Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: po 12. března. 2007 10:22 Předmět: Re: Odkaz: Skrytá tajemství smržů |
|
|
Zdravím Vás a rád bych zde upozornil na SSSK
Akce zaměřená nejen na kultivaci smržů, se dostala fáze, kdy jsou zveřejněny všechny potřebné informace.
Dále o ní můžeme mluvit jako o SSSK. Co tato zkratka znamená? To se jistě dále dočtete.
Pokud ve Vás článek Pavla Havránka Skrytá tajemství smržů vzbudil zájem o smrže
a chuť se jimi více zabývat, přečtěte si ještě tento nový příspěvek P.H., zabývající se podrobně metodikou akce SSSK.
Veškeré informace o smržích nadále shromažďuji v Šamanově pěstírně
Šaman
Naposledy upravil Šaman dne čt 03. dubna 2008 14:14, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Horst
Založen: 30. 06. 2006 Příspěvky: 406 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: po 12. března. 2007 12:44 |
|
|
Šamane super, všechno sem proštudoval, všechny zajímací stránky, zjistil jsem mírnou fintou i kam u nás na ně (místa od příbuzného), jen malinkatou poznámku, v článku je odkaz na Stopkovýtrusné houby směrovaný na Wikipedii, bohužel špatně, a tedy nefunkční, správně by mělo být:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Houby_stopkov%C3%BDtrusn%C3%A9 , tak možná by stálo za to to poopravit.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: po 12. března. 2007 15:15 |
|
|
po 12. března. 2007 12:44 Horst napsal: |
Šamane super, všechno sem proštudoval, všechny zajímací stránky, zjistil jsem mírnou fintou i kam u nás na ně (místa od příbuzného), jen malinkatou poznámku, v článku je odkaz na Stopkovýtrusné houby směrovaný na Wikipedii, bohužel špatně, a tedy nefunkční, správně by mělo být:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Houby_stopkov%C3%BDtrusn%C3%A9 , tak možná by stálo za to to poopravit. |
Díky, opravím to.
Taky mám pro všechny jednu fintu, jak na smrže. Jak už asi víte, smržům se daří na spáleništích. A pokud vás zajímá, kde v roce 2006 hořelo v lese a kam byste se mohli v místě bydliště vydat, využijte vaše následující právo:
Zveřejnění informací dle zákona č. 106/1999 Sb.,
o svobodném přístupu k informacím
Právo veřejnosti na informace je upraveno obecnou právní normou ?zákonem č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím,
ve znění pozdějších předpisů, který nabyl účinnosti dnem 1. ledna 2000.
Zákon č. 106/1999 Sb. ukládá Hasičskému záchrannému sboru,
jakožto povinnému subjektu, poskytnou fyzickým a právnickým osobám na jejich žádost informace
o své činnosti a některé další informace zveřejnit.
Šaman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 12. března. 2007 19:01 |
|
|
2007 Ing. Pavel Havránek,CSc. napsal: |
Co však vypovídá masový výskyt smržů v letech 2005-2006 na záhonech, vystlaných štěpkou? V 11 z 12 případů, které jsem zaznamenal, měl výskyt smržů v městských lokalitách spojitost s použitím štěpky, balené pro zahradnické účely v igelitových pytlích, které distribuovaly obchodní řetězce. Ve všech případech šlo zjevně o smrže ze skupiny smrže obecného (Morchella esculenta). |
Hovoří-li se o smrži, který bývá v Čechách označován jako "smrž pražský", od kdy patří do skupiny smrže obecného?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
jarda
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 676 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: po 12. března. 2007 21:44 |
|
|
Jen malá technická poznámka ke štěpce.Podle mě nebude to její dočasné uložení v pytlích rozhodující. Vroce 2003 (koncem jara) jsme při konečných úpravách provozních prostor na ČOV zpracovali 30q volně ložené,navážené štěpky, která byla použita jako mulč pod konifery a plazivé skalníky. Následující rok na jaře byl mulč porostlý stovkami plodnic smržů (nejspíš špičatých), ale pouze pod koniferami (3druhy poléhavého jalovce). Nejsilnější výskyt byl na východní straně nádrží v těsné blízkosti jehličnatého lesa. Další rok se výskyt plodnic podstatně snížil, vloni ani letos se už žádná plodnice neukázala. Na zbytku uskladněné štěpky, složené ve vrstvě vysoké kolem 70cm nikdy nic nevyrostlo.
_________________ jp. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Karlík Garlík
|
Zaslal: út 13. března. 2007 0:15 |
|
|
po 12. března. 2007 21:44 jarda napsal: |
Jen malá technická poznámka ke štěpce.Podle mě nebude to její dočasné uložení v pytlích rozhodující. . |
11 ze 12 případů, které jsem zaznamenal na Olomoucku, mělo souvislost s pytlovanou štěpkou ze supermarketů. Ale opravdu jde jen o domněnku. Ať byla štěpka v pytlích nebo na hromadách, musela nejdřív dobře prorůst myceliem, mycelium muselo spotřebovat všechny dostupné živiny a začít tvořit sklerocia. V uzavřených pytlích k tomu určitě mělo mycelium lepší podmínky, než na hromadách. Konečný impuls k tvorbě plodnic ze sklerocií však dalo teprve rozhrnutí štěpky na záhonech.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 13. března. 2007 10:41 |
|
|
Mne v tom článku zaujala ta skutečnost, že to roste po požárech, ikdyž v článku je spoustu faktů, které říkají, že to je jinak, napadá mne, že je zde i varianta, která zcela vyvrácená není ... požár jistým způsobem sterilizuje prostředí a vyhubí tedy nepřátele smržů a ty pak mohou bujně růst ... jen taková varianta, která by mohla být taky zvážena, alespoň v případě těch spálenišť
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 13. března. 2007 11:02 |
|
|
Tomu bych Bobe docela i věřil, protože mi taky není jasný, jak je možný, že po požárech se objevují spáleništní houby v relativně krátkém časovém období, tedy bez několikaletého vývoje podhoubí...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: út 13. března. 2007 14:53 |
|
|
út 13. března. 2007 10:41 Bob napsal: |
Mne v tom článku zaujala ta skutečnost, že to roste po požárech, ikdyž v článku je spoustu faktů, které říkají, že to je jinak, napadá mne, že je zde i varianta, která zcela vyvrácená není ... požár jistým způsobem sterilizuje prostředí a vyhubí tedy nepřátele smržů a ty pak mohou bujně růst ... |
Mycelium smržů je známé tím, že při dostatku jednoduchých živin,t. j. cukrů a aminokyselin roste velice rychle (experimentálně doloženo v pokusech s umělými kulturami). Stačí mu pár týdnů, aby mohlo vytvořit sklerocia a následně plodnice. Nepotřebuje ani žádnou pomoc k vlastní obraně, ubrání se samo, protože na rozdíl od jiných hub silně okyseluje své prostředí (dokonce - podobně jako příbuzné kvasinky- umí produkovat alkohol, ale nevím jestli by "smržovice" byla k pití, nemusel by to být zrovna etylalkohol...). Ta úloha lesních požárů je právě v tom, že se do prostředí při neúplném hoření a doutnání takové jednoduché látky v nadbytku uvolňují - smrže pak mají prostřeno. Z toho těží ostatně i jiné pyrofyty, vyšší houby i rostliny. Určitý příznivý desinfekce tam samozřejmě může nastat, ale osobně pochybuji, že je rozhodující. Zemina, zvlášť suchá, je ostatně moc špatný vodič tepla, a i několik cm spodní vrstvy hlíny dokonale od požáru izoluje. To náhodou vím přesně, dělal jsem kdysi pokusy s půdní desinfekcí pomocí prohřívání slunečním zářením.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 13. března. 2007 16:53 |
|
|
óóó díky za super info !!!