Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Časopis: Houbař
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 09. listopadu 2006 12:41
  Předmět: Časopis: Houbař
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož jsem si po dlouhé době koupil tento dvouměsíčník ... některé jeho části jsou naprosto parádní a myslím, že to stojí za těch pár kaček. Navíc jsem zjistil, že lze koupit všechny staré čísla vyvázaná do kroužkové vazby. Brzy již bude i ročník 2006. Ročníky 2004 a 2005 jsem si koupil a už se těším, až bude venku nevhodně, abych si mohl počíst. Jeden ročník stojí pouhých 200 Kč což je pro většinu jéžíšků akceptovatelné Smile www.houbar.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jurášek

PříspěvekZaslal: čt 09. listopadu 2006 12:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano a vychází již každý měsíc. Mohu jen potvrdit, že je to výborný časopis
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 09. listopadu 2006 13:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile Já nic takového ale netvrdil !!! Smile Psal jsem "některé jeho části jsou naprosto parádní" ... a jsou to zejména ty, které pocházejí od Vladimíra Antonína. Kdybych to měl hodnotit, tak u mne je to tak, že 50% je velmi dobré a moc mne to zajímá a cena je naprosto přijatelná. Druhých 50% zkrátka není pro mne, ale to mne nijak neobtěžuje a jiným se to může líbit Smile Asi největší slabinou celého časáku je kvalita reprodukce fotografii - ta je vysloveně špatná Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. listopadu 2006 13:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vidíš, Bobe, jak jsi za rok změnil názor Smile

Loni na nahouby.cz jsi o časopisu prohlásil:

11. 10. 2005 13:29
Martin Vážení kolegové,
rád bych tímto rozpoutal debatu na téma Houbař. A myslím tím časopis. Osobně jsem z něj (jako nový předplatitel) velmi rozpačitý. Hlavní mou výtkou je forma článků, které působí dojmem "napsáno pro výplň papíru". Jaký máte názor vy?
Martin

12. 10. 2005 09:07
Bob Souhlas! Prolystoval jsem dve cisla ... je to vyhazovani penez oknem - bohuzel Sad

12. 10. 2005 09:08
Bob Sorry za ty hrubky, ale ja uz mam listovani podle vzoru lysohlavka Smile

Ale ber to, prosím, s humorem... Smile Smile Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 09. listopadu 2006 13:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Však to říkám! Po dlouhé době jsem si koupil ... Smile Trochu jsem zastárl a zmírumilovněl Smile Koukám na to teď tak, že si kupuji jen těch 50% a zbytek víceméně ignoruji. Ty články, zejména od VA prostě stojí za to. Informace, které tam uvádí obvykle nejsou v žádném atlasu který mám, tím jsou naprosto jedinečné. Ocenil bych sice, aby se VA i trochu rozepsal jak uváděné podobné druhy rozeznat (mikroskopie, odkazy na literaturu), třeba se dočkám Smile Já si tedy vlastně nekupuji časopis Houbař, ale články od Antonína a několika jiných, které tam bývají otištěny Smile

Naposledy upravil Bob dne čt 09. listopadu 2006 13:38, celkově upraveno 2 krát
Jurášek

PříspěvekZaslal: čt 09. listopadu 2006 13:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já mám na časopis kladný názor jak jsem již psal. Je určen pro širokou veřejnost a co mi v něm vadí, nijakým způsobem mě neuráží, takže v pohodě. Faktem je, že mi vcelku vadí nepodrobné popisy. Nicméně fotografie jsou opravdu horší.
Jo a dokonce jsem časopis houbař spatřil mezi "odbornou" literaturou v OBI ! Shocked

Jurášek

PříspěvekZaslal: čt 09. listopadu 2006 13:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

09. listopadu 06, 13:37 Bob napsal:
Však to říkám! Po dlouhé době jsem si koupil ... Smile Trochu jsem zastárl a zmírumilovněl Smile Koukám na to teď tak, že si kupuji jen těch 50% a zbytek víceméně ignoruji. Ty články, zejména od VA prostě stojí za to. Informace, které tam uvádí obvykle nejsou v žádném atlasu který mám, tím jsou naprosto jedinečné. Ocenil bych sice, aby se VA i trochu rozepsal jak uváděné podobné druhy rozeznat (mikroskopie), třeba se dočkám Smile Já si tedy vlastně nekupuji časopis Houbař, ale články od Antonína a několika jiných, které tam bývají otištěny Smile

Ano přesně, nerozepsané popisy apod.

Mirek Vondráček

PříspěvekZaslal: ne 12. listopadu 2006 19:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky časopis odebírám už druhým rokem a jakožto amatér najdu v každém čísle dost pro mě nových a zajímavých informací o houbičkách.Mně se líbí,i když asi náročnější čtenář by očekával publikaci trochu podrobnější a obsáhlejší.Ale to by zase asi nebylo pro širokou veřejnost.No je to jen můj názor.Zdravím všechny
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2006 11:41
  Předmět: Kritika

Zdravím domnívám se, že časopis houbař je trnem v oku mnoha lidí kdo jej dokáží objektivně zhodnotit. Tak tedy : nelíbí se mi, že fotografie hub jsou extrémě nekvalitní, hrozné, ... stačilo by jen požádat někateré mykofotografy, a poprosit je o nějaké snímky. Někdo by je dal možná zadarmo, někdo jiný třeba za přiměřený obnos...to bude asi ten problém.
A tak se to řeší tak, že se normálně berou fotky z netu a publikují, což je v pořádku, pokud je člověk nepoužije za účelem zisku, bzť třeba malého. Za třetí mnohdy a opakovaně jsou tam špatně určené houby. Dále hrozná grafika a skladba šasopisu. I s těmito málo stránkami by se dal udělat heký akvalitní časopis, který by tak mohl mít daleko větší počet čtenářů.
Takže až na články od pana Dr. Antonína a Jiřího Polčáka je to z mého pohledu docela nešťastný výtvor. Autoři by se měli zamyslet a pustit se do toho aby z toho udělali pěkný časopis.

Ale do toho má houbař zatím hodně daleko
Michal
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2006 11:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Michale moc tu poslední dobou nemluvíš, ale "zlatá slova" ... jen bych řekl, že fotky jsou špatné hlavně díky špatnému tisku. Dělám si teď nějaké výpisky a ... název jedné houby není udržen stejný ani v rámci jednoho čísla !!!
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2006 11:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě mi Michale blesklo hlavou, jestli by se konečně nenašla síla, která by trochu poupravila filozofii Sborníku ČMS, a udělala z něj časopis, který by byl na pultech obchodů, byl kontrolován mykology, byl více modernějším médiem, ...
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2006 13:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Co se týče sborníku, tak se k této věci nechci rozepisovat, ale tato věc je skutečně nereálná z důvodů, které já respektuji a svým způsobem s nimi souhlasím, nicméně je pravda, že ČR by si zasloužila kvalitní časopis o houbách na pultech, to tady opravdu chybí, když by se našel dobrý vzdavatel, možná, že by se o realizaci mohlo uvažovat. Navrhl bych to jako samostatnou diskusi. Téma : Nový časopis o houbách ?

Michal
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2006 13:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já sám osobně bych se tohoto tématu velice nerad vzdával, neboť se domnívám, že je realizovatelný a potřebný, nicméně velice obtížné je stanovit koncept a podobu takéhoto periodika. Ještě těžší možná toho, kdo se pustí do jeho vydávání, nicméně potenciální vydavatelství tu jistě jsou. Na druhou stranu, podívejme se do zahraničí : takovýchto časopisů v Evropě již několik je. Tzn. takových, které jsou volně prodejné. Jinak mimochodem vzhledem k tomu, že pro ČMS zajišťuji výměnu MSB spolu P. Buškem, mohu vám říci, že v Evropě existuje asi 100 mykol. časopisů ! Většina jsou pochopitelně mykol. klubů, kroužků, asociací apod...Ale pojďme k těm které jsou na pultech : V itálii vychází pod taktovkou Roberta Galliho již 10 let časopis Funghi a Natura, který se předtím jmenoval také La rivista dei funghi a Funghi dove quando. Kdo nezná R.Galliho, tak je autorem monografií, k jednotlivým rodům. Viz např. www.funghienatura.com/pag/spaziolettori.html
No v Německu se sem tam dá sehnat časopis Tintling, což je dle mého super časopis, který má téměř přesně ten formát i obsah, který já si představuji. Viz www.tintling.com. Ve Francii vychází Special champignons magazine, což je nádherný časopis s možná ještě lepším a zajímavějším obsahem, v každém čísle můžete např. navštívit konkr. lokality s tím co tam roste, monografické články a pod. Nicméně v každém z těchto časopisů se dá nají mnoho pro inspiraci. Podobný časopis vychází také ve španělsku : Setas y plantas, ten jsem však zatím neměl v ruce, takže nemohu posoudit. Ale k meritu věci : Chtěl bych na toto téma rozvést seriózní diskusi s vašimi názory, domnívám se, že by celá věc mohla míti v budoucnosti reálný výstup. Koneckonců, časopis Houbař, bude-li míti konkurenci, tak se bude snažit zlepšit aby přežil a to mu jen prospěje.

Co vy na to ,

Michal
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2006 15:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmmm Smile Mne by se to taky líbilo, ale ... vezmeme-li to tak nějak ... v ČR vychází:
1. Mykologický sborník - dostupný pouze členům, přičemž členem se může stát vlastně kdokoli, takže nevím proč se drží pod pokličkou, zvláště pak, jeli jediným cílem ČMS šířit osvětu ... nechápuje je (nás?).
2. Mykologické listy - odborný a super!
3. Houbař - jediný komerční projekt u nás ... když nic, tak obdivuji ten počin a každý kdo mu něco vyčítá by si to měl nejprve zkusit a pak kybicovat Smile (tím nemyslím nikoho konkrétního!)

Myslíš, že je tu místo pro další položku? Pokud nezůstaneme jen u hub, přidají se giganty jako Vesmír, Živa, ... Já bych do toho klidně i šel, škoda jen, že nejsem mykolog ... zatím Smile!Smile
Vojta

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2006 18:59
  Předmět: Časopis houbař

Souhlasím s Bobem.Časopis Houbař odebírám od jeho vzniku,i když má některé zmiňované nedostatky,je určen pro obyčejné houbaře, bez větších znalostí,kteří sbírají houby jen tak pro sebe a jsou rádi v lese. Pro pokročilejší je vhodný Mykologický sborník.Oceňuji odvahu,s jakou se jeho vydavatelé pustily na trh.Mám na vybranou,když se mi nelíbí-tak ho nekoupím.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru