Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Síťkovec načervenalý? Experiment růstové orientace
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. prosince 2006 9:38
  Předmět: Síťkovec načervenalý? Experiment růstové orientace
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Onehdá jsem šel lesem a opřel se o břízu, abych vyklepal boty ... bříza bylo totálně ztrouchnivělá a tak povolila a já se poroučel k zemi spolu s ní. A nebyl jsem sám Smile Partu netrhly přirostlý síťkovci, kteří stejně jako já byly ostudnou příhodou tak trochu načervenalý v tváři Embarassed Embarassed Smile

Asi za měsíc jsem šel opět kolem a všiml jsem si, že síťkovci rostou dál, jen trochu změnili svou orientaci ... růstu. Je to trochu obtížně slovy popsatelné a tak jsem udělal fotky. Nelze přehlédnout, že houba začala z původní typické konzolovité plodnice dělat další plodnice, které mají klobouk vodorovný se zemí. Skoro by se dalo říci, že při vhodné manipulaci s kmenem by bylo možné vypěstovat tento choroš s hřibovitým tvarem plodnice SmileSmileSmile

Pokud se nejedná o síťkovec načervenalý tak promiňte Sad Embarassed

117.16 kB    
Tato plodnice po pádu kmene ležela připojením směrem k zemi. Toto je pohled na původní povrch klobouku.
SitkovecNacervenaly03.jpg
   SitkovecNacervenaly03.jpg

180.08 kB    
tady je jeho původní strana k zemi, tj. původní strana s hymeniem.
SitkovecNacervenaly02.jpg
   SitkovecNacervenaly02.jpg

142.44 kB    
Jiná plodnice. To v pravo bylo původně spodkem a to vlevo vrškem. Po křeklopení na bok se z jedné strany začalo tvořit pouze hymenium a z druhé vršky klobouků.
SitkovecNacervenaly01.jpg
   SitkovecNacervenaly01.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jarda

PříspěvekZaslal: po 04. prosince 2006 12:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No v každým případě zajímavá věc. Chtělo by to vyzkoušet. Shocked
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 04. prosince 2006 13:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že se tomu říká geotropizmus. Mnohokrát jsem něco takového viděl, ale u troudnatců. U síťkovce jsem to ale ještě neviděl. Musel v průběhu toho měsíce intenzivně růst.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. prosince 2006 13:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čekal jsem nějaký termín odvozený od gyroskopu Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru