Přiznám se, že když jsem ho našel, tak podle světlého okraje klobouku a barvy rourek jsem také myslel na kravského. Ale ochutnával jsem a byl dost štiplavý (což považuji za rozhodující znak), k tomu dužina byla normální, u kravského bývá hodně tuhá, struktura rourek byla spíše labyrintická. Pokud ale má někdo pochybnosti, může se to přehodit do určovny, já si byl určením jistý.
Poměrně dlouho jsem hledal, zda se může mí hřib peprný v mládí tuto barvu rourek a nikde o tom není zmínka, stejně jako u klouzka kravského se nikde neuvádí pálivost. Proto raději žádám o přesun příspěvku do určovny, i kdyby to hřib peprný byl, nebyla by to zrovna typická plodnice.
Nikdy jsem si neuvědomil podobnost těchto dvou druhů, podle fotografie bych se asi neodvážil tyto druhy rozlišit, pro mne bylo vodítko vždy ochutnání plodnice. Protože oba druhy potkávám poměrně často, zkusím se zaměřit ještě na další znaky.
Žlutá dužina v cca spodní polovině třeně u h. peprného je taky dobrý poznávací znak. Často je ten žlutý odstín vidět i na povrchu třeně, viz Pantátovo fotka výš.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory