Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lokality - zveřejňovat nebo ne?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vojta

PříspěvekZaslal: út 05. září 2006 21:53
  Předmět: Zveřejnit lokality-ano,či ne
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dělám strážce přírody v CHKO Litovelské Pomoraví,již řadu let.Kolega Luboš má pravdu.Strážce je ze zákona oprávněn,v některých ořípadech povinen uložit blokovou pokutu,při porušení zákona o ochraně přírody.To se týká i zběru chráněných hub.Někdy je ovšem problém zjistit totožnost osoby která,zakon poruší.U nás zatím problém ze zběrem chráněných hub nebyl,protože se tyto zde vyskytují jen velice málo.Ovšem jiné přestupky řešíme/někdy jen domluvou/ na každé službě.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
flassch

PříspěvekZaslal: st 06. září 2006 7:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

05. září 06, 20:03 Šťavnatka napsal:
Jenže to by ty lidi někdo musel "sankcionovat", hi. Protože oni třeba často i vědí, že to, co sbíraj, nejsou např. úplně obyčejný hřiby, ale vědí, že se jim nemůže nic stát. Kolik už jste viděli policajtů v lese? Já teda žádnýho. Ochránce člověk třeba v rezervaci sice sem tam potká..., ale když dotyčnýho houbaře upozorní, že sbírá vzácnou houbu, tak houbař se mu jen vysměje a uteče...bez zaplacení pokuty. Nevim, jak to je, ale mám pocit, že přímo ochránci pokuty dávat nemůžou...

Pánové nahoře mají pravdu. Stráž přírody, myslivecká stráž a lesní stráž může přímo na místě udělovat blokovou pokutu a to do 1000,-Kč. Má postavení veřejného činitele (stejně jako policie) a může dotyčného zadržet až do příjezdu policie (i když upřímě si to nedovedu představit, jak tam někoho budu 2 hodiny držet aby mi neutek). A když už jsem tady uváděl i mysliveckou stráž. Tak i za svého pejska, kterého necháš lítat v lese můžeš pokutu dostat. Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
xmsi

PříspěvekZaslal: čt 07. září 2006 8:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

diskuze na mnoho veceru... jsme cesi a jako takovy jsme hamizni a nechceme se s lidma o nic delit... setkal jsem se s tim u vice konicku...

1. treba mineralogie, lokality se taji do te doby, nez je jejich objevitel vyrabuje natolik, ze uz je pst pekneho vzorku velice miziva... pak napise do casopisu clanek o lokalite a na pristi burze priveze 100ks na prodej...

2. monatanistika, opet boj o lokality, ja si objevil jeskyni/starinu, ja si ji zmapuju a pak klido odpalim vstup, pred tim vyrabuju vsechny technicke pamatky, odvezu hunty, dlata, kladiva, lampy...

tyhle dva konicky me dost brali, po te, co jsem nekolikrat menil propichany kola u auta, potkal par "nahodnych" zavalu, jsem si rekl, zmenim trochu oblast zajmu, co treba houby...

moc houbam nerozumim, ale rad bych, snahim literaturu, vzdelavam se, porad mam ten nazor, ze houba naroste kazdy rok... kdyz se neposkodi podhoubi...

rekl bych, ze boj o lokality nebude, vidite a preci je! to same je s botanikou... k cemu ty vecne rezervace, jsem obdivovatel prirody ale musim ji obdivovat z knih, pekne dekuji... chapu ze hromada lidi udela paseku, ale hon na fotografa, ktery s uctou naslapuje v rezervaci jako jsem nekolikrat zazil na sumave (uz mam stempl "nezadouci"), to mi prijde strasny extrem...

Copajetotuto

PříspěvekZaslal: po 11. září 2006 9:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj názor je, že osvěta nikdy nic nezkazila. Vzdělanější osoba se lépe chová. A nevěřím tomu, že trubka která kope do hub se pojede podívat zrovinka na nějakou vzácnost, aby ji mohla podupat. Naopak. Bude li informován, pak si dá větší pozor. Takže já jsem za masivní zveřejňování fotek, přibližných lokalit, detailních popisů. Aby nedošlo k mýlce.. Detaily o lokalitě nezveřejňovat především proto, že to houbař obecně nedělá. Smile To jsem zvědaff kdo mě za tenhle názor sepsuje Smile
InKaso

PříspěvekZaslal: st 13. září 2006 22:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já osobně jsem pro zveřejňování lokalit. Mám na mysli zveřejnění na těchto stránkách, nebo v mediích, která sledují fandové a nadšenci. Jiný názor mám na informace vypuštěné Novou nebo Bleskem. Rozdíl vidím hlavně v tom,jak je definována lokalita. Pokud touto lokalitou je hráz rybníka, nebo málo rozlehlý přírodní útvar, může nepřiměřená medializace vézt až k poškození dané lokality. Pokud je definována lokalita obšírněji a je součástí rozlehlého lesa, k poškození lokalit podle mne nehrozí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 17. září 2006 11:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po září 11, 2006 9:44 am Copajetotuto napsal:
Takže já jsem za masivní zveřejňování fotek, přibližných lokalit, detailních popisů. Aby nedošlo k mýlce.. Detaily o lokalitě nezveřejňovat především proto, že to houbař obecně nedělá. Smile To jsem zvědaff kdo mě za tenhle názor sepsuje Smile

Jen mám pocit, že píšeš skoro to samé, co já, akorát z druhé strany... Ty "přibližné lokality", to je přeci to naše Brněnsko, Mladoboleslavsko, atd., proti čemuž samozřejmě nic nenamítám...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru