Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jak mám stáhnout modrou?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Baba Jaga
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 10. března. 2007 21:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Modrou barvu na fotografiích způsobuje pouze modrá obloha, potažmo UV záření, což je v podstatě jedno a totéž. Pak se objevují ve fotografiích také zelená (od zelených stromů nad námi) a žlutá (od přímého žlutého světla). Nejůčinější protizbraň proti tomuto efektu je bílý profi deštník (800 - 3000 kč). Funguje na 100%. Normální bílý deštník toho hodně zpraví ale asi tak na 40-60 %. Pokud budeme fotit houbu za slunného dne a pokud objekt nezastíníme a necháme vystavený na slunci, bude nejspíš fotka přepálená vysokým kontrastem mezi světlými a tmavými místy, a hlavně nažloutlá. Pokud ji ale zastíníme, pak světlo, které nám nasvětluje objekt, bude modře zbarvený od oblohy, nebo zelený od listí nad námi. Proto je nejlepší fotit při zatažené obloze. Nejen že dělá fotky bez barevných odchylek, ale světlo jde od bílé oblohy, ale zároveň je dobře rozptýlené.
Pokud ale přece jen fotku už zbarvenou máte, pak se mi osvědčilo nejprve upravit barvy nezbarvených částí a potom opatrně na fotošopu odsaturovávat modrou (Blue, cyan). U fotek z přírodního prostředí, kde se modrá barva příliš nevyskytuje, se dá napravit hodně.

PS: ještě chci připomenout že na toto zbarvení nejvíce reagují barvy bez barev. To jsou od Černé přes šedou až do bílé. Šedá je asi nejhorší.

Moje zásada: fotit houby se chodí až tehdy; když v předpovědi počasí hlásí déšť. Většinou nezmoknu.

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 12. března. 2007 8:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

04. března. 07, 20:33 Martin Kříž napsal:
Doklad toho, jak se dovede na focených objektech odrážet modrá obloha.

Toto podle mě není doklad toho, že se na houbě odráží obloha, ale že se na povrchu klobouku rozkládá světlo. Buňky na povchu zřejmě fungují jako hranoly.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 12. března. 2007 11:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po března. 12, 2007 8:10 am mat60 napsal:
Toto podle mě není doklad toho, že se na houbě odráží obloha, ale že se na povrchu klobouku rozkládá světlo. Buňky na povchu zřejmě fungují jako hranoly.

Jsem trochu mimo obraz, světlo se rozkládá modře?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 12. března. 2007 11:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

12. března. 07, 11:10 Martin Kříž napsal:
po března. 12, 2007 8:10 am mat60 napsal:

Jsem trochu mimo obraz, světlo se rozkládá modře?

Modrá je jednou ze spektrálních barev. Každá barva má jiný úhel lomu, takže barva povrchu by závisela na úhlu pohledu. K tomu, že se jedná o disperzi světla mě vede ten fialový náběh ve vrchní části obr. Fialová ve spektru sousedí s modrou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Baba Jaga
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 12. března. 2007 16:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Světlo se skutečně rozkládá, a to v naší atmosféře, konkrétně při průchodu ozónovou vrstvou. Ta ze značné části širokopásmové světlo produkované sluncem dokáže odfiltrovat. Nejvíce odfitrovává okruh ultrafialového záření. Čím větší bude vrstva ozónu, tím míň na naši zem dopadá spektrum z okruhu UV a naopak. Tohle UV záření se ale nedokáže jen tak ztratit, nýbrž se pouze rozptýlí v horní části atmosféry, a tím z našeho pohledu je obloha modrá, a osvětluje zemi rozptýleným modrým světlem. (neodráží pouze modrou oblohu na zem , ale přímo modře zemi ozařuje)
Něco více o rozkladu světla při průchodu oblohou se dočtete na http://www.sciencemadesimple.net/sky_blue.html
Druhým zdrojem světla je zbytek neodfiltrovaného slunečního záření a tím jsou nažloutlé, nebo až načervenalé sluneční záření (zbývající část spektra). Oba dva zdroje jsou zbarvené, a proto způsobují barevné změny ať už to na filmu, nebo na elekrickém snímači, který je konstruován pouze na světlo bílé, a jinak to ani nejde. Pokud kterýkoliv zdroj světla odfiltrujete, tím více se začne prosazovat zdroj světla druhý. (obr. 7 + 8).
Pro ukázku k fotografiím uvádím:
Snímek 1 je pořízen přistíněním obyčejným deštníkem, za plného slunečního záření, a tím došlo k oslabení žlutého světla od slunce, ale mírně zde vystoupila barva modrá od oblohy.
Snímek 2 je pořízený plným zastíněným přímého slunce a tím ho nasvětlilo už pouze modré světlo od oblohy.
Snímek 3 a 4 je pořízený bez jakéhokoliv stínění na přímém slunečním světle. Zde se tyto barvy obou zdrojů spojily a vytvořily snímky bez jakéhokoliv nádechu. Možná více do žluta, ale to způsobila vyšší intenzita slunce, než oblohy.
Snímek 5 a 6 je ukázka podobná první, to znamená fotka na slunci (žlutý nádech od intenzivnějšího slunece), a tatáž fotka při zastínění slunce (modrý nádech od oblohy)
Snímek 7 je pak pořízený v pozdních večerních hodinách, kdy slunce zapadalo, a zároveň za sklem pokoje. Prvním filtrem UV byla ozónová vrstva, přes kterou procházelo světlo, a ta je při nízkém slunci díky pohledu ze šikma podstatně větší, a druhým pak sklo, které také vytváří filtr na toto spekrum.
Snímek 8 je pak návod, jak udělat co nejmodřejší fotografii. Na šedou desku si rozřízněte lanýž letní, který je černobílý a za modré oblohy si ho ve stínu před žlutým sluncem vyfoťte.

Všechny fotopřístroje dokážou zachytit pouze odražené světlo a je li toto světlo zbarvené do nějakého odstínu, pak i objekt bude zbarvený. Toto odražené světlo se na barevných plochách více-méně přebarvuje, ale na plochách desaturovaných nemá od čeho. Proto na objektu se škálou šedých barev (šedivé listí, nebo na ukázkové fotografii šedá deska) se toto zbarvení projeví nejvíce. Je to totéž, jako kdyby jste si na blesk fotoaparátu dali modrý celofán, a potom se divili že fotografie jsou zbarvené do modra. Intenzita modře zářící oblohy za slunného dne je podstatně vyší než dokáže člověk lidským okem zachytit a uvědomit si. Fotografické snímače to ale zvládnou lépe než bychom potřebovali.

151.28 kB    
Světlo.jpg
   Světlo.jpg

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 12. března. 2007 19:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po března. 12, 2007 11:59 am mat60 napsal:
Modrá je jednou ze spektrálních barev. Každá barva má jiný úhel lomu, takže barva povrchu by závisela na úhlu pohledu. K tomu, že se jedná o disperzi světla mě vede ten fialový náběh ve vrchní části obr. Fialová ve spektru sousedí s modrou.

To by ovšem znamenalo, že současně s měnícím se úhlem pohledu na to ušíčko by se měnila barva odlesku - třeba přes zelenou, červenou až po žlutou. Question To se mi nezdá.
Navíc tam tu fialovou nevidím, nad modrou nabíhá šedomodrá.
S tou myšlenkou bych si dovolil vyjádřit preventivní nesouhlas. Confused
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 13. března. 2007 10:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

BaboJago! Pěkný fotosrovnání ... jen poznámku ... to bylo foceno digitálem?
Baba Jaga
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 13. března. 2007 16:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, díky za pochvalu a fotím pouze na dia (VELVIA, SENZIA). Pro modrou barvu to ale nemá nijak velký význam. Ta se zobrazí na jakémkoliv médii, jak se zde už někdo zmiňoval.
Martine, s měnícím se úhlem pohledu na objekt se barva měnit nebude, a nejsem si vědom, že jsem něco takového napsal. Objekt je nasvětlován stále stejně zbarveným světelným zdrojem ať už ho budeme fotit z jakého koliv úhlu. Snad jen v jiném případě, že by se nám povrch houby zrcadlil, a pak by nám mohl z jednoho úhlu zrcadlit modrou oblohu a z jiného úhlu zase zelené listí nad námi. O tomto aspektu jsem ale nepsal.
Zmiňoval jsem se pouze o úhlu dopadu slunečního paprsku na zemi, kde jsem chtěl nastínit, že v pravé poledne je slunce žlutější, protože prochází od slunce k našemu oku kratší ozónovou vrstvou, která z něj odfiltrovává modrou barvu, než večer, kdy prochází ze šikma, a jeho cesta ozónovou vrstvou je daleko větší, a tudíž i jeho odfiltrování části modré složky je daleko markantnější. Což má za následek, že časně ráno a v podvečer je jeho barva viditelně více červená, než v poledne. Patrno při pohledu na slunce.
Fialová na fotkách není dobře vidět, ale modrá už jo. Je to mmožná moje chyba, když jsem se zmiňoval o ultrafialovém záření, které není lidským okem viditelné, stejně jako opačné infračervené, které už také není vidět. Měl jsem namysli okruh viditelných barev světla, který začíná někde na červené, přechází přes žlutou a končící někde na modrofialové. Je to vlastně to, co vidíme v barvách duhy.
Jinak jsem v příspěvku napsal pouze poloskutečnost o zbarvování objektu do modra. Druhá část skutečnosti je ta, že osvětlením od modré oblohy se nám některé barvy nevytvoří vůbec, což aspekt modrého zbarvení znásobí. Vysvětlení by bylo ale zdlouhavé, a složitější. Byl by to minimálně stejně dlouhý článek jako předchozí a asi i mnoha lidmi nevěřitelný.

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 13. března. 2007 23:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út března. 13, 2007 4:32 pm Baba-Jaga napsal:
Martine, s měnícím se úhlem pohledu na objekt se barva měnit nebude, a nejsem si vědom, že jsem něco takového napsal. Objekt je nasvětlován stále stejně zbarveným světelným zdrojem ať už ho budeme fotit z jakého koliv úhlu. Snad jen v jiném případě, že by se nám povrch houby zrcadlil, a pak by nám mohl z jednoho úhlu zrcadlit modrou oblohu a z jiného úhlu zase zelené listí nad námi. O tomto aspektu jsem ale nepsal.

Zjevně nedorozumění, to nebyla reakce na příspěvek Baby Jagy, ale na mata60, navíc je tam citace.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru