Zaslal: po 26. ledna 2009 14:38 Předmět: Proč mě neroste Shiitake
Začal jse tím, že jsem si doma nadritl a v papiňáku sterilizoval slámu (podle doporučeného návodu).
Pak jsem ji naočkoval podhoubím Shiitake a vytvořil tři tříkilogramové pytlíky a nechal v teple a temnu asi měsíc prorůstat. Vše šlo krásně.
Pak jsem bloky umístil do připraveného fóliáku. Podhoubí začalo jak by mělo hnědnout.
Ale bloky už mám ve fóliáku 2 měsíce a pořád nic. Prostor zvlhčuji teplota je okolo 22°C.
Dnes jsem je nafotil a zároveň jsem zjistil, že je povrch bloků na dotyk suchý, jen lehce vlký i když jsou vnitřní stěny neustále orosené vysokou vzdušnou vlhkostí.
Založen: 15. 11. 2005 Příspěvky: 564 Bydliště: Hlinsko v Čechách
Zaslal: út 27. ledna 2009 9:13
Jsou dvě tři varianty.
1) jsi nedodržel postup
2) ještě vyčkej, dle fotky je podhoubí prorostlé, nebo je to plíseň a máš smůlu
3) špatná sadba
Poprvé jsem takto pěstoval hlívu a taky se mi poprvé objevila za 2 - 3 měsíce.
Nyní je to o něčem jiném. Na stromech se mi zatím nedaří.
Ušiska mi na bezových polenech jedou. Nejvíce se jim daří na zemi pod okapem. Mají tam větší vlhkost ....
Před 14 dny jsem zkusil tuto sadbu a zatím se nic neděje. Píšou za 3-4 týdny mám sadbu zatím 16 den. Viz foto.
Shiitake jsem nikdy nepěstoval, ale díval se jak se pěstuje a je to zhruba stejné, jako ostatní ....
Zaslal: út 24. února 2009 13:50
út 27. ledna 2009 9:13 Kudláček napsal:
Před 14 dny jsem zkusil tuto sadbu a zatím se nic neděje. Píšou za 3-4 týdny mám sadbu zatím 16 den. Viz foto.
Hezké,odkud to je?Jsem ještě u nás neviděl.
K té slámě - ještě počkej,ale mně to většinou na slámě v malém provedení taky vždycky splesnivělo.
Takže ji mám ve dřevě a občas koupím černou kostku.
Ve velkém pytli mně sadba od Wolfa dvakrát vyšla perfektně,pak jsem zkoušel polničku,růžovou,jidáše v menším a ty šly všechny do hnoje.Měl jsem starou slámu.
Zaslal: pá 08. května 2009 12:16 Předmět: Konečně rostou
Konečně rostou.
Pro ty začátečníky kteří mají stejný problém, postup je takový...
Po dozrátí (zhnědnutí povrchu) jsem umístil bloky do igelitových sáčků s malými trhlinkami, aby substrát mohl dýchat a nechal ho ve tmě odpočívat. Myslím, že tak měsíc by stačilo.
Pak je nechal 24h ponořené ve studené vodě (musí se zatížit) a po vyjmutí je umístil do mikrofóliáků.
Za tři dny mě začaly rašit první houbičky, které jsem 2x denně rosil.
Po sklizni jsem bloky očistil od zbytků a umístíl nazpět do igelitových sáčků.
Nechejte je minimálně měsíc odpočívat, ale když je tam necháte déle, nic se nestane, já je tam měl půl roku.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory