Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 15. listopadu 2005 11:57 Předmět: Lepista nuda - Čirůvka fialová |
|
|
Čirůvka fialová ? Lepista nuda (Bull. ex. Fr.) W. G. Smith
Syn.
Clitocybe nuda (Freis) Bigelow & Smith
Tricholoma nudum (Fr.) Kummer
Rhodopaxillus obscurus Pilát 1952
Rhodopaxillus nigrescens R. Maire 1945
Rhodopaxillus nudus (Fr.) R. Maire
Rudočechratka nahá
Rudočechratka fialová
(anglicky: Wood Blewit, německy: Violetter Rötelritterling, francouzsky: Pied Bleu)
Období růstu ? od poloviny září do listopadu, někdy až do prosince (do prvních větších mrazů)
Výskyt ? v listnatých a smíšených lesích (zejména v listovém opadu) dosti hojná, v jehličnatých roste méně. Tvoří často početné skupiny nebo čarodějné kruhy.
Klobouk ? Klobouk 6-15 cm v průměru, v mládí živě fialový, později bledě fialový nebo nahnědlý, v mládí s podvinutým okrajem, pak nízce vyklenutý až plochý, hladký.
Lupeny ? husté, zoubkem připojené ke třeni, v mládí živě fialové, později hnědofialové až nahnědlé.
Třeň ? 4 ? 8 cm vysoký, 2 ? 3 cm tlustý, fialový, uvnitř vláknitý, na bázi ztluštělý
Výtrusný prach ? bělavý až narůžovělý
Dužnina ? fialová, u starších plodnic vybledávající, příjemné (jakoby parfémové) vůně a příjemné chuti
Záměny ? v úvahu přichází jedlá Čirůvka špinavá - Lepista sordida (Fr.) Sing, která je takřka shodně vybarvená, ale drobnější. Začátečník by si Čirůvku fialovou mohl splést i některým z fialově zbarvených pavučinců, které jsou většinou podezřelé nebo jedovaté.
Kuchyňská úprava ? Všestranně použitelná dobrá jedlá houba. Výborná je naložená v octovém nálevu. Za syrova je ovšem jedovatá, neboť obsahuje hemolyzin, rozkládající barvivo červených krvinek. Hemolyzin se varem ničí, takže uvařený pokrm z Čirůvky fialové je zcela zdraví neškodný.
Poznámka - V odborných publikacích je uváděno, že obsahuje látku snižující hladinu krevního cukru.
|
90.32 kB |
|
Foto převzato z http://www.funghiitaliani.it |
|
|
|
lepista_nuda_3_142.jpg |
Naposledy upravil Sley dne út 15. listopadu 2005 16:24, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Ivo
|
Zaslal: čt 16. února 2006 16:45 Předmět: Pozor na TK |
|
|
V publikacích se rovněž uvádí (a na vlastní kůži jsem to zažil), že dost výrazně snižuje krevní tlak.....z toho vyplývá, že zejména při první konzumaci této houby je třeba být opatrný....
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 16. února 2006 17:14 |
|
|
to je zajímavý ... kde jsi k tomu přišel?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: čt 16. února 2006 18:27 |
|
|
S tím tlakem to některé atlasy opravdu uvádí. Asi na tom něco bude já mám tlak vysoký a po konzumaci A. fialových mně klesne (tlak).
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Ivo
|
Zaslal: čt 16. února 2006 18:34 |
|
|
Reagoval bych dřív, ale na co dnes šáhnu, to se mi sype pod rukama (viď Bobe).....asi rozšlapu scaner.....takže bohužel jen z foťáku:
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Ivo
|
Zaslal: čt 16. února 2006 18:40 |
|
|
A kdesi jsem o tom četl obsáhlejší pojednání, ale nyní to zaboha nenajdu. Faktem je, že já celoživotně zápasím s hypertenzi a tak umím na sobě odpozorovat různé vlivy, kávou počínaje, alkoholem konče, takže věř mi, že to se mnou zacloumalo. Je možné, že se zde snoubila vlastnost snížovat TK s dobou tepelné úpravy, ale když ti měřič u hypertonika ukáže 95/60, tak zde cosi nehraje....
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: pá 17. února 2006 8:06 |
|
|
To je fakt zajímavé. Že bych místo papíčků na tlak pojídal čirůvku fialovou. Určitě by to bylo lepší, aspoň chuťově.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Ivo
|
Zaslal: pá 17. února 2006 8:15 |
|
|
I mi by se to více líbilo. I když před pár dny jsem si touto čirůvkou tlak spíše zvednul - dělal jsem jeden pokrm a použil jsem do něj tuto houbu, kterou jsem měl předsmaženou a konzervovanou. Jenže při otvírání skleničky jsem neslyšel to obvyklé "psíknutí" a tak než jsem jídlo dokončil, nervozita u mě natolik vygradovala, že jsem to pak ani pln obav nejedl....hihi.
Při první konzumaci této čirůvky byl pokles mého TK opravdu mohutný. Následně pak už to tak dramatické nebylo.....zřejmě to už organismus uměl lépe "číst".
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 17. února 2006 8:46 |
|
|
Ivo, já se neptal, že bych ti to nevěřil Jen jsem chtěl vědět víc a když tu vidím co se tu sesypalo za info, tak jsem rád, že jsem se zeptal !!! Jeden z důvodů je mimo jiné ten, že na čirůvku se chci letos zaměřit a trochu ji mimo jiné chuťově prozkoumat ... no a jelikož dávám výtvory ochutnávat okolí ... zkrátka tchán má problémy se srdcem ... čeká na "nové" ... má extrémně nízký tlak ... kdybych mu udělal houbovku s téhle fialové princezny, tak by to taky nemuselo dopadnout dobře !! Takže díky za info.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Ivo
|
Zaslal: pá 17. února 2006 9:13 |
|
|
Tak to jo Bobe, to si rozhodně v případě tchána odpusť (i když reakce mohou být individuální). Chuťově se mi tato fialka zdá být zajímavá....při tepelné úpravě (smažení apod.) sice vypadá všelijak jedovatě, ale v konečném efektu nepůsobí až tak odpudivě (naložená dokonce zdobí), ale jak jsem říkal - mi chutná.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|