Zaslal: ne 19. června 2016 15:25 Předmět: hřib lindový?
Máte zkušenosti s tímto druhem? Letos jsem poprvé začal nacházet plodnice, které by odpovídaly popisu i mojí představě. Nerozpraskané babky s živě okrově a okrovo-ciholově zbarveným kloboukem, s růžovou vrstvou dužniny pod pokožkou klobouku, třeněm alespoň v horní části růžovým a tendencí k modrání dužniny, především ve (a na) třeni.
Moje první dva nálezy byly pod lipami na lokalitách, kde se objevují vápnomilné druhy hub. Na druhé z lokalit jsem ale tutéž houbu našel v místě, kde není lípa ani topol, ale v jednom případě dub+borovice a v dalším dub+smrk (odkud pocházejí plodnice z fotky). Uvádí se lípa, topol "a další". Spadá do "další" i dub?
Zaslal: ne 19. června 2016 18:05 Předmět: hřib lindový?
Osobní zkušenost nemám, ale dle literatury je hřibu lindovému makroskopicky nejblíže Xerocomus (Xerocomellus) erubescens, odlišující se od něho mj. právě výskytem pod duby. Údajně však na území ČR dosud nenalezen...(?).
Cit. z "Boletales" M.Mikšíka:
"This species is known to me only from the literature. Very similar macro- and microscopically to Xerocomus bubalinus, but associated with oaks (Quercus). So far known only from Spain."
Shodně zdůrazňuje rozdíl v habitatu obou druhů i Ladurner-Simonini ve Fungi Europaei "X.erubescens... fruits associated with Quercus".
Takže jsi možná našel první X. erubescens v Česku...
Zaslal: ne 19. června 2016 19:09
Na jednu stranu bych se nedivil, kdyby se na té lokalitě objevil nový druh (rostou tam opravdu zajímavé houby - chřapáč queletův, kališník běločerný, hrobenky, zvoneček, kačenka náprstkovitá, smrže, strmělka kořínkatá, různé vláknice a další houby, které nejsou všude).
Na druhou stranu by mi přišlo divné, že by tam ve stejném období na více místech rostly makroskopicky stejné houby a měly to být dva druhy. Přikládám fotky houby, která rostla pod lipami asi o 200 metrů vedle.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory