Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
mne neznámá houba - Korálovec
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pavel Ligr
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 10:19
  Předmět: mne neznámá houba - Korálovec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Našel jsem houbu, která rostla na pařezu. Je pěkná voňavá, věřím že i jedlá. Jen nevím co je to zač? Shocked Děkuji za pomoc při určení názvu.

148.41 kB    
co je to za houbu?
mne-neznáma-houba.jpg
   mne-neznáma-houba.jpg

148.41 kB    
Pozná někdo co je to za houbu? Děkuji moc.
mne-neznáma-houba.jpg
   mne-neznáma-houba.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 10:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pokud ten pařez byl bukový ... Hericium clathroides - korálovec bukový ... prý též někým zován i korálovec bílý Smile

Jinak ... krasavec !!!! Kde jsi ho potkal ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 10:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Korálovec, snad jedlový (Hericium flagellum). Aspoň mně tak připadá, ale možná má pravdu Bob. Ale pokud ti jde o jedlost, tak jedlé jsou oba - akorát že vzhledem ke své relativní vzácnosti by si zasloužily spíše ochranu než hrnec...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 11:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Toto je korálovec jedlový. Prosim prosim lokalitu....jeho zařazení do seznamu chráněných hub je na spadnutí. Není sice úplně vzácný, ale oblibuje lesy s nějakými těmi padlými kmeny, pokud možno jedlí (ale roste i na jiných dřevinách...).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 11:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Á propos, substrát na obrázku nevypadá úplně jako pařez...nebyl to padlý kmen?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 12:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mne přijdou oba stejní Smile Čím se tak liší, že to lse poznat z fotky?
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 12:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tady jsem si troufl i z fotky, ale radši mám vždy v ruce houbu. Jedlový má ostny v takových svazečcích, bukový jakoby po celé délce větviček a ostny má většinou tenčí. Když jsou plodnice mladé, poznává se to hůře. Mají i jiné výtrusy. Mrkni do Ježatých hub Smile)
Substrát na obrázku je evidentně smrk nebo jedle.
Pavel L
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 13:02
  Předmět: detail
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

zasílám ještě detail - houbu jsem fotografoval na lavičce, tedy po utržení

232.54 kB    
detail_.jpg
   detail_.jpg
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 13:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nález poblíž Rašovských vodopádu - Jeseníky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 13:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pavle, a co ten strom ... jehličnan?

P.S.: Fotky větší než takových 950 bodů šířky jsou na obrazovce většiny z nás obtížně prohlížitelné - jsou větší než monitor.
Pavel L
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 13:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na 90% listnatý les. Pařez jsem až tak nezkoumal.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 13:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych v tom listnáč taky klidně viděl ... třeba pomůže M.Ch. ... co bylo za stromy v okolí?
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 15:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Korálovec jedlový roste (i když vzácněji) i na buku, z okolí Rešovských vodopádů je doložen ze 70. let.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru