Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ischnoderma resinosum - Smolokorka buková
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 12. října 2006 13:51
  Předmět: Ischnoderma resinosum - Smolokorka buková
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koukám, že tu ještě není Rolling Eyes , na poslední výpravě s Pepou jsme jich pár potkali.

134.12 kB    
8.10.2006, Brněnsko
Smolokorka buková 1.jpg
   Smolokorka buková 1.jpg

170.6 kB    
8.10.2006, Brněnsko
Smolokorka buková 2.jpg
   Smolokorka buková 2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 12. října 2006 13:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ten povrch je sametový?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 12. října 2006 14:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

12. října 06, 13:57 Bob napsal:
ten povrch je sametový?

No vypadá skutečně jak sametový, zejména u mladých plodnic.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 12. října 2006 14:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jsem mysle, jestli je takový i na omak?
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 12. října 2006 15:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

12. října 06, 14:54 Bob napsal:
jsem mysle, jestli je takový i na omak?

Řekl bych že je to sametově tvrdé.
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: po 05. ledna 2009 14:04
  Předmět: Ischnoderma resinosum - Smolokorka buková
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V tomto stavu ani mikroskopicky neurčitelná. Na listnáčích může vzácně růst i pryskyřičnatá, která má růst dříve. Tato v tuto dobu na buku a v čerstvém stavu hojná;pryskyřičná, která roste dříve by již měla mít rourky a na výstavě hub v Chocni byly staré plodnice.

199.78 kB    
14.9.2008 Horní Bradlo
smo.jpg
   smo.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 05. ledna 2009 14:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Spojil jsem to s tématem které už tady v datlasu bylo, i když si nejsem jistý jestli je vše správně určeno.... Smile Abych to ještě trochu zamotal přidávám dvě starší fota smolokorek který jsem našel před několika lety na bukovém pařezu, a o kterých si myslím že se taky jedná o Smolokorku bukovou (jsou to hodně mladý plodnice)....

191.38 kB    
Řevničov, bučina, 2.11. 2004
smolokorka1.jpg
   smolokorka1.jpg

179.21 kB    
Řevničov, bučina, 2.11. 2004
smolokorka2.jpg
   smolokorka2.jpg

Nezmar

PříspěvekZaslal: po 05. ledna 2009 20:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tak taky přidám a je to ona skoro na sto!

163.07 kB    
Seč 10.2008
Kopie - IMG_0111.jpg
   Kopie - IMG_0111.jpg

184.21 kB    
Seč 10.2008
Kopie - IMG_0110.jpg
   Kopie - IMG_0110.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 06. ledna 2009 8:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po ledna 05, 2009 2:41 pm Jirka Kohl napsal:
Spojil jsem to s tématem které už tady v datlasu bylo, i když si nejsem jistý jestli je vše správně určeno.... Smile Abych to ještě trochu zamotal přidávám dvě starší fota smolokorek který jsem našel před několika lety na bukovém pařezu, a o kterých si myslím že se taky jedná o Smolokorku bukovou (jsou to hodně mladý plodnice)....

To bych za stejnou houbu opravdu neoznačil Confused
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 11. ledna 2009 17:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út ledna 06, 2009 8:57 Bob napsal:
po ledna 05, 2009 2:41 pm Jirka Kohl napsal:

To bych za stejnou houbu opravdu neoznačil Confused

Nevím jestli jsou tady všechno S .bukové, ale u těch "mých" jsem o tom přesvědčen. Je to focené na bukovým pařezu, začátkem listopadu a ty plodnice jsou hodně mladý. Pryskyřičnatá roste na jehličňanech (jen velmi vzácne na listnáči) a o dost dříve.

Nezmar

PříspěvekZaslal: ne 11. ledna 2009 18:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

já si taky jsem jistý! byla na starém buku! a určení mám potvrzené!
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 11. ledna 2009 18:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když kouknu Jirko na tu tvou houbu, tak mi nelze než konstatovat, že tvar okraje klobouku či profil na případném řezu či jak to popsat je prostě jiný než u těch ostatních hub. Neříkám, že určení je špatně, jen se nad tím trochu podivuji. Jasný, jsou to mladé plodnice, ale i tak mi to přijde divný ... nic víc nic míň Wink
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 12. ledna 2009 0:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

11. ledna 09, 18:25 Bob napsal:
Když kouknu Jirko na tu tvou houbu, tak mi nelze než konstatovat, že tvar okraje klobouku či profil na případném řezu či jak to popsat je prostě jiný než u těch ostatních hub. Neříkám, že určení je špatně, jen se nad tím trochu podivuji. Jasný, jsou to mladé plodnice, ale i tak mi to přijde divný ... nic víc nic míň Wink

Jo, houby jsou to divný. Ale tenhle vývin plodnic je pro smolokorky skutečně dost typický - mladé a dospělé plodnice jsou si jen málo podobné - ať již tvarem či konzistencí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: po 12. ledna 2009 12:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U Boba nepoznám, zda se ptá za návštěvníky fóra, a nebo za sebe. Zde jsem přemýšlel, jestli se mu nezdá tvar plodnic, nebo to, že jsem založil nové téma. Nebyl to úmysl, ale chyba. Vím, že je v názvech, že je odkaz na záměnu, ale přehlédl jsem, anebo zapoměl, že zde existuje. Jinak bych příspěvek připojil.
Neznám případ, aby buková rostla na jehličnanech, ale vím, že existovaly herbářové položky z listnáčů, u kterých se nedalo určit, že jde skutečně o bukovou. Ostrý okraj by měl být u starých dorostlých plodnic (pokud nezmrznou - jednoleté plodnice), mladé plodnice jsou bez pórů a tím pádem pravděpodobně bez rourek - nezjišťoval jsem.
Moje nejmladší, Nezmarova starší a Lubošova nejstarší.
Ta moje podle obrázku bez dalších informací je opravdu neurčitelná, na 100 % to není, ale s největší pravděpodobností ano.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 12. ledna 2009 14:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po ledna 12, 2009 12:52 pm Kobera Václav napsal:
U Boba nepoznám, zda se ptá za návštěvníky fóra, a nebo za sebe. Zde jsem přemýšlel, jestli se mu nezdá tvar plodnic, nebo to, že jsem založil nové téma. Nebyl to úmysl, ale chyba. Vím, že je v názvech, že je odkaz na záměnu, ale přehlédl jsem, anebo zapoměl, že zde existuje. Jinak bych příspěvek připojil.

To jsem na mysli asi neměl, přesouvání a spojování témat nedělám jen já. Já to ale občas drobátko pomotám ... s dobrým úmyslem Smile

Ptal jsem se za sebe a na houbu Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru