Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Článek z Koktejlu
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jarda

PříspěvekZaslal: st 28. února 2007 22:50
  Předmět: Článek z Koktejlu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

OLYMPIJSKÁ HOUBA

Když roku 1993 na olympijských hrách v Pekingu překonaly dosud neznámé čínské běžkyně rekord v běhu na tisíc pět set, tři tisíce a deset tisíc metrů, položili novináři jejich trenérovi otázku, jak dosáhl tak fenomenálního úspěchu. Ten odpověděl, že využil jisté houby, kterou tradiční čínská medicína zná již dva tisíce let. Houba se jmenuje Cordyceps sinensis a žije na housenkách můry rodu Thitarodes. Housenka tráví rok pod zemí, kde se živí kořínky rostlin. Zjara houba housenku zabije a vyplní její tělo svými vlákny. Vytvoří plodnici a sporami infikuje další generaci housenek. Právě mrtvé housenky s houbovými vlákny uvnitř jsou využívány čínskou medicínou. Od té doby, co vešly účinky ?houbového léku? r. 1993 ve známost, sháňka po něm stále stoupá. Odhaduje se, že roku 2002 se jen přes Bhútán propašovalo na dva tisíce kilogramů housenek. To při váze jedné housenky asi jeden gram představuje miliony kusů. Hned následujícího roku se obchod ještě ztrojnásobil. Biologové varují, že situace nabývá neudržitelných rozměrů a jak houbě, tak jejímu hostiteli hrozí vyhubení. New Scientist, 3. září 2005 připravil Pavel
Magazín Koktejl LEDEN 2006

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 01. března. 2007 9:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen aby to nebyla tak trochu kachna Smile Ona housenice čínská je skutečně super artikl, ale odvézt jich z Bhútánu tuny ?!?!?!? No já nevím Smile Každopádně jsou snahy jí pěstovat a možná to není ani tak nesnadné, protože ona nežije pouze v Búthánu, protože ta jsou nějaké super podmínky, ale proto, že tam jsou velmi mizerné podmínky a nemá tam tudíž nepřátele. Navíc pašovat tuny z Bhútánu kam není povolen ani volný vstup ... no já nevím Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru