Zaslal: po 02. října 2006 10:35 Předmět: Nějaký oranžově červený klackomycet - pavučiník rezavý - Haplotrichum rubiginosum ?
Je sucho a skoro nic kloudného neroste, proto je třeba se bavit trošku trvanlivějšími houbami. Na trouchnivejících klaccích zřejmě topolů a javorů v poslední době nacházím docela zajímavé svítivě okrově červené, práškovité povlaky a vůbec nevím co to je. Je to tenké a stíratelné. Neví nahodou někdo co by to mohlo být za klackomycet.
Toto by mal byť Hypoxylon, jedem z rozliatych druhov (H. ticinense, H. subticinense, ...???) Bolo by treba urobiť rez a pod červeným povrchom by mali byť peritéciá. Niečo také rastie v lužných lesoch pri Dunaji a to je jasný Hypoxylon.
Predchádzajúci príspevok treba brať vážne len v tom prípade, ak to bol klackomycét ako sa patrí, teda aspoň trochu tvrdý, lebo až teraz čítam, že to bolo stierateľné. Z fotky by som to ani nepovedal.
Predchádzajúci príspevok treba brať vážne len v tom prípade, ak to bol klackomycét ako sa patrí, teda aspoň trochu tvrdý, lebo až teraz čítam, že to bolo stierateľné. Z fotky by som to ani nepovedal.
Hypoxylon to podle mě nemůže být i když jsem si to v prvé chvíli myslel taky. Včera jsem to pozoroval v mikroskopu a našel jsem samé oranžově červená vlákna a zrníčka o velikosti 1-2 um, bez náznaku perithecií. Je to povlak jen tak do 0.5 mm tlustý a opravdu se to dá setřít.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory