Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hřib peprný ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mara73

PříspěvekZaslal: st 28. října 2015 18:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mladá plodnice rostoucí na ztrouchnivělém pařezu va smíšeném lese (borovice, modřín, smrk, dub, bříza).

133.32 kB    
Mělnicko, 28.10.2015
h287a.jpg
   h287a.jpg

97.66 kB    
detail rourek
h287b.jpg
   h287b.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Teri

PříspěvekZaslal: st 28. října 2015 19:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 28. října 2015 17:35 mara73 napsal:
Mladá plodnice rostoucí na ztrouchnivělém pařezu va smíšeném lese (borovice, modřín, smrk, dub, bříza).

Tohle je ale klouzek kravský.
mara73

PříspěvekZaslal: st 28. října 2015 19:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přiznám se, že když jsem ho našel, tak podle světlého okraje klobouku a barvy rourek jsem také myslel na kravského. Ale ochutnával jsem a byl dost štiplavý (což považuji za rozhodující znak), k tomu dužina byla normální, u kravského bývá hodně tuhá, struktura rourek byla spíše labyrintická. Pokud ale má někdo pochybnosti, může se to přehodit do určovny, já si byl určením jistý.
mara73

PříspěvekZaslal: st 28. října 2015 21:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Poměrně dlouho jsem hledal, zda se může mí hřib peprný v mládí tuto barvu rourek a nikde o tom není zmínka, stejně jako u klouzka kravského se nikde neuvádí pálivost. Proto raději žádám o přesun příspěvku do určovny, i kdyby to hřib peprný byl, nebyla by to zrovna typická plodnice.
Nikdy jsem si neuvědomil podobnost těchto dvou druhů, podle fotografie bych se asi neodvážil tyto druhy rozlišit, pro mne bylo vodítko vždy ochutnání plodnice. Protože oba druhy potkávám poměrně často, zkusím se zaměřit ještě na další znaky.
Tori

PříspěvekZaslal: st 28. října 2015 22:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Žlutá dužina v cca spodní polovině třeně u h. peprného je taky dobrý poznávací znak. Často je ten žlutý odstín vidět i na povrchu třeně, viz Pantátovo fotka výš.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru