Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
zatmeni mesice 03/2007
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
witch

PříspěvekZaslal: ne 04. března. 2007 15:35
  Předmět: zatmeni mesice 03/2007
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nevim jestli jste meli dostatecne cistou oblohu na sledovani vcerejsiho zatmeni.. tady bylo jasno, coz je tu vazne nezvykly ukaz.. tak jsem vydrzela mrznout 3 hodiny venku (1'C) s placatici slivovice :O)) a zirala jsem na tu nadheru...
cvakala jsem co to slo, avsak neni to vec jednoducha, poridit uchazejici snimky mesice s neprofi vybavenim.. ale nektere fotky jsou celkem pokochanicko, i kdyz dokumentacni hodnotu nemaji valnou..

tak vam tu vkladam neco malo ke kouknuti, kdyby jste nahodou nemeli to stesti a nevideli to v 3D

:O>

9.95 kB    
3.3.2007 birmingham
mooneclipse07_1.JPG
   mooneclipse07_1.JPG

30.61 kB    
mooneclipse07_3.JPG
   mooneclipse07_3.JPG

14.91 kB    
mooneclipse07_2.JPG
   mooneclipse07_2.JPG

flassch

PříspěvekZaslal: ne 04. března. 2007 18:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi emigruju k Angličákům Sad Těšil jsem se celý týden a ono bylo zataženo, že nebylo vidět vůbec nic. ach jo

Jinak krásný fotky holka šikovná
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 04. března. 2007 23:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Paráda! Lepší fotky, než ve zprávách. Shocked Tady bylo zataženo, tak díky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 05. března. 2007 10:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Yep, já viděl ten začátek ... a pak jsem šel spát Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 05. března. 2007 10:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chjo, taky jsem se na to chystal a den předem trénoval focení měsíce, chtěl jsem to snímkovat po pěti minutách a udělat z toho animaci ... no a kydž přišlo na věc, tak se zatáhlo a pršelo.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 05. března. 2007 10:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 05. března. 2007 9:41 Lupo napsal:
... no a když přišlo na věc, tak se zatáhlo a pršelo.

U nás to samý Sad
witch

PříspěvekZaslal: po 05. března. 2007 11:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

mnooo.. to je skoda.. tady skoro cely tyden prselo a v sobotu se zazrakem vyjasnilo.. a vcera zas prselo..

jinak fotit to pro me nebyla zadna sranda.. zaprve jsem amater numero uno :O).. za druhe mam jen standardni objektiv na tom canonu 350 a ten zrovna nedohledne extradaleko (ta prvni fotka je meho strareho fotaku s 8xoptickym z.).. zatreti ten sicak mesic furt menil polohu (kdo by to byl rek, ze :O).. tak kdyz se mi jakztakz podaril zamerit-zaostrit, za 2 min byl zas o kousicek jinde :O) takze z nejakych 250 fotek je tak 35 k necemu

Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 05. března. 2007 14:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Proto jsem raději experimentoval den předem a nejlépe to vylézalo asi takhle.

- stativ (nebo něco na ten způsob, já to měl připevněné na otáčecí židli, líp se to pak honí po otáčející se obloze)
- maximální zoom (optický)
- minimální citlivost ISO100, při vyšší citlivosti to zrní tmu
- minimální dobu expozice 1/400 - 1/1000
- doštelovat jas manuálně clonou - při vyšší cloně to není ostré, na automatiku zapomeňte, nejlepší obrázky z toho lezly, když mi při manuálu automatika oznamovala, že jsem úplně mimo.
- RAW (komprese JPG to totálně oškube o detaily)
- dálková, nebo časová spoušť, jinak i při krátkém čase máte z hvězdiček malé hady, stabilizátor je v tomhle případě k ničemu

četl jsem, že při 1/4 se to již rozmaže pohybem měsíce, ale při takhle dlouhém čase a příslušné velké cloně mi z toho ale lezly úplné hrůzy rozmazané a nekontrastní a to nikoli jeho pohybem, ale kdoví čím.

Možná je to nastavení hodně závislé i na foťáku a bude to chtít trochu experimentovat, ale snad to někomu k něčemu bude.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 07. března. 2007 1:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

...a abych jen nekecal, tady je jeden dnešní, při tréninku jsem neměl přepnuto na RAW, tak to po stažení do počítače stálo za prd, tak jsem dneska jeden pokusně cvaknul. Je to ale foceno přes řídkou oblačnost a díky koróně, kterou jsem odfiltroval, jsou okraje trochu namodralé.

172.73 kB    
P1000937.jpg
   P1000937.jpg
witch

PříspěvekZaslal: st 07. března. 2007 11:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

wow! :O) moooc pekna fotka!.. ty kratery, to je parada.. Very Happy
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru