Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: čt 12. ledna 2006 0:27 Předmět: Morchella pragensis - Smrž pražský |
|
|
Morchella pragensis-smrž pražský
POPIS-druh s obrovskými plodnicemi až 30cm,který rád vyhledává stanoviště ovlivněná člověkem,skládky,tovární dvory,složiště pilin,podle toho lehce určitelný asvojí mohutností,klobouk,hnědý,olivově hnědý,kuželovitý,často zploštělý,barelovitý tvar,třeň mohutný,bělavý až okrový,často s jamkami.
Roste od dubna do června,jedlý.
Tato plodnice byla nalezena za truhlářskou dílnou na zbytcích dřeva a pilin,nebylo ho možno vyfotit na stanovišti pro šero tak byl vyfocen na trávě.
|
168.82 kB |
|
|
|
|
Morchella pragensis.jpg |
|
151.74 kB |
|
Morchella pragensis-26.5.2005 |
|
|
|
Morchella pragensis 1..jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
|
Návrat nahoru |
|
|
novotmil Čestný člen
|
Zaslal: pá 08. května 2009 23:05 |
|
|
Honzo, z mulčovací kůry by to měl být smrž kuželovitý.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: so 09. května 2009 0:41 |
|
|
so 09. května 2009 0:05 novotmil napsal: |
Honzo, z mulčovací kůry by to měl být smrž kuželovitý. |
A to řekl kdo? Já bych ho určil také jako pražský.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
novotmil Čestný člen
|
Zaslal: so 09. května 2009 1:22 |
|
|
Byl jsem nedávno v Hradci Králové na přednášce H. Wiplera o smržovitých, kterou přednášel jako zkrácenou verzi svoji diplomové práce a dle jeho výzkumů uváděl smrže z mulčovací kůry jako kuželovité.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: so 09. května 2009 2:28 |
|
|
so 09. května 2009 2:22 novotmil napsal: |
Byl jsem nedávno v Hradci Králové na přednášce H. Wiplera o smržovitých, kterou přednášel jako zkrácenou verzi svoji diplomové práce a dle jeho výzkumů uváděl smrže z mulčovací kůry jako kuželovité. |
Neznám jeho diplomovou práci, takže se k tomu těžko mohu vyjádřit. Ale jako dogma bych to nebral, je to pouze substrát, který mají smrže z okruhu conica rády. Před více než 20 lety jsem byl na exkurzi v areálu papírny Větřní, kde rostly spousty M. conica na zbytcích kůry u vlečky. Na mulčovací kůře jsem smrže nalezl rovněž a tento nález bych určil jako M. pragensis.
Otázkou je postavení M. pragensis jako taxonu, někdo ho uznává, někdo ne. Jediným receptem na morfologicky značně proměnlivé smrže je genetika, už tady tato diskuze nedávno proběhla.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: so 09. května 2009 2:32 Předmět: Re: Morchella pragensis - Smrž pražský |
|
|
čt 12. ledna 2006 1:27 JETHRO napsal: |
Morchella pragensis-smrž pražský
POPIS-druh s obrovskými plodnicemi až 30cm,který rád vyhledává stanoviště ovlivněná člověkem,skládky,tovární dvory,složiště pilin,podle toho lehce určitelný asvojí mohutností,klobouk,hnědý,olivově hnědý,kuželovitý,často zploštělý,barelovitý tvar,třeň mohutný,bělavý až okrový,často s jamkami.
Roste od dubna do června,jedlý.
Tato plodnice byla nalezena za truhlářskou dílnou na zbytcích dřeva a pilin,nebylo ho možno vyfotit na stanovišti pro šero tak byl vyfocen na trávě. |
Doplnil bych:
Jamky jsou nepravidelněji uspořádány než u M. conica a M. elata (uznáváme-li ho). Okraj klobouku přesahuje volně až 1 cm přes připojení k třeni, trochu jako u M. semilibera. Mohutnost nemusí být vždy dobrým znakem, záleží na vydatnosti substrátu, počasí, atd.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 19. května 2009 10:41 |
|
|
Ta noha je dost krabatá. Nezvyklé nebo běžné u starších kusů. Záleží na druhu?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
PhallusImpudicus
|
Zaslal: po 28. května 2012 23:57 Předmět: Morchella pragensis x štěpkový kmen |
|
|
Zdravím Milana a všechny diskutovatele na toto téma!
Na své přednášce ke své bakalářské práci jsem říkal, že smrže, jejichž drobná sklerocia kontaminují zahradnickou štěpku, mají zcela odlišné sekvence nukleotidů v DNA od našich původních druhů smržů. Firma Floragard z Oldenburgu, která dodává štěpku, způsobila disperzi mnou studovaného druhu smrže, který byl nejvíce geneticky podobný našemu druhu Morchella conica, a proto byl označen jako M. conica var. costata. Srovnával jsem fyziologické (rychlost růstu mycelia na živných médiích) i morfologické vlastnosti (velikost spor, jejich barvitelnost...)pravé M. conica a onoho invazního druhu ze štěpky. Zjistil jsem, že si víceméně odpovídají. Spory smržů klíčí cca za 6 hodin po expozici vlhku (x kačenky už kolem 2 hodin) a po pohlavím procesu dvou odlišných hyf rychle vytváří drobná sklerocia, která jsou silně dextrinoidní a tlustostěnná. Mycelium nahrne veškeré živiny i s cytoplazmou do vznikjícího sklerocia a samo odumírá. Díky těmto sklerociím houby přežívají ve štěpce a vlivem teplotního šoku, který představují zimní mrazy, pak na jaře mohou za tvorby askogenních hyf mohou fruktifikovat. S růstem plodnice pak zaniká i sklerocium. Askogenní hyfy u invazních druhů nepřežívají dlouhodobě a k opětovnému vzniku sklerocií v našich klimatických podmínkách také nedochází, a proto se další roky plodnice už na štěpce neobjeví. Jak se sklerocia do štěpky dostanou se mi však zjistit nepodařilo. Ví se jen, že smrže ze štěpky nejsou zásttupci jen jednoho druhu, ale celého komplexu druhů zcela geneticky odlišných od našich smržů a jeden z nich je trochu podobný M. conica. Morchella pragensis stojí však zcela mimo geneticky i ekologicky. Roste sice na ruderálních místech jako onen "štěpkový komplex druhů", ale tvoří obrovské plodnice až 40 cm velké a štěpku nikdy nekontaminuje!Plodnice zde vyobrazené jsou vskutku M. pragensis, avšak kromě plodnic z Liberce. Zdraví HW.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 29. května 2012 7:18 |
|
|
Krásná práce!