Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Mycenastrum corium - Škárka hvězdicovitá
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 23. ledna 2007 10:13
  Předmět: Mycenastrum corium - Škárka hvězdicovitá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

O tom, že i v lednu se dají najít opravdové lahůdky svědčí nález Škárky hvězdicovité - Mycenastrum corium, kterou minulý týden donesl kdosi do houbařské poradny v Brně. Musím říct, že byl pro mě zážitek tuto vzácnost vidět na vlastní oči a mít možnost si ji nafotit.

211.52 kB    
mycenastrum_corium.jpg
   mycenastrum_corium.jpg

156.96 kB    
mycenastrum_corium_2.jpg
   mycenastrum_corium_2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 23. ledna 2007 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takový příspěvek si jistě zaslouží přesun do DAtlasu a posting na Titulní stránku !!! Škoda, že má přijít tolik sněhu - hned bych ji o víkendu vyrazil hledat i u nás. V jakém prostředí roste?

Našel jsem, že se o píše Šebek S.: Další nález škárky hvězdicovité (Mycenastrum corium [Guers.] Desv.) u Nymburka, Czech Mycology 1949, 3(1-2), 22.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 26. ledna 2007 21:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě mikro. Tímto děkuji V. Antonínovi za poskytnutí fotografií.

191.04 kB    
Mycenastrum corium.JPG
   Mycenastrum corium.JPG

147.94 kB    
Mycenastrum corium 1.JPG
   Mycenastrum corium 1.JPG
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 27. ledna 2007 21:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na těch mikro není měřítko Sad Můžeš uvést nějaký rozměr? A na co se to přesně koukáme? A jakou technikou to bylo pozorováno?
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 30. ledna 2007 13:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velikost výtrusů je 10-12?.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 04. února 2007 21:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kromě výtrusů je vidno i vlášení - kapilicium (čili ta "vlákna" uvnitř zralé plodnice), které je charakteristicky ostnité. Je to houba, která roste téměř výlučně v teplých oblastech, na půdách často písčitých, vždy bohatých živinami (dusíkem) - tedy na starých pastvinách, okrajích akátin a podobně, dokonce i kompostech. Obvykle se jedná o místa v létě silně vyprahlá.
Zajímalo by mne, zda máte někdo s touhle houbou nějakou osobní zkušenost. Já jsem ji sbíral jen na jednom místě poblíž Brna.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 04. února 2007 21:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za info!
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 04. února 2007 22:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne února 04, 2007 9:18 pm Tuřín napsal:
Kromě výtrusů je vidno i vlášení - kapilicium (čili ta "vlákna" uvnitř zralé plodnice), které je charakteristicky ostnité. Je to houba, která roste téměř výlučně v teplých oblastech, na půdách často písčitých, vždy bohatých živinami (dusíkem) - tedy na starých pastvinách, okrajích akátin a podobně, dokonce i kompostech. Obvykle se jedná o místa v létě silně vyprahlá.
Zajímalo by mne, zda máte někdo s touhle houbou nějakou osobní zkušenost. Já jsem ji sbíral jen na jednom místě poblíž Brna.

Já jsem ji sbíral jen jednou na jednom místě poblíž Ústí nad Labem. Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 23. října 2009 13:22
  Předmět: Mycenastrum corium - Škárka hvězdicovitá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeny včera poblíž Dobříše na podmáčené louce na okraji smíšeného lesa (borovice, smrk, dub) na místě, kde před 3 lety navezli dřevní odpad. Nyní je zarostlé kopřivami a dalším sajrajtem, a tedy bohaté na dusík.

196.8 kB    
IMG_1538.jpg
   IMG_1538.jpg

196.82 kB    
IMG_1540.jpg
   IMG_1540.jpg

187.6 kB    
IMG_1542.jpg
   IMG_1542.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 07. srpen 2010 14:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

5.8.2010 Sychrovské louky u Dobříše
Pokračování z letoška. Je jich méně a nejsou tak pěkné.
Zajímavé je, že toto místo bych rozhodně neoznačil za teplé, byť je to jižní okraj lesa.

194.3 kB    
jedna starší
IMG_2210.jpg
   IMG_2210.jpg

190.72 kB    
jedna mladší
IMG_2207.jpg
   IMG_2207.jpg

175.99 kB    
jedna střední
IMG_2200.jpg
   IMG_2200.jpg
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 07. srpen 2010 14:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokračování - lokalita

Obecně se vyplatí sledovat místa, kam byl nasypán nějaký nepořádek, nebo spáleniště, rostou tam zajímavé věci.

174.48 kB    
Aktuální foto
IMG_2215.jpg
   IMG_2215.jpg

145.99 kB    
Před 2 lety - duben 2008
IMG_0630.jpg
   IMG_0630.jpg

Naposledy upravil Vlkodlak dne po 09. srpen 2010 5:55, celkově upraveno 2 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 09. srpen 2010 5:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Krásný příspěvek!
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 09. srpen 2010 5:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 09. srpen 2010 6:47 Bob napsal:
Krásný příspěvek!

Pominu-li neautorizovanou editaci mého expresivního vyjádření (opravena), tak děkuji za uznání.

Na nahuby.sk někteří začali fotit spolu s houbami i lokality a to je podle mě dobrý nápad, tak jsem to začal dělat taky. Tady jsem náhodou měl i starší foto, pořízené z jiného důvodu. Poprosil bych i ostatní, aby učinili totéž. Fotka lokality je lepší než tisíc slov pro člověka, který se popisovaný druh snaží nalézt poprvé.
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 08. února 2014 20:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tak jsem narazil v akátech na starou plodnici letos to musím ohlídat

178.26 kB    
okolí Roudnice n.L, akátový porost 8.2.2014
kárka.JPG
   kárka.JPG
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru