Onehdá jsem tu hlásil nález čirůvky dvoubarvé - už jsem to raději smazal.
"Tož jsem se dnes vracel z výpravy za chorošema a podobnou zimní havětí a potkám souseda, který se mnou šprýmuje zda rostou a tak ... znáte to Smile No a pak z něj vylezlo, že mu nějaké kloboukaté houby rostou pod tůjí. Jsem si říkal, že by to mohl být na klacku nějaký choroš ... a hleďme! Kolem kmenu vzrostlé tůje se mačkají kolem dokola velmi těsně skoro jak by z kmene vyrůstaly ... no jo, čirůvky dvoubarvé!!! A to se prosím píše 22.únor 2007 !!!"
Včera jsem pro ní zašel a odnesl jí na přednášku do Unhoště. Už při sběru jsem si říkal, že má nějaké jiné barvy než když mi jí soused před několika dny ukázal. Jirka pak potvrdil, že je to čirůvka fialová. Tož se chci zeptat, jestli se dvoubarvá nemůže stárnutí přebarvit tak trochu více do fialové... Když mi jí totiž soused ukázal, tak měla takový béžový klobouk a na třeni fialová s výrazně tmavšími fialovými čárami ... zkrátka přesně taková plodnice jako jsou tady ... bylo to v podvečer ... že by světelný klam? A nebo jsem měl vlčí mlhu já? Lze si za nějakých okolností splést?
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: čt 01. března. 2007 10:11
Že jsou houby barevně dost proměnlivé, je všeobecně známo. A konkrétně čirůvky fialové nacházím občas s takovým "vyšisovaným" kloboukem, že bych se ani nedivil, kdyby si je někdo spletl. Tedy já to vidím obráceně - spíš fialová zbledne, než dvoubarvá zfialoví
Je ale potřeba si všímat i lupenů, protože ta dvoubarvá je má světle béžové, zatímco fialová fialové, i když i ty mohou ve stáří trochu vybledat. Fotku té houby asi nemáš, co?
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory