Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Prosím o určení
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jorix

PříspěvekZaslal: čt 29. října 2015 10:36
  Předmět: Prosím o určení
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hezký den,

ve Střed. Čechách aktuálně roste hojně tato houba a lišky, smrkové lesy. Bohužel ji nemohu v žádném atlase rozlišit, proto prosím o radu.

Foto je bohužel nekvalitní z mobilu, pořizoval a zaslal mi ho bratr.

Děkuji!

74.19 kB    
20151028_185111.jpeg
   20151028_185111.jpeg

34.72 kB    
20151028_185059.jpeg
   20151028_185059.jpeg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 29. října 2015 10:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lištička pomerančová (v některých atlasech jako lištička oranžová ap.). Měla by být ve většině atlasů.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 29. října 2015 22:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

z těhle fotek nefotek se určujou houby blbě, ale i tak se pokusim poradit. Mě to nejdřív přišlo, že by to mohla bejt šupinovka nevonná, pokud rostla ze dřeva, třeba z pařezu (lištičky pomerančový rády rostou poblíž pařezů a občas i přímo z trouchnivějícího dřeva u pat pařezů), ale No-x mě správně upozornil, že houba na fotce má sbíhavé lupeny, nebo aspoň se to tak pozdává.

Tedy... pokud je tato plodnice určitě ten samej druh, jako jsou vidět v mističce vpravo nahoře, tak je to lištička, protože v mističce jsou jasný lištičky pomerančový Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 07. listopadu 2015 21:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, nejsem si až tak jist tím, že lištička pomerančová má hnědý a podélně vláknitý třeň. Navíc (vidím-li dobře) je na lupenech oranžová či spíše hnědooranžová barva vidět jen na ostří. Jinak jsou lupeny spíše k okrové barvě. L. pomerančová by měla mít lupeny oranžové celé. A potom ještě tvar celé plodnice.
Spíš se tedy přikláním k šupinovce. A napadá mne šupinovka pařezová, která ráda roste na trouchnivějících zbytcích jehličnatého dřeva (hlavně smrky, borovice), nejčastěji na pařezech, případně na kořenových nábězích k nim. Na takovýchto místech se může vyskytovat i houfně (ale neroste trsnatě - alespoň já jsem ji ještě neviděl růst v trsu). Patří k poměrně běžných houbám.

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 07. listopadu 2015 21:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Netvrdím, že to nemůže být něco jiného než lištička, ale zrovna šupinovka pařezová (= plaménka nevonná) nemá sbíhavé lupeny, ale zoubkem odsedlé, kdežto u houby na fotce všechny viditelné lupeny sbíhají.

Hnědnutí třeně u lištičky není vzácný jev, zvlášť už zasychajících nebo stárnoucích plodnic je myslím vcelku běžné:
http://www.alpental.com/psms/PNWMushrooms/PictorialKey/GilledBoletes/Hygrophoropsis_aurantiaca_306.JPG
http://www.hampshirefungi.org.uk/images/Fungi/Hygrophoropsis%20aurantiaca.jpg
http://mycoweb.narod.ru/fungi/Submitted/MVK/Hygrophoropsis_aurantiaca_MVK_20041017.jpg
http://boletales.com/wp-content/uploads/2010/10/H_aurantiaca_2.jpg

Na výstavě takhle za pár dní zhnědly prakticky všechny. Zajímavá je ta připomínka k žíhanému povrchu třeně, který je typičtější spíš pro šupinovky. Fotky zaschlých lišek, které mají podobně vypadající třeň se ale dají najít taky. Myslím, že z jednoho záběru v omezené kvalitě se asi nedopracujeme k jednoznačnějšímu závěru než že to není houba vhodná ke konzumaci Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 07. listopadu 2015 23:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

lištičku pomerančovou v této houbě nepoznávám.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 14. listopadu 2015 22:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no-X: Já netvrdím, že to je šupinovka pařezová. To jsem napsal jen to, co mne momentálně napadlo. Ale každopádně to nebude lištička pomerančová, jak píše i Bob. Podle mne to nějaká šupinovka bude. Ale, která?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru