Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
xmsi
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 12:41 |
|
|
fotografovani hub je v podstate rutina, je treba dbat nekolika pravidel:
1. dobre svetlo -- nejlepe je fotit kdyz je zatazeno a nizky kontrast, nejsou prepaly, zvlaste u travy
2. stativ -- pomuze s kompozici a dava prostor si zaber promyslet, v lese je tma, zabrani pohybove neostrosti
3. pozadi -- nemelo by rusit, tj. nuzky a kolicky ssebou, vzdy objektiv preostrit od blizka do nekonecna a sledovat co tam leze za *nepořádek* a ten zlikvidovat
4. hloubka ostrosti -- ani ne mala ani ne velka, vzdy by mela byt ostra predni hrana houby, zadni muze byt mazla, pozadi by vzdy melo byt neostre
5. kompozice -- nejlepsi zabery jsou z oci do oci, tj. karimatku a pekne zalehnout
6. experimentovat -- nebrat vse jako dogma, ale zkouset a zkouset, uhledy pohledu, ohniska, korekce expozice
ted uz jen tu houbu najit... a to je vec, ktera mi zabere ze vseho nejvice, nafocenou houbu mam za 5min, jen najit tu spravnou na spravnem miste pri spravnem osvetleni se spravnym pozadim... zajimaveji vypadaji skupinky, a pozadi, kde jde poznat ekotyp, napr. listy dubu, zaludy apod. vsak to znate...
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 13:17 |
|
|
No vida - stručně a přitom jasně řečeno.
Snažím se dodržovat to, o čem tady Kulihrášek píše, s výjimkou pravidla č. 3, kde mám ještě hodně velké rezervy. Ale to bych pak opravdu u tý houby strávil ne oněch únosných 10 minut, ale aspoň půl hodiny. A s pravidlem č. 4 si moc hlavu lámat nemusím, protože mám kompaktní automat a nic si tam nastavit nemůžu. Ale mat60 mi před časem poradil, zkusit v mém případě fotit houbu víc zdálky a necpat se za každou cenu co nejblíž k houbě - a měl rozhodně pravdu. Tedy ne že bych začal ze dne na den dělat o 100% lepší fotky, to určitě ne, ale jsem s nimi o hodně víc spokojen, než tomu bylo předtím.
Kulihrášku, nechtěl bys tady vést takovou nějakou školu pro začínající houbofotografy? Diskuzí na téma focení je tady sice dost, ale pro začátečníky jako jsem např. já se tam mluví jednak moc odborně a jednak (a to hlavně) se tam řeší focení s přístrojeme na řádově úplně jiný úrovni...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 14:05 |
|
|
Sleyi, já mám trochu pocit, že s plně automatickým kompaktem asi stejně nic nenaděláš Co máš vůbec za stroj? Vzdálit se od houby je dobrý tah, protože při větší vzdálenosti je větší hloubka ostrosti a tudíž foťák neudělá tolik "chyb" při ostření. Myslí, že s kompaktem bez jakékoli možnosti cokoli ovlivnit může maximálně najít super houbu a nebo udělat super expozici. Vše ostatní možná jen v případě, že dokážeš přijít na to jak ta tvoje mašinka "myslí" a využít toho pro svůj prospěch. Máš alespoň možnost namáčknout a pak teprve exponovat? Tím se dá hodně neduhů kompaktů při troše štěští a několika pokusech obejít.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 14:39 |
|
|
Tady jsme přece všichni amatéři!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 14:41 |
|
|
Ukazuje ti ten brouček jakou zvolil clonu a čas? Můžeš řídit alespoň citlivost ISO, co máš za stroj?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 15:06 |
|
|
Tak - teď potřebuju radu já.
Už jsem jakž takž vysledoval a vychytal manuální nastavení u mého "foťáku".
Potřebuju ale vědět 2 věci:
1) Zda mám nechávat při manuálním nastavování citlivost ISO na automatu (lze to tak a dělám to tak) nebo zda jí mám taky nějak někdy ručně upravovat??? Co to ovlivňuje (zlepšuje či zhoršuje)???
2) Důležitá věc, kterou potřebuju co nejdříve vychytat. Při manuálním nastavení mi to nabízí výběr ze 3 různých druhů zaostřování:
a) poměrové
b) bodové
c) se zdůrazněním středu
Mám si nastavit jednu z těchto variant a uložit jako fixní nebo se každá hodí pro jiné podmínky (jinak velikou houbu)???
Tož díky za rady - tohle je to co mě zatím aktuálně nejvíce trápí.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 15:08 |
|
|
Jasně - automat. Když si fotil horní obrázek, tak tam bylo tma a foťák nastavil zcela minimální clonu (největší díru). Clona byla moc velká na to aby celá houba byla ostrá. Přesto přední okraj ostrý je. Horší je to ale s barvama. Jsou nějaké ujeté do modra. Zato když jsi fotil ten spodní obr. tak bylo světla dost, clona byla větší a obrázek je celý ostrý i s pozadím . Horší je to, že na třeni té houby vpravo je přepal. Chtělo to trochu zaclonit rukou.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 15:11 |
|
|
1. ISO je svázáno s množstvím šumu, čím vyšší ISO tím více šumu = používat co nijnižší citlivost (ISO) = občas, či spíše obvykle, dostaš časy, které nelze udržet z ruky = potřeba stativu a nebo to někam na něco položit a nebo zvednou ISO a smířit se s vyšším šumem, který se třeba podaří digitálně trochu potlačit.
2. Pokud jde skutečně o ostření a nikoli měření expozice, pak je pro houby asi nejlepší to bodové, tedy ono trochu záleží, jestli s tí bodem můžeš hýbat, jestli je svázaný s režimem měření a podobně.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 15:12 |
|
|
Jojo Sleyi, bez deštníku se v lese neobejdeš
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 15:16 |
|
|
po 13. listopadu 2006 15:11 Bob napsal: |
2. Pokud jde skutečně o ostření a nikoli měření expozice, pak je pro houby asi nejlepší to bodové, tedy ono trochu záleží, jestli s tí bodem můžeš hýbat, jestli je svázaný s režimem měření a podobně. |
Aha - tak bod 2 tedy nevím... Co já to tam vlastně nastavuji??? Měl jsem zato, že jde o způsoby ostření,ale klidně to může být i to druhé - musím se podívat doma do manuálu....
A s tím bodem na který to ostří - hýbu s tím tak, že zafixuju zaostření, přesunu případně rámeček tam kam potřebuju a pak domáčknu spoušť - je to tak správně???
Naposledy upravil Pantáta dne po 13. listopadu 2006 15:19, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 15:19 |
|
|
po 13. listopadu 2006 15:08 mat60 napsal: |
Horší je to, že na třeni té houby vpravo je přepal. Chtělo to trochu zaclonit rukou. |
To já osobně taky vidím jako největší chybu této fotky - ale: Zaclonit mám už před namáčknutím, nebo až po domáčknutí, když mám 10 sec času, než se mi sepne samospoušť?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 15:19 |
|
|
s automaty je to tezke... ja s nimi fotit neumim a proto mam zrcadlovku, jasne ze bych rad digi ale takove abych s tim mohl pracovat, takovy fotak je zatim moc drahy a tak vyckavam... takze doplnuju
7. na makro je nejlepsi zrcadlovka
a ted k pantatovi (predpokladam ze mas digi):
a) iso -- cim nizsi tim lepsi obrazova kvalita, ale nizsi citlivost = delsi casy
b) tri rezimy mereni -- zvol pomerove, to pokryje 90%, zbytek je spise pro odborniky
proti obcasne rade nemam nic proti, otazky pokud mozno vecne, jako treba ted pantata... jinak bych dal prednost osobnimu kontaktu...
ja umim fotit, ale nemam co, vy mate co, ale nevite jak, pojdme to skloubit, dam vam ruku na to, ze vase lokality nebudu rabovat a v ucte je navstevovat budu...
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 15:30 |
|
|
Sleyi : před namáčknutím, protože namáčknutím se jisto jistě zamyká nejen ostření, ale i nastavení expozice, takže jinak by jsi to měl trochu podexponovaný ... což se může někdy i hodit Je třeba udělat mnoho fotek jen kvůli tomu, aby jsi zjistil, jak se ten tvůj drobek chová.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|