Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Výtrusy hub
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
latcarf

PříspěvekZaslal: ne 17. září 2006 13:44
  Předmět: Výtrusy hub
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sledujete pod mikroskopem i výtrusy hub? Existují někde obrázky výtrusů jednotlivých hub?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 7:55
  Předmět: Re: Výtrusy hub

17. září 06, 13:44 latcarf napsal:
Sledujete pod mikroskopem i výtrusy hub? Existují někde obrázky výtrusů jednotlivých hub?

Laughing Tvar, barva, rozměry atd. jsou často jedním z rozhodujících identifikačních znaků proto je občas mikroskopuji a když jsou zajímavé, tak obrázek dám i sem. Na síti je možné najít spousty obrázků. Např. na odrese http://www.bioimages.org.uk/html/T74.HTM je jich spousta.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
latcarf

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 8:42
  Předmět: Poděkování

Díky, viděl jsem, že sem dáváte moc pěkné fotky, čím je to focené?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 9:00
  Předmět: Re: Poděkování

18. září 06, 8:42 latcarf napsal:
Díky, viděl jsem, že sem dáváte moc pěkné fotky, čím je to focené?

Díky. Mikrofotky fotím 5 Mpix. digitální kamerou Nikon DS U1 přes mikroskop Olympus BX 51 nebo binokulár Oly. SZX 12.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
latcarf

PříspěvekZaslal: út 19. září 2006 10:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já mám nějaký celkem dost starý mikroskop ale v pohodě zvládá zvětšení do 1500x i s patřičným rozlišením. Jen sem zatím nevykoumal jak k němu připojit foťák. Mám celkem problémy s ostřením a zorným polem....pokud máte nějaký tip jak na to, rád uvítám.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 19. září 2006 12:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

19. září 06, 10:56 latcarf napsal:
Já mám nějaký celkem dost starý mikroskop ale v pohodě zvládá zvětšení do 1500x i s patřičným rozlišením. Jen sem zatím nevykoumal jak k němu připojit foťák. Mám celkem problémy s ostřením a zorným polem....pokud máte nějaký tip jak na to, rád uvítám.

U nových mikroskopů je kamera nebo foťák připevněn přes trinokulární hlavu tubusu a nejsou s tím žádné problémy. S připevněním foťáků na starší mikroskopy přes okulár problémy jsou a často i dost velké. Sám mám doma starý binokulár a dosud jsem nevymyslel jak k němu digitál připevnit. Problematická je hlavně malá šířka zorného pole, kdy v záběru je i při maximálním zoomu jenom dost malý kruhový obraz. Snad by to šlo řešit nějakými projekčními čočkami, ale jednak nevím jakými a i kdyby se to povedlo, tak kvalita bude nevalná. Moc to nezkoumám když mám k dispozici špičkový erární mikroskop.

Určitě stojí za to prubnout jak se optika foťáku chová, když se k objektivem přiloží k okuláru mikroskopu. Na foťáku je dobré nastavit maximální zoom a maximální clonu (největší díra, clona při takovém experimentu asi moc nefunguje a jenom omezuje zorné pole).
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru