DAMyko - Atlas Domov Amatérských Mykologů  

Rejstřík Taxonomie PřihlášeníPřihlášení

Pečárka lesomilná - Agaricus silvicola
PříspěvekZaslal: mat60, út 14. únor 2006 11:08 
Agaricaceae
 
Synonyma
Agaricus silvicola (Vittad.) Peck 1872
Pratella flavescens Gillet 1878
Agaricus flavescens (Gillet) Sacc. 1887
Psalliota silvicola (Vittad.) Richon & Roze 1885
Psalliota campestris var. silvicola (Vittad.) anon.
Agaricus campestris var. silvicola Vittad. 1832
Agaricus abruptibulbus
Jiné české názvy: Pečárka hajní, žampion hajní, žampion lesomilný.

Aktuální tax. zařazení dle Ainsw. & Bisby’s Dict. of the Fungi, 9. vyd., 2001, CABI
Basidiomycota /Basidiomycetes /Agaricales /Agaricaceae /Agaricus
Starší tax. zařazení dle Veselý - Moser 1970
Basidiomycetes /Homobasidiomycetes / Agaricales /Agaricaceae /Agaricus
Klobouk
Velikost do 8 - 12 cm, je vypouklý, bílý, saténově hladký, lesklý. Zbarvuje se silně žlutě po poškození. Toto zbarvování je napřed sírově žluté a pak pomalu tmavne.
Hymenofor
Lupeny jsou ve stáří patrně volné. Jsou stlačené, ostré až středně hrubé, vyšší ve středu, zakulacené na obou okrajích. Jsou napřed bílé, pak se zbarvují purpurově tmavohnědě a nakonec až černohnědě.
Třeň
Bývá až 10 cm dlouhý, rovný, báze obvykle s ostře omezenou hlízou. Je dutý, bílý, hladký, suchý. Někdy je červenavě zabarvený nad prstenem. zabarvuje se žlutě po poranění. Prsten bývá bílý, někdy s nažloitlými skvrnami a mívá vločkovitě ztloustlá políčka naspodu. Není viditelně radiálně paprsčitý.
Dužina
Relativně tlustá, bílá. Má anizovou nebo mandlovou vůni, chuť je příjemná.
Diskuse a další fotografie k tomuto druhu
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=379
Zdroje na Internetu
Nahuby.sk
BioLib.cz

Výtrusy
Výtrusný prach je temně hnědý. Ty jsou 5-6.5 x 3.5-4.5 velké, hladké.
Výskyt
Roste hojně, jednotlivě i ve skupinách v listnatých i jehličnatých lesích.
Použitelnost
Je jedlý a chutný. U žloutnoucích pečárek, kam patří je udávana značně silná bioakumulace těžkých kovů, především kadmia a rtuti. Obsah Cd může u tohoto druhu i výrazně přesahovat 50 mg/kg sušiny (Kalač et al., 2004). Žloutnoucí pečárky by se proto měly konzumovat spíše v menších dávkách.
Zaměnitelnost
Je lehce zaměnitelný za ostatní žloutnoucí pečárky, především za pečárku hlíznatou - Agaricus essettei, která je makroskopicky prakticky nerozlišitelná (roste spíše v jehličnatých, smrkových lesích, má trochu větší výtrusy - 7-8 um a poněkud výrazněji ohraničenou hlízu na třeni). Velmi podobná je i pečárka ovčí - Agaricus arvensis, která je větší, nemívá výrazněji hlízovitě rozšířenou spodní část třeně, dužina u ni žloutne jen málo a má spíše radiálně paprsčitou spodní stranu závoje. Roste především v jehličnatých lesích. Nepříjemná by mohla být záměna jedlé pečárky lesomilné A. silvicola za mírně jedovatou pečárku zápašnou - A. xanthodermus, která roste spíše v trávě, silně žloutně především ve spodní části třeně a má nepříjemný karbolový nebo fenolový zápach.
Jedlá, chutná
 
DSCN4110.jpg
Lískovec u Frýdku, 23.10.05. (c) mat60.

DSCN2633.jpg
Vratimov, Zaryje, 16.7.05. (c) mat60.

P7100198.jpg
Řepiště, Zaryje, 10.7.04. (c) mat60.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol