Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lactarius quietus - Ryzec dubový
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. září 2006 21:47
  Předmět: Lactarius quietus - Ryzec dubový
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je divné, že tu ještě není. Napravím.

217.08 kB    
3.9.2006 Železné hory - Palučiny
Lactarius_quietus.jpg
   Lactarius_quietus.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 13. září 2006 12:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pevně věřím, že je to on. Rostl u paty dubu na rekultivovaném odvalu.

158.1 kB    
Doubrava u Orlové, Kopaniny. 12.9.06. (c) mat60.
DSCN6400-01.jpg
   DSCN6400-01.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 13. září 2006 13:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tuším roste klidně pospolu s klamným i hnědým, kterým by se mohl trochu víceméně podobat. Takhle z fotky vypadá u mne jako typický dubový ... ale já nejsem 100% ... ale ani 4% Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 13. září 2006 19:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Barva mléka je proti. Ryzec dubový má mléko smetanové, na obrázku je bílé. Spíš je to L.decipiens - ryzec klamný (roste v dubinách). Chce to přesně popsat barvu mléka. Opět foto velmi pěkné.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 14. září 2006 7:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

13. září 06, 20:31 Radek Doležal napsal:
Barva mléka je proti. Ryzec dubový má mléko smetanové, na obrázku je bílé. Spíš je to L.decipiens - ryzec klamný (roste v dubinách). Chce to přesně popsat barvu mléka. Opět foto velmi pěkné.

Díky. Speciálně a několikrát jsem se na to mlíko díval. Určitě nebylo úplně bílé, ale zdálo se mi být lehce nažloutlé. Usuzovat na barvu mléka z kapky na fotce může být docela ošidné. Když jsem fotil v dubině na haldě v Doubravě, tak tam bylo takové nezvyklé, hodně červenožluté, ostré světlo a i když jsem vyvažoval WB, tak fotky byly barevně trošku ujeté a bylo je potřeba korigovat. Asi to dělají odrazky.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 14. září 2006 7:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojojo, ty barvné nádechy co tu občas bereme v potaz při určování mohou být ouplně jinde. Pod jedním dubem se mi nějak nezdály a tak jsem ulupoval okraj od více plodnic a mléko u některých (hlavně starých) téměř bílé a u některých (mladých) skoro žluté rychle vybledající do krémové ...
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 14. září 2006 22:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Máš naprostou pravdu. Já ho určuji jen podle fotografie, autor fotografie viděl čerstvou plodnici. Ten má pravdu. Ale, ryzec dubový má mléko barvy smetanově bílé, Ty píšeš cituji "Určitě nebylo úplně bílé, ale zdálo se mi být lehce nažloutlé" . Ryzec klamný - má mléko bílé, pomalu žloutnoucí, takže nažloutlé, ne smetanově bílé. Podle fotek se nedá sto pro určovat druh bez podrobného popisu
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 16. září 2006 15:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st září 13, 2006 8:31 pm Radek Doležal napsal:

Podle fotky bych řekl ryzec dubový, celkem bezproblémový...
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 30. srpen 2011 20:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

takhle pěkné fotogenické plodnice jsem dlouho neviděl

196.67 kB    
doubrava,okolí Roudnice n.L.29.8.2011
ryzec dubový.jpg
   ryzec dubový.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wenca

PříspěvekZaslal: st 26. října 2011 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

23.7.2011, smíšený les (borovice + dub)
Domažlicko

93.79 kB    
ryzec dubový1.jpg
   ryzec dubový1.jpg

100.52 kB    
ryzec dubový2.jpg
   ryzec dubový2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 13. srpen 2016 20:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přecházený? Nefocený? Pět let tu nebyl... Na jihočeských hrázích rybníků běžný. Letos se ale něco podivně semlelo a nejhojnějším ryzcem je tu v tuto dobu jinak vzácný L. zonarius.

198.04 kB    
13. 8. 2016, hráz rybníku u Č. Budějovic, duby a nálet, do 400 m n. m.
SDIM7876_960.jpg
   SDIM7876_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru