Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Otidea cochleata - Ouško hnědé ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 06. září 2006 9:17
  Předmět: Otidea cochleata - Ouško hnědé ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mezi ouškama je bez mikroskopu taky velmi obtížné (nemožné) bezpečně identifikovat ... ten co dávám je pohledem JM na 99% ouško hnědé.

170.41 kB    
2.9.2006, Český kras, dub, buk, habr. (c) Bob
OuskoHnede.jpg
   OuskoHnede.jpg

Naposledy upravil Bob dne čt 13. září 2007 10:40, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 06. srpen 2007 7:39
  Předmět: Ouško - Otidea?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyto zajímavé houby jsem u nás našel poprvé a mám potíže s určením. Doufám, že někdo (Bob nebo Boletus) přidá ještě nějaké povedenější foto.

182.41 kB    
Otidea2.jpg
   Otidea2.jpg

138.09 kB    
Otidea3.jpg
   Otidea3.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. srpen 2007 8:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, nevím jestli povedenější, ale jedno mám ... jak po mne leze klíště jde focení stranou Smile

188.5 kB    
5.7.2007, Rychnov u Jablonce, u cesty pod osikami, též jeřáb a vytroušený malý jasany. (c) Bob
OuskoAsiHnede.jpg
   OuskoAsiHnede.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 31. srpen 2007 10:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jelikož je letos nějak moc často potkávám, tak v nich trochu pátrám. Klíč jsem zatím žádný nenašel.

Všiml jsem si, že zde ukazované ouško má "bradavičnatý" povrch podobně jako jeden kousek, který jsme šoupli k oušku hnědému ... je ale makroskopicky velmi podobné tomuto - jak zbarvením tak tím bradavičnatým povrchem a tak jsem ho přesunu sem.

Jelikož se příspěvky řadí dle času je to teď ten první příspěvek tohoto tématu Wink
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 13. září 2007 10:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem se prohrabával materiálem na HDD a zjistil jsem, že tohle jsem ještě nestihl ... takže k těm ouškám z Rychnova.

Parafýzy se nebarvi Melzerem a oproti tomu oušku z Šindelové (velmi pravděpodobně ouško zaječí var. minor) má naprvní pohled méně parafýz než vřecek. Parafýzy jsou zahnuté a jemně bradavičnaté na vrcholu. Výtrusy uvolněné v kongočerveni 15,3-17,0 x 6,7-7,5 (Q = 2,16-2,39), průměrný výtrus 16,0 x 7,0 (Q = 2,28), proměřeno 23 výtrusů. Vřecka dlouhá až ca. 210 mikronů a tlustá až ca. 12,5 mikronu.

Tyto charakteristiky mi sedí nejlépe na Otidea cochleata tedy ouško hnědé. Ikdyž už jsem měl i lepší shody. Vřecka se udávají 200-260 x 11-12 a výtrusy 16-18 x 7-8 mikronů. Ještě proměřím výtrusy z výtrusného prachu - třeba budou o trochu větší a lépe splní uváděný rozsah.

111.54 kB    
40x, vřecka ve vodné kongočerveni pozorovaná ve fázovém kontrastu. (c) Bob
40xCR-VreckaParaf-2.jpg
   40xCR-VreckaParaf-2.jpg

91.79 kB    
40x, vřecka ve vodné kongočerveni. (c) Bob
40xCR-VreckaParaf.jpg
   40xCR-VreckaParaf.jpg

88.83 kB    
Uvolněné výtrusy do vodné kongočerveně, v počítači odbarveno. (c) Bob
100xCR-Spores.jpg
   100xCR-Spores.jpg
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 14. února 2022 11:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle vzhledu a růstu pod listnáči by všechny tři sběry měly být Otidea bufonia.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru