Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Phellinus igniarius - Ohňovec obecný
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 02. ledna 2007 9:31
  Předmět: Phellinus igniarius - Ohňovec obecný
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vy určitě vědět budete, že jo? Smile P.S.: na živých stromech.

137.79 kB    
12.2006, Mimoň (CL), u řeky. (c) Bob
VimJa.jpg
   VimJa.jpg

161.14 kB    
12.2006, Mimoň (CL), u řeky. (c) Bob
VimJa2.jpg
   VimJa2.jpg

Naposledy upravil Bob dne st 03. ledna 2007 15:46, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 02. ledna 2007 10:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Toto je ohňovec a zřejmě ohňovec obecný - Phellinus igniarius. Nedávno jsem se díval do databáze Aphyllophorales (http://www.cbs.knaw.nl/databases/) a tam vedou ohnivec vrbový (P. trivialis) jako synonymum pro P. igniarius.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 02. ledna 2007 14:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo, asi jo ... a nebo Ohňovec statný, který tu už máme. Koukal jsem na fotky obou a buď je nelze rozlišit a nebo mají na slovácích ten obecný kontaminováný i obrázkami statného. Z většiny obrázků bych tipnul spíše ten statný.
No a na vcelku zajímavém webu http://www.hununpa.cz/ jsem nalezl, že ohňovec obecný: "Zaměnitelná je, jak již bylo řečeno výše, s Ohňovcem statným. Hlavní rozdíl je v barvě dužniny, která u ohňovce obecného je sytě a tmavě tabákově nebo až čokoládově hnědá, kdežto u ohňovce statného světlejší, rezavě hnědá."

Tož až půjdu kolem, tak do něj trochu zaříznu Smile
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 03. ledna 2007 15:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na vrbách roste Ph. igniarius, Ph. robustus roste hlavně na dubech
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 03. ledna 2007 15:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

OK, tož vzhledem k tomu, že ho nemáme v atlasu diskuse, tak ho tam šoupnu, ale k identifikaci se ještě vrátím. Jeden dáve reakci s KOH, ale u druhého jsem tu informaci nenašel ohledně reakce nenašel.
jarda

PříspěvekZaslal: st 03. ledna 2007 21:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To by mohl být také on, je z vrby.

142.07 kB    
PICT0008.JPG
   PICT0008.JPG

146.58 kB    
dužina
PICT0007.JPG
   PICT0007.JPG

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 04. ledna 2007 18:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky z vrby. Wink

198.02 kB    
u Ohře
O._obecny.JPG
   O._obecny.JPG

193.97 kB    
2.jpg
   2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 13. ledna 2007 15:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak přidám taky jednoho ... z vrby. Ve VelAHubu píšou možnou záměnu Ohňovce topolového s obecným, který tam ani není samostatně. Kromě mikroskopie je jako rozlišovací znak uvedena ekologie, tedy že topolový roste na topolech, především na osikách a obecný roste pouze na vrbách.

146.65 kB    
Ohňovec obecný, 13.1.2007, Kyjice, vrba
ohnovec_obecny_1.jpg
   ohnovec_obecny_1.jpg

Naposledy upravil Lupo dne so 13. ledna 2007 15:48, celkově upraveno 2 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 13. ledna 2007 15:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lupo, asi bys to měl trochu přeformulovat neb se to dá vykládat i opačně než to je. Píše se tam že ten obecný roste výhradně na vrbách, statný na dubech (dnes jsem ho byl navštívit - fotky snad v pondělí - dužina byla opravdu zrzavá) a topolový na topolech, zejména na osikách.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 22. ledna 2007 9:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera jsme ho viděli na vrbách v pražském Prokopáči a tak jsem jednomu mladšímu řízl do plodnice ... ta barva by se dala přirovnat k hořké čokoládě. Rozhodně odlišná od té rezevě světle hnědě béžovo okrové, kterou jsem viděl při říznutí do staršího ohňovce na dubu (tudíž asi statného).
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 05. února 2007 11:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já taky přidám nějaké ohňovce obecné. Rostly na stromové vrbě a byly to docela hyper-mega exempláře. Největší (na obr. ten horní) měl průměr 45 cm.

186.96 kB    
Paskov, Vrbina, 3.2.07. (c) mat60.
DSCN6947-01.jpg
   DSCN6947-01.jpg

162.21 kB    
Paskov, Vrbina, 3.2.07. (c) mat60.
DSCN6953-01.jpg
   DSCN6953-01.jpg
Yohaness

PříspěvekZaslal: út 14. října 2008 10:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je mi líto, že jsem houbu nefotil (Inonotus andersonii - Rezavec Andersonův), tak posílám aspoň fotku z téže lokality.
Nevím, co je to za druh choroše, ale byl mi do pasu. Vypadá jak nějaký ještěr z pravěku... Mimochodem Libický luh je úžasné místo.

165.47 kB    
DSCF8689.JPG
   DSCF8689.JPG
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 14. října 2008 14:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Poslední příspěvek nesouvisí s tématem - přesuneme do kuriosit, nebo kde máme to ovlivnění růstu gravitací ... to co vidíš je způsobeno tím, že nejprve narostl na stromě, pak strom padl, ale on rostl dál ... akortát se zase snaží dostat do horizontální polohy ... geotropismus?
Joeking

PříspěvekZaslal: út 14. října 2008 14:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojo, pozitivni geotropismu, je to v podstate pomerne bezne u techto viceletych plodnic chorosu. Coz samozrejme nic nemeni na tom, ze tato fotka je moc pekna Smile.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 22. října 2008 2:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

...a že je to fotka ohňovce obecného - Phellinus trivialis.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru