Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Copak je to za ryzečka
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 13. prosince 2005 11:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jindro: ten poslední 100_2131w.JPG mi dost hodně vychází na vzácnější ryzec fialovějící (Lactarius violascens), ten by mohl vypadat přesně takhle. Ten druhý ... moc typů ... možná ryzec bledý (Lactarius pallidus), možná i Ryzec kafrový (Lactarius camphoratus), možná Ryzec zahradní (Lactarius hortensis), ale i další ...

tím, že vyrostl na zahradě kdo ví? Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 17. prosince 2005 1:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já si myslím, že tyto spodní 2 fotky ryzce mohou představovat stejný druh. Vypadá to na ryzec palčivý - Lactarius pyrogalus, druh, který je vázán na lísky. Toto, co píšu, si však neověřujte ve starších atlasech, dříve totiž tento ryzec byl uváděn opačně v souvislosti se svým dvojníkem. To je ryzec kruhatý - Lactarius circellatus, rostoucí pod habry. Ryzec palčivý se tedy dřív uváděl pod habry a ten druhý pod lískami. V dnešním pojetí - tedy z pod lísek - je s ryzcem palčivým totožný Lactarius hortensis, někdy uváděný s českým názvem ryzec zahradní.
Pokud jde o ten vrchní ryzec, chtělo by to ještě nějakou fotku mladších plodnic, ta jedna plodnice je trochu málo. Já však výrazně nevylučuji ten Lactarius fulvissimus.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 17. prosince 2005 1:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě musím říct, že jsem na stránce 1 úplně přehlédl existenci stránky 2. No, naštěstí Bob nade mnou píše něco jiného, tak se nic neděje.
To by nešlo v jednom konkrétním tématu zůstat u jedné stránky?
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 17. prosince 2005 1:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martin Kříž napsal:
To by nešlo v jednom konkrétním tématu zůstat u jedné stránky?

Stránka by pak byla příliš dlouhá a při větším počtu obrázků by se dlouho generovala a načítala. Na seznamu témat je vidět i stránkování, tak můžeš skočit rovnou na požadovanou stranu a nemusíš se prolistovávat na konec. Na Nahouby.cz je vcelku dělána stránka "Kde rostou", ve vrcholech houbové sezóny to někdy tak zatěžovalo server, že v povoleném časovém limitu nestihl stránku vygenerovat a skončil s chybou.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 17. prosince 2005 2:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lupo napsal:

Stránka by pak byla příliš dlouhá a při větším počtu obrázků by se dlouho generovala a načítala. Na seznamu témat je vidět i stránkování, tak můžeš skočit rovnou na požadovanou stranu a nemusíš se prolistovávat na konec.

OK. Já jen, že jsem se s tím teď setkal poprvé.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. prosince 2005 11:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martine, díky moc za informace! ... Plyne mi z toho, že L. hortensis = L. pyrogalus ??? Ovšem i v nejnovějších atlasech (2005) jsou vedeny jako dva druhy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 20. prosince 2005 18:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Plyne ti to správně Laughing , ovšem v kterých že nejnovějších atlasech jsou vedeny jako 2 druhy? Shocked
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 21. prosince 2005 10:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podívám se ... možná se pletu ... možná to je tak, že v jednom je to tak a v druhém jinak ... Papoušek vs. Baier Hagara ... ten starší, nikoli ten co právě vychází.
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. ledna 2006 19:33
  Předmět: ryzec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, já bych to viděl na ryzec rudohrdlý-Lactarius rubrocinctus-Fr.
L. fulvissimus je R.oranžově hnědý.
rkhonza.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 12. ledna 2006 10:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

to rkhonza: Tak u něj jsem se taky zastavil, když jsem se ho snažil určit. Bohužel jsem se dopátral jen několika kusých informací k jeho popisu. Nevím jestli je to on, ale budu místo monitorovat a snad ho najdu i tento rok. Dnes jen mohu konstatovat, že ten rudohrdlý ničím neodporuje popisu, zatímco u ostatních vždy něco drobně nesedí. Již brzy zpustím stránky pro Ryzce ... viz téma "Lactarius to je ryzec" ... řekl bych tak do konce ledna-února.
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 08. února 2006 10:08
  Předmět: copak to je za r.?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zasílám fotku ryzce a rád bych znal váš názor který to je ? Ten co si myslím já neni na netu v češtině ani slovenštině popsán tak si nejsem jistej. Foceno 30.07.2005 v Českém krasu smíšený kousek lesa duby, habry (převládající) dál pak buk,bříza, modřín, borovice, smrk v dosahu...Bílé mléko, vcelku hojné, dužina bělavá - lehoučce žlutohnědá, barvu moc neměnila.

148.13 kB    
ryzec2.jpg
   ryzec2.jpg

196.86 kB    
ryzec1.jpg
   ryzec1.jpg
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. února 2006 11:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jak na to koukám tak si stále myslím že to je syrovinka ale to by jsi se takto neptal Idea . Trochu ještě postrádám informaci o pachu mohla by být důležitá Wink .
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. února 2006 11:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Čas výskytu typický pro R. syrovinku. Převládající habr taky. Okousaný od slimáků taky. I vzhledově bych řek, že je to on. R. syrovinka má mnoho variant odlišujících se vzrůstem a zabarvením, ale jestli nemněl tu typickou rybí vůni tak fakt nevím.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 08. února 2006 11:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jirko, syrovince jsou nějací ryzcu jen vzdáleně pobodní a záměna je u borce tvých rozměrů prakticky vyloučena! Je to syrovinka, trochu potrápená počasím. Jediný takhle moc podobný ryzec by měl snad být Ryzec šťavnatkovitý (či tak nějak, z hlavy si to přesně nepamatuji, ani latinsky) ... je uveden v knize, kterou jsem tu onehdá annoncoval ... tady ... no a roste jen v americe ... takže ... jak píšu ... ty nejsi schopen ho nepoznat Smile

Jirko, jakej jsi měl ještě v merku?

Naposledy upravil Bob dne st 08. února 2006 11:43, celkově upraveno 1 krát
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 08. února 2006 11:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

on tam podobný pach jako u syrovinky byl ovšem zdaleka ne tak intenzivní, to že by to mohla být varieta syrovinky bylo taky první co mi napadlo ale ty odlišností v zabarvení a hlavně ten hrbolatej klobouk... fakt nevim, já spíš myslim že by to mohl být r. vrásčitý - l. rugatus ale nemůžu k němu sehnat žádný informace, pár fotek je na netu ale samý cizokrajný ovšem ta podoba tam určitě je - navíc nevim jestli je to "dobrý" druh nebo taky jen varieta syrovinky...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru