Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Anketa - muchomůrky
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Muchomůrky bez prstenu, jinak též pošvatky či katmanky, jednoslovně nazývám:
muchomůrky
23%
 23%  [ 9 ]
pošvatky
65%
 65%  [ 25 ]
katmanky
10%
 10%  [ 4 ]
Celkem hlasů : 38

Autor Zpráva
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 04. července 2006 9:45
  Předmět: Anketa - muchomůrky
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Muchomůrky z podrodu Amanitopsis jsou pro mě pošvatky. A tak mě napadlo udělat k tomuto průzkum veřejného mínění. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 04. července 2006 13:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jelikož se už řadím mezi pamětníky, tak mám zažitý název pošvatka. Pod tím to názvem se publikovali i v atlasech. I když slovenský název byl vždy muchotrávka.
Jelikož latinský název je vždy Amanita tak by to pro pořádek měla být muchomůrka.
Amanitopsis se dnes uvádí jako synonymum.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 04. července 2006 14:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út července 04, 2006 2:54 pm Pepa napsal:
Jelikož latinský název je vždy Amanita tak by to pro pořádek měla být muchomůrka.
Amanitopsis se dnes uvádí jako synonymum.

Pokud bych tě chtěl chytnout za slovo, pak bychom pro pořádek nesměli užívat názvu křemenáč. Musely by to být všechno kozáky, protože latinský název je vždy Leccinum. Idea Laughing
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 04. července 2006 14:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je sice pravda, a byl v tom ještě nedávno větší binec. Například - Kozák ? březový, topolový, bílý, habrový a Křemenáč ? osikový, březový se uváděli jako Boletus
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
witch

PříspěvekZaslal: čt 02. listopadu 2006 14:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

sedi mi posvatka..
Vojta

PříspěvekZaslal: čt 02. listopadu 2006 20:37
  Předmět: Pošvatka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsem také staršího vydání (skoro antikvariát),jsem pro a používám -pošvatka.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 03. listopadu 2006 8:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aby řeč nestála Smile ... mne se nejvíce líbí katmanka Wink
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 03. listopadu 2006 9:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já si myslím, že katmanka byl starší název pro tyto houby než pošvatka, nebo snad ne? Vlastnil jsem (bohužel jsem o něj přišel) atlas z roku asi tak 1930, a tam právě "katmanka" psali... Question
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 03. listopadu 2006 11:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Používám - muchomůrka. Jak by se potom jmenovala Amanita vaginata - muchomůrka pošvatá ?
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 03. listopadu 2006 11:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 03. listopadu 2006 11:29 Radek Doležal napsal:
Jak by se potom jmenovala Amanita vaginata - muchomůrka pošvatá ?

Pošvatka obecná Smile Ale z hlediska latiny máš samozřejmě pravdu.
QFox

PříspěvekZaslal: pá 15. prosince 2006 16:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Amanita vaginata je pro mě muchomůrka pošvatka, neb tak stálo ve starobylém atlase, odkud jsem čerpal první poznatky o světě hub. A i katmanka se mi líbí moc, protože to zní krásně starosvětsky. Koneckonců, všechno to jsou muchomůrky.
A když pak taková pošvatka vykoukne ze své trubičky a rozestře své paraplíčko, myslím že jí vůbec nevadí, že má tak krásně necudné jméno.
QFox.
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 14. ledna 2007 21:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

bez prstenu pošvatky,4 zdroje Amanita fulva-pošvatka plavá-Poznáváme houby-Smotlacha,Kluzák,Erhartovi,muchomůrka plavá -Vel.atlas hub jižních čech Papoušek,Vel.atlas hub-Hag.Ant.Baier-1.vydání-muchomůrka plavá,vel.atlas hub-Hag.Ant.Baier-2.vydání-muchomůrka oranžová ????

92.12 kB    
IMG_1550.jpg
   IMG_1550.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru