Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jaké houby lze pěstovat na dřevě ovocných stromů?
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JirkaK

PříspěvekZaslal: ne 10. dubna 2016 22:51
  Předmět: Jaké houby lze pěstovat na dřevě ovocných stromů?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den,

chtěl bych požádat o radu, jaké druhy hub je možné pěstovat na dřevě ovocných stromů, hlavně na švestkovém a třešňovém, pokud se něčím odlišují. Po poražení třešně a švetsky na zahradě bych rád na pařezy a pár nařezaných špalků nasadil nějaké dřevokazné houby, ale nenašel jsem moc informací o tom, jaké houby na tomto dřevě dobře porostou (a např. u hlívy jsem našel vyloženě informaci, že třeba na švestce opravdu neporoste). Na třešni by asi mělo být možné pěstovat shitake, na švestce třeba lesklokorku lesklou nebo snad i sírovec žlutooranžový.
Jak složité je jejich amatérské pěstování? Jaké jsou další vhodné houby pro toto dřevo?

A ještě bych měl související otázku - na nějakém zahraničním webu jsem se dočetl, že při pěstování dřevokazných hub existuje podstatné riziko, že houby napadnou i okolo rostoucí stromy - je to pravda, nebo musí stromy být staré/nemocné, aby je houba napadla? Jde mi o to, aby např. při pěstování na pařezech pražených stromů houby nenapadly i další stromy u nás v zahradě nebo u sousedů. Nevím, jak moc tohle upozornění brát vážně, vzhledem k tomu, kolik výtrusů dřevokazných hub ve vzduchu normálně poletuje a stejně drtivá většina stromů napadená není (a asi to budou ještě daleko agresivnější druhy hub než ty běžně pěstované, jako třeba hlíva ústřičná apod.). Předem děkuji za zodpovězení dotazů!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru