Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
xmsi
|
Zaslal: čt 07. září 2006 12:11 |
|
|
jen tak na okraj:
fotit ve stinu neni chyba, naopak, 100x lepsi nez na ostrem slunci, nicmene je treba davat pozor na mozne barevne ulety, muze se stat, ze les je tak husty, ze svetlo se muselo prodrat korunami a nabralo zeleny nadech, na podzim pak zluty...
je to dobre patrny na nekterych filmech, zejmena dia, napr. astie je hodne nachylna
nejlepe ssebou nosit barevnou tabulku, ofotit ji v tech podminkach a ve photoshopu dolatit aby barvy odpovidali, a tusim ze by to mohlo jit i vyvazenim bile _________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 08. září 2006 12:20 |
|
|
Souhlas! ... jen jsem zatím neměl čas dojít koupit tu šedou desku a barevnou tabulku ... každopádně ale asi není zcela pravda, že fotit ve stínu je až tak OK. Ono asi jde také o to jak moc stínu je v tom stínu. Já fotil pod listnáčem v hustém listnatém lese za nijak jasného dne ... výsledek ... ať jsem dělal v počítači cokoli, vždy to bylo tokové nijaké, skoro jakoby jednobarevné ... a to jsem si někde vyčetl je nešvar nedostatku světla ... kde není světlo nejsou nejsou ani barvy či brilantnost barevného podání a takové podobné termíny a glossy jsem se dočetl ... navíc to světlo filtrované přes to listí jistě ztratí některé ze svých složek a tyto barvy pak na fotce prostě chybí a nebo jsou velmi potlačeny. Zkrátka takový nějaký neutrální stín, kde je ještě dobře vidět je OK, ale tková ty lesní stíny, kde je sotva vidět a světlo je zelené ... tak to asi problém prostě bude. Co ty na to? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Philco
|
Zaslal: ne 10. září 2006 22:31 |
|
|
čt 07. září 2006 13:11 xmsi napsal: |
jen tak na okraj:
fotit ve stinu neni chyba, naopak, 100x lepsi nez na ostrem slunci, nicmene je treba davat pozor na mozne barevne ulety, muze se stat, ze les je tak husty, ze svetlo se muselo prodrat korunami a nabralo zeleny nadech, na podzim pak zluty...
je to dobre patrny na nekterych filmech, zejmena dia, napr. astie je hodne nachylna
nejlepe ssebou nosit barevnou tabulku, ofotit ji v tech podminkach a ve photoshopu dolatit aby barvy odpovidali, a tusim ze by to mohlo jit i vyvazenim bile |
ssebou nosit barevnou tabulku = souhlas! T9mto způsobem totiž může chytrej Photoshop automaticky doladit barvy. Odzkoušeno už asi před 5 lety, kdy jsem byl nucen fotit za zhoršených podmínek. A několikráte se mi vyplatilo mít s sebou "kalibrační" pásek s odstíny. |
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: po 11. září 2006 7:32 |
|
|
dobrou pomuckou je take blesk, ovsem ne na plny vykon ale jen do doplneni, kdo ma aparat s korekci blesku, necht nastavi -1 az -2EV, jde o to, ze blesk ma presne vyvazeni bile a pokud smichame svetlo nekam trochu ujete se svetlem presne akorat, bude vysledek mnohem lepsi nez bez blesku...
dale se uvadi, ze blesk zvyrazni barvy, ano, pri vhodnem nastaveni ano, chce to experimentovat, takze pratele vy jenz mate digitalni aparat, nebojte se a zkousejte, dobra pomucka je "bleskosvod", zkuste pomoci alobalu a pauzoveho papiru dostat svetlo kam potrebujete, nezapomente, ze blesk a vubec cely fotak je delany na foceni na delsi vzdalenosti nez nase makro hub...
na zaver bonbonek pro naruzive -- zkuste zlaty alobal, odrazene svetlo bude podobne svetlu pri zapadu slunce, vyrazne teple tony _________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
|