Zaslal: po 20. června 2011 23:05 Předmět: Křehutka orobincová - Psathyrella typhae?
Byl jsem včera kolegou, který fotí ptáky, dotázán, zda se nějaká houba specializuje na orobinec. Bůh ví proč mne ihned napadla křehutka orobincová...?
Sjel jsem se dnes navečer na dotyčné místo podívat. Zvolna vysychající mokřina obrostlá rákosem a orobincem. V jedné části jsem na odumřelých částech stonků a listů orobince úzkolistého (Typha angustifolia) těsně nad hladinou (nechce se mi napsat vody, spíše to bylo velmi řídké bahno) objevil cca 20 plodnic, většinu z nich malých, rašících. Výška plodnic do 25 mm, šířka klobouku do 20 mm. U mladých plodnic klobouk tmavý, postupně směrem ke krajům světlající, u největší plodnice zcela vybledlý (tam to mohlo být způsobeno tím, že byla na stonku v prosvětlené části porostu). Dužnina vodnatá, křehká.
Pokusil jsem se o nějaké rychlé foto na místě, ale ve 20cm vrstvě zapáchajícího bahna při začínajícím dešti to moc komfortní nebylo...
Po prvonálezu z roku 2011 (lokalita již mezitím vyschla a zanikla) jsem měl letos opět možnost potkat ji ve volné přírodě (pár se jich každoročně objeví u kolegy na zahradě, kam si z místa původního nálezu přenesl k bazénu trs orobince, ale to se nepočítá...) - malá, mělká, téměř zarostlá vodní plocha mokřadního charakteru, s dominantním porostem orobince úzkolistého a rákosu obecného, v menším množství je též zastoupen orobinec širokolistý. Rostly těsně nad vodní hladinou na starých, odumřelých částech stonků a listů orobince úzkolistého.
Tentokrát bylo několik plodnic odebráno a usušeno. Vzorek předán kolegyni gekko, které tímto děkuji za potvrzení určení.
Chodíš na houby lodí? Krásné hubky! Hrozí nějaká záměna?
Děkuji.
Sice jenom s holínkami, jako tomu bylo na první lokalitě, si člověk nevystačí, ale na loď to naštěstí není - pořeší to rybářské brodící kalhoty.
Jinak co se týká možné záměny - na stejném substrátu sice rostou i hnojníky či helmovky, ale ty se dají v pohodě odlišit. K možnosti záměny za jinou křehutku si dovolím odcitovat kolegyni - "není mi známa křehutka s obdobnou ekologií". Takže asi by neměl být problém s určením i podle makroskopických znaků.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory