Russulaceae |
|
Synonyma Lactarius volemus (Fr.) Fr. 1838
Lactarius volemus subsp. oedematopus (Fr.) Sacc. 1897
Agaricus volemus Fr. 1821
Lactarius lactifluus (L.) Quél. 1886
Lactarius oedematopus Fr. 1838
Agaricus lactifluus L. 1753
Lactarius ichoratus (Batsch) Fr. 1838
Agaricus ichoratus Batsch 1788
Lactarius volemus var. subrugatus Neuhoff 1956
Agaricus oedematopus Scop. 1772
Lactarius volemus var. oedematopus (Fr.) Fr. 1838
|
Aktuální tax. zařazení dle Ainsw. & Bisby’s Dict. of the Fungi, 9. vyd., 2001, CABI Basidiomycota / Basidiomycetes / Russulales / Russulaceae / Lactarius
|
Starší tax. zařazení dle Veselý - Moser 1970 Basidiomycetes / Homobasidiomycetes / Agaricales / Russulaceae / Lactarius
|
Klobouk V mládí sklenutý, s mírně podvinutým okrajem. U starších plodnic plochý až mírně nálevkovitý. Šířka od 5 do 18 cm. Barva oranžová až červenohnědá. Matný, suchý za sucha a ve stáří popraskaný.
|
Hymenofor Lupeny ? Bělavé až krémové rezavě hnědnoucí, husté, tlusté, sbíhavé.
|
Třeň Mohutný, válcovitý, oranžově hnědý jemně ojíněný
|
Dužina Bílá, tvrdá a křehká. Voní silně po rybině. Bohatě ronící bílé mléko, které na vzduchu hnědné. Skvrny jsou špatně odstranitelné.
Doporučuji opatrně vyjmout plodnici tak aby se nepoškodila a nevyteklo drahocenné mléko. Nejlépe transportovat odděleně od ostatních hub.
|
Poznámka |
V poslední době patří k druhům, kterých v lesích výrazně ubylo.
|
Základní určovací znaky |
1, - Bohatě ronící bílé mléko, které na vzduchu hnědné.
2, - Voní silně po rybině.
|
Diskuse a další fotografie k tomuto druhu http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=113
|
|
Zdroje na Internetu Nahuby.sk BioLib.cz
|
Výtrusy Výtrusný prach světle okrový.
|
Výskyt Červen - říjen. Obvykle několik plodnic v listnatém lese s borovicemi. S oblibou na vápenatých a jílovitých.
|
Použitelnost V současné době vyhledávaná a houbaři velmi ceněná houba. Hodí se zejména k pečení, ale i kvaření. Je výborná jak už z názvu plyne syrová čerstvě utržená a posolená.
|
Zaměnitelnost Zámněna je možná s velkým počtem ryzců podobně zbarvených. Zde se doporučuji řídit zápachem nebo vůní po rybách. Jak tvrdí kolega D. Marounek přímo gustovní guláš.
|
|