DAMyko - Atlas Domov Amatérských Mykologů  

Rejstřík Taxonomie PřihlášeníPřihlášení

Ryzec syrovinka - Lactarius volemus
PříspěvekZaslal: Pepa, pá 27. leden 2006 17:48 
Russulaceae
 
Synonyma
Lactarius volemus (Fr.) Fr. 1838
Lactarius volemus subsp. oedematopus (Fr.) Sacc. 1897
Agaricus volemus Fr. 1821
Lactarius lactifluus (L.) Quél. 1886
Lactarius oedematopus Fr. 1838
Agaricus lactifluus L. 1753
Lactarius ichoratus (Batsch) Fr. 1838
Agaricus ichoratus Batsch 1788
Lactarius volemus var. subrugatus Neuhoff 1956
Agaricus oedematopus Scop. 1772
Lactarius volemus var. oedematopus (Fr.) Fr. 1838

Aktuální tax. zařazení dle Ainsw. & Bisby’s Dict. of the Fungi, 9. vyd., 2001, CABI
Basidiomycota / Basidiomycetes / Russulales / Russulaceae / Lactarius
Starší tax. zařazení dle Veselý - Moser 1970
Basidiomycetes / Homobasidiomycetes / Agaricales / Russulaceae / Lactarius
Klobouk
V mládí sklenutý, s mírně podvinutým okrajem. U starších plodnic plochý až mírně nálevkovitý. Šířka od 5 do 18 cm. Barva oranžová až červenohnědá. Matný, suchý za sucha a ve stáří popraskaný.
Hymenofor
Lupeny ? Bělavé až krémové rezavě hnědnoucí, husté, tlusté, sbíhavé.
Třeň
Mohutný, válcovitý, oranžově hnědý jemně ojíněný
Dužina
Bílá, tvrdá a křehká. Voní silně po rybině. Bohatě ronící bílé mléko, které na vzduchu hnědné. Skvrny jsou špatně odstranitelné.
Doporučuji opatrně vyjmout plodnici tak aby se nepoškodila a nevyteklo drahocenné mléko. Nejlépe transportovat odděleně od ostatních hub.
Poznámka
V poslední době patří k druhům, kterých v lesích výrazně ubylo.
Základní určovací znaky
1, - Bohatě ronící bílé mléko, které na vzduchu hnědné.
2, - Voní silně po rybině.

Diskuse a další fotografie k tomuto druhu
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=113
Zdroje na Internetu
Nahuby.sk
BioLib.cz

Výtrusy
Výtrusný prach světle okrový.
Výskyt
Červen - říjen. Obvykle několik plodnic v listnatém lese s borovicemi. S oblibou na vápenatých a jílovitých.
Použitelnost
V současné době vyhledávaná a houbaři velmi ceněná houba. Hodí se zejména k pečení, ale i kvaření. Je výborná jak už z názvu plyne syrová čerstvě utržená a posolená.
Zaměnitelnost
Zámněna je možná s velkým počtem ryzců podobně zbarvených. Zde se doporučuji řídit zápachem nebo vůní po rybách. Jak tvrdí kolega D. Marounek přímo gustovní guláš.
Jedlá
 
ryzec_syrovinka.jpg
Rakovnicko 11.07.2006 (c) Michal Mikšík

Ryzec_syrovinka_Lactarius_volemus2.jpg

Ryzec_syrovinka_Lactarius_volemus.jpg



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol