Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jak na kalibraci monitoru
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 04. ledna 2006 8:29
  Předmět: Jak na kalibraci monitoru
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Omylem jsem se podíval na svoje fotky (upravené) na jiném PC a dost jsem se u toho zhrozil Crying or Very sad . Tak jsem s nimi oběhl všechny dostupné stroje a zjistil jsem dost velké rozdíly (jak v barevném podání, tak hlavně v intenzitách) a začal jsem kalibrovat. Je to ale problématické, subjektivní. Nevíte někdo o nějakém elegantním postupu bez fotometru?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 04. ledna 2006 8:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím si, že na naprosté zachování barev je nutné používat pouze monitory, které kalibraci umožňují a nebo software, který si s kalibrací poradí. Řekl bych, že obecně je šance docílit stejné barevnosti na všech obvyklých strojích nulová. šanci vidím například v tom, že se k obrázku přidájí dolu kostičky s barvami od bílé přes šedou do červné, pak kostičky s několika odstíny červené, modré a zelené. Pak si každý vyšteluje monitor, aby viděl správně ty ukázkové barvy pod fotkou a je tak trochu zajištěno, že ta fotka bude tak jak autor myslel. Samosebou to bude pro každou fotku jinak = na každou fotku bude třeba překalibrovat monitor. No, vím o tom kulové, ale pokud používáš photoshop, tak ten kalibraci má a jistě se tam mnoho dovíš, stejně jako na diskuzních fórech okolo photoshopu. Myslím si také, že je to vyřešené, ale také si myslím že jen pro stroje a soft DTP studií Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 04. ledna 2006 10:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na to existuje taková pomůcka. Je to kus tříbarevné fólie s otvory, která se připlácne na monitor. Na něm se nechá zobrazit vždy jedna barva a šteluje se její intenzta, buď softwarově (pokud to soft umožňuje), nebo harwarově (pokud to monitor umožňuje). Otvor v příslušné barvě při správné intenzitě splyne s okolím.
Pokud jsou barvy přímo katastrofální, lze je seřídit potenciometry uvnitř monitoru, ale tam je i pár 1000 voltů, takže tento způsob moc nedoporučuji.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru