Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Zase jedna neznámá
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. října 2006 8:00
  Předmět: Zase jedna neznámá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno tamtéž jako ta šedá čirůvka, ale tady netuším, co by to mohlo být...

235.41 kB    
Ústecko 11.10.2006, na cestě v modřínovém lese
DSCN3312.JPG
   DSCN3312.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 11. října 2006 9:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to tu málo adrenalinový ... nemohl by to být třeba i ten rudoušek uťatý?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 11. října 2006 13:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Clitocybe diatreta. Jenom tip.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 11. října 2006 13:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Při hledání českého názvu té Martinovy diagnózy jsem narazil na zajímavý článeček o cukrovce na webu, kde jsou mimo jiné uvedeny houby snižující cukr v krvi:
Hnojník obecný,
žampióny,
křehutka vodomilná (Psathyrella hydrophila /Bull. ex Mérat/, R. Maire),
čirůvka májovka (Calocybe gambosa /Fr./ Donk, syn. Tricholoma gambosum /Fr./ Kumm., Tricholoma georgii /L. ex Hook./ Quél.),
strmělka masová (Clitocybe diatreta /Fr. ex Fr./Kumm.) a
čirůvka fialová (Lepista nuda /Bull. ex Fr./ Cooke).
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. října 2006 14:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 11. října 2006 12:43 Martin Kříž napsal:
Clitocybe diatreta. Jenom tip.

Proč jen tip, Martine? To je tak špatná fotka? Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 11. října 2006 23:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st října 11, 2006 1:02 pm Sley napsal:
Proč jen tip, Martine? To je tak špatná fotka? Smile

Já rozhodně nejsem přeborník ve strmělkách. Laughing Navíc, jak známo, v řadě případů se jako určení houby z fotky mohou dávat jen tipy... Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 12. října 2006 7:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je mi to jasný. Zítra po práci se na ta místa jedu podívat a kdyby tam náhodou tyto houby ještě rostly (pamatuju si docela přesně místo, kde je syn našel - byly tam ale jen tyhle tři), zkusím zjistit chuť, vůni, řez apod. Jinak pokud máš s tím tipem pravdu - zkoušel jsem hledat googlem obrázky této houby a moc jsem jich na netu nenašel. Že bych konečně i já našel něco ne zcela běžného? Smile

Rod strmělka mě taky nakonec napadl (i když mě zmátl ten poměrně silný třeň), ale C. diatreta vůbec neznám a ani ho nemám v atlase. Původně jsem tajně doufal, že by to mohl být ten mýtický rudoušek, po kterém léta pasu, ale to jsem pak zavrhl. Na něj si musím ještě počkat. Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru