Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Na starých balících sena-
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 22. května 2016 12:46
  Předmět: Na starých balících sena-
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno už 14. 5. letos, ale pořád nemůžu přijít na to, co to je. Snad nějaká kržatka, ale nejsem si tím vůbec jist. Pomůžete mi někdo?
Průměr klobouků do cca 4 cm, povrch mírně slizký, sytě oranžový až oranžovo-hnědý, k okraji světlejší až s téměř bílým okrajem, pokožka neslupitelná. Lupeny nepřipojené (volné) světle až středně hnědé, ostří prakticky rovná se sotva zřetelnými bílými tečkami (vločkami) na ostří. Třeň dutý, hlavně v místě připojení ke klobouku, na povrchu vrostle podélně vláknitý a vláknitou strukturu má i jeho dužnina, průměr třeně 0,5 - 0,6 cm a délka 5 - 7 cm. Dužnina v klobouku bílá, bez nějaké vůně (alespoň já jsem nic necítil) a i bez chuti.
Plodnice rostou nahloučeně (ale ne trsnatě) na starém balíku sena v místě kde se ho dotýká jiný balík. Tyto balíky jsou vyhozené na starém hnojišti kravského hnoje a místy je to spolu promícháno - ale zde ne. Hnojiště se nachází na malé stráňce u polní cesty u Velké Lhoty v místech kde se říká U Javora.

129.53 kB    
DSC08094L6.jpg
   DSC08094L6.jpg

99.79 kB    
DSC08106L5.jpg
   DSC08106L5.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru