Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
jorix

Založen: 07. 09. 2006 Příspěvky: 15 Bydliště: Praha - střední Posázaví
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 29. října 2015 10:45 |
 |
|
Lištička pomerančová (v některých atlasech jako lištička oranžová ap.). Měla by být ve většině atlasů.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: čt 29. října 2015 22:27 |
 |
|
z těhle fotek nefotek se určujou houby blbě, ale i tak se pokusim poradit. Mě to nejdřív přišlo, že by to mohla bejt šupinovka nevonná, pokud rostla ze dřeva, třeba z pařezu (lištičky pomerančový rády rostou poblíž pařezů a občas i přímo z trouchnivějícího dřeva u pat pařezů), ale No-x mě správně upozornil, že houba na fotce má sbíhavé lupeny, nebo aspoň se to tak pozdává.
Tedy... pokud je tato plodnice určitě ten samej druh, jako jsou vidět v mističce vpravo nahoře, tak je to lištička, protože v mističce jsou jasný lištičky pomerančový
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 07. listopadu 2015 21:25 |
 |
|
No, nejsem si až tak jist tím, že lištička pomerančová má hnědý a podélně vláknitý třeň. Navíc (vidím-li dobře) je na lupenech oranžová či spíše hnědooranžová barva vidět jen na ostří. Jinak jsou lupeny spíše k okrové barvě. L. pomerančová by měla mít lupeny oranžové celé. A potom ještě tvar celé plodnice.
Spíš se tedy přikláním k šupinovce. A napadá mne šupinovka pařezová, která ráda roste na trouchnivějících zbytcích jehličnatého dřeva (hlavně smrky, borovice), nejčastěji na pařezech, případně na kořenových nábězích k nim. Na takovýchto místech se může vyskytovat i houfně (ale neroste trsnatě - alespoň já jsem ji ještě neviděl růst v trsu). Patří k poměrně běžných houbám.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 07. listopadu 2015 23:19 |
 |
|
lištičku pomerančovou v této houbě nepoznávám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 14. listopadu 2015 22:57 |
 |
|
no-X: Já netvrdím, že to je šupinovka pařezová. To jsem napsal jen to, co mne momentálně napadlo. Ale každopádně to nebude lištička pomerančová, jak píše i Bob. Podle mne to nějaká šupinovka bude. Ale, která?
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|