučků, bylo ochlupení patrné i na klobouku dále od okraje. Nelze tedy vyloučit, že zcela mladé a malé plodnice jsou ochlupeny na celém povrchu klobouku. Jelikož jsme plodnice netrhali, neměl jsem jim pod lupou s měřítkem a tak mohou délku chloupků pouze odhadnout z fotografie na asi tak 0,2-0,3 mm. Klobouky nebyly nálevkovité, ale spíše ploché či jen nepatrně vmáčklé. Pohled ze strany budil však dojem, že klobouk nálevkovitý je, avšak nikoli, tedy typický jako u většiny kalichovek (opravte mne jestli se mýlím). Lupeny měly napatrně světlejší barvu než klobouk a dlouze sbíhaly na ještě světlejší, spíše nažloutlý, třeň. Třeně měly průměr 3-4 mm a byly ojíněny, přečemž některé přímo vybízely k tomu, aby bylo řečeno, že byly ojíněny podélně. Plodnice byly vysoké asi 3,5 cm, přičemž třeně byly dlouhé kolem 2 cm. K možné mykorhize či jinému vztahu k jinému druhu budiž zmíněno, že asi 2 metry od plodnic byl strom ?ptačince? (doplním až bude určeno). Opodál byl jasan a za potůčkem statné vrby, které zde shazovali každý podzim svůj listový hábit. Ještě o něco dál (asi 10 metrů) byl i akát. Houbu jsme zamaskovali a dali echo Martinovi, aby ji přišel ?mykologicky zpracovat?, doufejme, že tam zůstala neboť diváků měla naše fotoorgie vskutku nespočet.
P.S.: Říkali jste, že to sem dáte, ale nějak jsem se dostal k netu a vy koukám nějak ne, a tak jsem první
P.S.2.: Myslím, že o identitě už asi není pochyb a tak jsem postnul tu dnešní, která má na rozdíl od Pantátovy zachováno více poznávacích znaků.
Naposledy upravil Bob dne ne 21. ledna 2007 22:12, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
|
Zaslal: ne 21. ledna 2007 20:48 |
|
|
No - já bych s tím definitivním určením oprvadu počkal na to, co ve čtvrtek vyzkoumá Dr. Kotlaba ...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 21. ledna 2007 20:54 |
|
|
Upřímně, nevím co by mohl vyzkoumat jiného.
Jinak ty Bobovy fotky jsou dost dobré.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: ne 21. ledna 2007 21:11 |
|
|
Martine: Hmmm, nasekal jsem jich asi 50, ale i přes tvá povzbudivá slova mám pocit, že se nějak moc nepovedly.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|